реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Як обласні депутати наші бюджетні гроші ділили ...

За звичай сесії Чернігівської обласної ради відбуваються за таким сценарієм: поздоровлення іменинників, нагородження, затвердження порядку денного, доповідь, відповіді на питання, обговорення, голосування. Після 2-х годинного засідання перерва з легким перекусом... і закінчення сесії, як правило, до 14-ї години. Бо що власне обговорювати: все чи майже все вже узгоджено за лаштунками сесійної зали на засіданнях постійних комісій на які представників ЗМІ ніколи не запрошують.
Отже, як що б пересічний платник податків випадково потрапив на будь-яку сесію обласної ради(до речі, в якості запрошених у сесії беруть участь всі керівники районного та обласного рівня), то він би не почув чогось нового для себе особливо в царині розподілу народними обранцями бюджетних коштів.
Дещо за іншим сценарієм 19 вересня цього року відбувся розгляд питання „Про перелік найбільш соціально-значимих об’єктів області, які потребують додаткового фінансування”. Доповідь виконуючого обов’язки заступника голови облдержадміністрації Олександра Бєльського про перелік об’єктів на які буде спрямовано 6,4 мільйона гривень ніяк не задовольнила деяких депутатів, які здавалося намагалася негайно впровадити свої виборчі обіцянки. Ними було запропоновано більше ніж 40 пропозицій та зауважень до проекту рішення підготовленого відповідно до чинного законодавства облдержадміністрацією.
Не врятувало ситуацію і запевнення представників облдержадміністрації О.Бельського та В.Приходьки про те, що при розподілі цих коштів в першу чергу враховувалися пропозиції голів райдержадміністрацій, керівників галузевих управлінь по тих об’єктах, які знаходяться в аварійному стані або потребують невідкладного вирішення. Отже, через присутність на сесії лише 70 депутатів з 90 було досягнуто лише певного компрмісу: переваги не отримала ні коаліція, ні опозиція. До речі, ініціатором розгляду цього питання на сесії облради на попередній ХІІІ-й сесії виступила депутат від БЮТу Наталія Романова. Таким чином поділили по-депутатські(як кажуть: і вашим, і нашим): найбільше коштів було виділено обласним установам у сумі 1291,9 тисяч гривень, до соціально-значимих об’єктів Ічнянського району надійде 427 тисяч грн., Бобровицького - 392,6 тисяч грн., Борзнянського – 380,0 тисяч грн., Бахмацького – 339,6 тисяч грн. Найменше коштів отримають Сосницький, Срібнянський, Варвинський райони відповідно 54, 49 та 48 тисяч грн.
У зв’язку з чим найдосвідчені у питаннях розподілу бюджетних коштів депутати з комуністичної фракції запропонували позбутися у назві рішення облради про розподіл 6,4 мільйона грн. слова „найбільш”, бо таких соціально-значимих об’єктів на Чернігівщині є багато тисяч. Тож якось не зручно...
Прикро що, лише незначну частину коштів у сумі 491,1 тисячі грн. (хоча планувалося сума у двічі більша) було виділено на перспективу - на виконання обласної програми «Власний дім». З’ясувалося що більшість депутатів облради чомусь не мають уявлення про те, яким чином надає кредити селянам координаційна рада цього фонду на чолі з Петром Петровичем Марченком. Хоча звертатися з заявою селянам про надання їм кредитів на придбання сільгосптехніки або газифікацію потрібно чомусь до голів райдержадміністрацій.
Дещо зняло напругу у сесійній залі інформація про надходження від ВАТ”Укрнафта” на рахунок облуправління капітального будівництва 2 мільйонів 920 тисяч грн. Це, начебто, лише перший транш з суми 22,6 млн. грн., які вимагав на вирішення проблемних питань соціально-економічного розвитку територіальних громад на території яких ведеться видобуток на весні цього року з прибутків ВАТ”Укрнафта” колишній голова ЧОДА М.Лаврик. Більшість цих коштів буде спрямова на ремонт школи у селі Українське Талалаївського району, а 410 тисяч грн. буде додано до 3,5 мільйонів грн., що виділено з державного бюджету на введення в дію котельні в селищі Ладан Прилуцького району.
Не дивно, що особливо позитивно сприйняли по завершенню розгляду цього питання обласні народні обранці звернення виконуючого обов’язки голови облдержадміністрації, депутата облради Володимира Приходька, який запрпонував внести депутатам свої пропозиції до бюджету на 2008 рік.
Сергій Соломаха,
економічний оглядач газети „Сіверщина”





Коментарі (0)
avatar