реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

«Сильна і відповідальна місцева влада – міцна держава»

-Ні місцева адміністрація, ні місцева рада не є старшою або меншою – кожний має займатися своїми справами і виконувати свої повноваження, - сказав Президент України Віктор Ющенко на нараді з головами місцевих адміністрацій, яка відбулася минулого тижня у Києві.
Вибори і конституційна криза
Влучна назва (дивитися заголовок) спільної наради відображає, як ніколи, сьогоднішню ситуацію в державі, коли деякі політичні сили намагаються своїми гаслами ( а то й діями) послабити систему унітарності нашої держави. А тому, в цьому контексті, Президент України Віктор Ющенко розглядає забезпечення ефективної роботи органів місцевої влади як один із основних напрямків національної стратегії у поєднанні із сильною вертикаллю центрової влади.
Глава держави наголосив, що серед ключових пріоритетів є прийняття нових і радикальних змін стосовно вдосконалення системи організації й функціонування місцевої влади. Він підкреслив, що в цій сфері накопичилося багато проблем, які негативно вплинули на подальший розвиток багатьох сфер в державі. І все це призвело до поглиблення конституційної кризи, що, в свою чергу, створило безліч конфліктів на рівні місцевої влади: між органами місцевого самоврядування і місцевою виконавчою владою, а також у відносинах між держадміністраціями на місцях та органами центральної виконавчої влади. «Є великі дискусії стосовно статусу, повноважень, делегованих функціях», – зауважив Президент.
- Хтось хоче повернути стару модель піраміди рад, що є, безумовно, грубим порушенням статусу місцевого самоврядування, – переконаний Президент. - Влада повинна мати конструктивне бачення поза виборами шляху гармонізації існуючих у відносинах на місцевому рівні проблем, формування статусу та наповнення функцій місцевої влади.
Особливо такі тенденції помітні, як відзначив В.Ющенко, напередодні виборів до Верховної Ради. Звертаючись до голів державної адміністрації усіх рівнів Президент назвав забезпечення відповідно до чинного законодавства підготовки до проведення позачергових парламентських виборів. «Це ваш прямий обов’язок, пряма відповідальність», – сказав Президент. Він додав, що йдеться про весь комплекс питань організації виборів: доукомплектацію комісій, співпрацю з органами правопорядку, списки виборців, матеріально-технічне забезпечення дільниць, посилення ролі громадських спостерігачів.
Виступаючи за необхідність вдосконалення системи муніципальних виборів, В. Ющенко відзначив, що нинішня пропорційна система із закритими списками себе не виправдала. На переконання Президента, пропорційна модель виборів створює «зайву політизацію там, де повинні панувати більш прикладні догмати».
Від трансформації системи місцевого самоврядування
до сильного центру
Президент України наголошує на необхідності посилення місцевого самоврядування в нашій державі. На його переконання, країні потрібні поетапна децентралізація державної влади і створення ефективної системи місцевого самоврядування.
- Альтернативи посиленню місцевого самоврядування в Україні, передачі йому все більше повноважень з адекватними ресурсами немає. Це – моя принципова позиція, – підкреслив Віктор Ющенко
Глава держави зупинився на основних напрямках, яких потребує Україна на шляху до зміцнення місцевої влади. Серед них – поетапна реформа територіальної організації влади, децентралізація бюджетних процесів, вдосконалення системи муніципальних виборів, запровадження принципу повсюдності місцевого самоврядування.
- Нам треба виправити ситуацію, коли в адміністративних межах однієї територіальної громади знаходяться інші територіальні структури, – зазначив В. Ющенко.
Президент наголосив на важливості ефективної реалізації адміністративно-територіальної реформи, яка має спиратися на формування дієздатних місцевих рад. Президент підкреслив, що без цієї реформи «немислимо провести раціональну та радикальну бюджетну або податкову реформу, забезпечити фінансову самодостатність регіонів».
Віктор Ющенко констатував, що сьогодні робляться активні спроби з підготовки сценарію щодо послаблення виконавчої (президентської) влади на місцях, аби «задушити місцеву владу фінансовою удавкою». Місцеве самоврядування та місцеві державні адміністрації не вороги й не конкуренти, зазначив Глава держави. Вони є співавторами розвитку областей та районів, партнерами в забезпеченні єдності державної політики по всій Україні, переконаний Президент. Однак, як відзначив В. Ющенко, сьогодні у площині місцевого самоврядування поруч з успадкованими проблемами з’явилися нові дестабілізуючі фактори. «Ідеологом наступу» на місцеву виконавчу владу, на переконання Президента, - став Олександр Мороз. Ющенко нагадав, що 26 червня, в уже неповноважній Верховній Раді був зареєстрований законопроект номер, що передбачає «не більше і не менше як перетворення голови Верховної Ради зі спікера в центральну політичну фігуру в державі, з утворенням по суті «радянської матрьошки» – вертикалі рад».
За цим сценарієм, Верховна Рада перепрофільовується на найвищий орган державної влади, яка, по суті, концентрується на поєднанні усіх функцій -законодавчих, виконавчих і деяких судових (наприклад, тлумачення законів). На переконання Президента, у даному випадку йдеться про очевидний намір узурпації влади та розбалансування закладених у Конституції відносин між гілками влади.
Ще однією спекулятивною темою, що вкотре випливла на виборчих перегонах, Глава держави назвав тему референдуму, де серед інших питань, які свідомо скеровані на розкол суспільства, пропонуються вибори голів місцевих державних адміністрацій. Такий принцип нав’язують унітарній Україні з однією метою – для ослаблення країни і продовження владного хаосу, переконаний Президент.
- Я відкидаю ці спецрозробки Олександра Мороза, – підкреслив В. Ющенко. Україні потрібна стійка та ефективна система виконавчої влади й широкі, реально підкріплені повноваження для місцевих громад, наголосив Глава держави.
Необхідність вдосконалення місцевих органів влади
Глава держави представив комплекс своїх першочергових ініціатив стосовно змін до законів «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні».
- Мої пропозиції мають одну мету – забезпечити баланс повноважень та відповідальності місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування як основи стабільності та ефективності місцевої влади, – сказав він сьогодні на нараді з головами місцевих державних адміністрацій.
Глава держави наголосив, що серед питань місцевого самоврядування, які потребують законодавчого врегулювання – кадрові проблеми місцевих держадміністрацій, баланс відносин їх голів та керівників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, необхідність розведення повноважень держадміністрацій та місцевих рад, врегулювання процедури висловлення недовіри головам адміністрацій, надання місцевим керівникам більших можливостей для спілкування з вищими посадовцями держави, забезпечення ширших прав територіальним громадам, вирішення проблеми суперечностей між партійними міськими радами та обраними виборцями міськими головами.
Ще один важливий момент, на якому наполягає Президент – радикальна зміна нинішніх принципів міжбюджетних відносин державного і місцевих бюджетів.
Порушуючи кадрове питання, Президент відзначив недостатню урегульованість законодавством процедури призначення голів місцевих адміністрацій. «На сьогодні у 61 районі України ці посади залишаються вакантними», – сказав В.Ющенко. При цьому він додав, що 39 керівників органів виконавчої влади районного рівня залишаються в статусі тимчасових виконувачів обов'язків через відсутність подання їхніх кандидатур Кабінетом Міністрів.
- Це практика нікудишня, практика втрачених можливостей, – сказав Президент.
На переконання Глави держави, резерв повинен формуватися Головдержслужбою на конкурсних засадах і за чіткими критеріями, узгоджуватися з Кабінетом Міністрів та Президентом України.
- Таким чином, підсумовуючи, маємо закласти основу для створення професійної команди управлінців, незалежних від політичної кон’юнктури в регіоні чи в країні, – наголосив Президент України.
Говорячи про баланс відносин голів місцевих державних адміністрацій та керівників територіальних підрозділів центральних органів виконавчої влади, В.Ющенко констатував:
- Значна частина керівників територіальних підрозділів центральних органів вважає себе автономними від місцевих державних адміністрацій. Це пояснюється нечіткістю механізмів призначень. Часто вони відбуваються без погоджень. Це підриває роботу усіх нас – і в центрі, і на місцях.
Президент підкреслив, що наполягатиме, аби в законодавстві були чітко закріплені норми про погодження з главами адміністрацій керівників територіальних підрозділів відомств. У разі вмотивованої відмови керівник центрального органу влади повинен запропонувати іншу кандидатуру або внести питання на розгляд, скажімо, Кабінету Міністрів, вважає він.
Торкаючись питання необхідності розвести повноваження місцевих державних адміністрацій та місцевих рад і зробити їх максимально відкритими та зрозумілими для громадян, Президент нагадав, що нині місцеві ради, сформовані за пропорційним принципом, нерідко приймають рішення поза власною компетенцією.
- Ми зобов’язані врегулювати питання контролю рішень місцевих рад на предмет їхньої відповідності Конституції та законам України й надати це право головам відповідних місцевих державних адміністрацій, – сказав Віктор Ющенко. Президент також відзначив, що нормативно-правові рішення місцевих рад, які пройшли перевірку в місцевих державних адміністраціях, мають реєструватися органами юстиції, як це відбувається з актами органів виконавчої влади всіх рівнів.
На переконання Глави держави, перегляду підлягає перелік повноважень, які місцеві ради делегують місцевим державним адміністраціям, згідно із законом «Про місцеве самоврядування в Україні».
- Слід вилучити з категорії делегованих і передати безпосередньо місцевим державним адміністраціям ті повноваження, які обласні та районні ради без власних виконавчих органів здійснювати не спроможні, – переконаний Президент.
Говорячи про право обласних та районних рад висловлювати недовіру головам відповідних державних адміністрацій, Президент наголосив:
- Ради, обрані за пропорційним принципом, відверто зловживають цим повноваженням. Вони просто трактують його як необмежене.
Глава держави підкреслив, що необхідно «мати вмотивовану позицію у таких рішеннях» і виключати спонтанність прийняття радами таких рішень.
Говорячи про потребу спілкування місцевих керівників із вищими посадовцями держави, Президент наголосив, що в Законі «Про місцеві державні адміністрації» має бути передбачене право для голів обласних державних адміністрацій на невідкладний прийом міністрами, віце-прем’єр-міністрами Уряду України, а також на періодичні особисті зустрічі цих посадових осіб з Президентом України та Прем’єр-міністром щонайменше раз на квартал.
Порушуючи тему взаємовідносин громадян з органами місцевого самоврядування в умовах їх тотальної політизації та фактичної відірваності від інтересів мешканців територіальних громад, Президент сказав:
- Ми зобов’язані надати більше прав територіальним громадам у впровадженні механізмів прямої демократії: громадських слухань, зборів громадян за місцем проживання або інших місцевих ініціатив.
Президент також підкреслив, що у змінах до закону «Про місцеве самоврядування в Україні» має бути передбачено особливий порядок дострокового припинення повноважень міського (сільського, селищного) голови та відповідальність ради у разі, якщо «відставлений» радою голова знову перемагає на дострокових виборах. «Виглядає цілком справедливим, якщо така рада буде розпущена», – вважає він.
Прес-конференція: актуально й відверто
По завершенні наради з керівниками місцевих держадміністрацій різних рівнів Президент України провів прес-конференцію з представниками засобів масової інформації.
-Для мене цілком важливо, щоб нація зрозуміла, що треба не заводити мільйони доларів у Верховну Раду, аби купити закон про Кабмін, який порушує Конституцію і сміється над нацією…, - підкреслив Віктор Ющенко. – Навіть під час відомих подій у парламент не стріляли, не дивлячись на те, що міністр внутрішніх справ із переляку завів військові підрозділи в прокуратуру, а потім півтора місяці боявся в країні показатися.
Віктор Ющенко в цьому контексті наголосив, що «після виборів закон повернеться й до Цушка», даючи зрозуміти, що кожний відповість у відповідності із законом, за свої дії, якщо вони носили протиправний характер.
Відповідаючи на запитання журналістів Президент підкреслив, що вибори 30 вересня демонструють демократичні перетворення в нашій державі.
- Я хочу продемонструвати, що в Україні адаптовані демократичні засади ведення політики. Незалежно від того, чи мова йде про політичний конфлікт, чи про демократичні вибори – ми володіємо демократичним інструментарієм, який дає відповідь, що це – не азіатська країна, що вона здатна захистити демократичні завоювання, навіть після тієї колосальної узурпації, яка була задумана Януковичем - Морозом у стінах Верховної Ради. Подібного вже не відбудеться», – наголосив Віктор Ющенко.
Глава держави підкреслив, що у період парламентської чи будь-якої політичної кризи, коли вихід із неї не досягається шляхом компромісу чи діалогу політичних сил, треба звертатися до «ключового демократичного методу її розв’язання». На думку Президента, це - «апеляція до людей, це – дострокові вибори. Для мене дуже важливо утвердити це в країні».
- Місія Президента – забезпечити разом з органами виконавчої влади, політичними силами чесні, прозорі вибори, – акцентував В.Ющенко.
Сергій Кордик





Коментарі (0)
avatar