реклама партнерів:
Головна › Новини › 

Леонiд Кучма. Дитинство


Бiльшiсть тих, хто керує нашою країною, нiколи не висвiтлювали свого дитинства. У їхнiх офiцiйних «причесаних» бiографiях нiколи не знайдете, як пишуть журналiсти «VIP», «... про босоноге дитинство, про те, як пас ягнят, корiв, кiз i решту худоби за селом, як крав цукор iз мiшка в коморi, як топив лозиною жаб у калюжi, стрiляв по горобцях iз рогатки, крав грушки в садку старого дiда-сусiда i, втiкаючи, рвав об цвях єдинi штани, як ходив селом колядувати з пiснями про крейсер «Аврору» i коли вперше скуштував горiлку та кинув курити, наприклад, у п’ять рокiв».
«Сiверщина» планує розповiсти читачам про дитинство вiдомих полiтикiв, зокрема уродженцiв Чернiгiвщини. Спочатку — про колишнього президента України Леонiда Кучму.
Єдинi чоботи

На Полiссi, серед чернiгiвських лiсiв i болiт, у селi Чайкине, народився майбутнiй мiльйонер Леонiд Кучма.
Його батько Данило Прокопович загинув на фронтi у 1944 р. Мати, Параска Трохимiвна, залишилася з трьома малими дiтьми на руках. Жили Кучми тодi дуже бiдно. Леонiд Данилович згадує, як малим постiйно хотiв їсти. «Найяскравiший спогад дитинства — це постiйне вiдчуття голоду», — розповiв вiн в iнтерв’ю iталiйській газетi «Форум». А ще, як усi, Льоня мрiяв бути Чапаєвим i розвiдником. Не склалося...
Батько Данило був лiсником, тож i жив Льоня посеред лiсу. До школи пiшов у сiм рокiв, у 1945-му. Це був перший пiслявоєнний клас неповної середньої росiйської школи, яка знаходилася за вiсiм кiлометрiв вiд хати. Про шкiльнi роки Кучмі нагадує стара фотографiя, класу, зроблена трофейним фотоапаратом. На нiй гордий Льоня стоїть у чоботях. «Пам’ятаю, чоботи позичив у сестри. Їх треба було швидко повернути, то я сфотографувався — i бiгом назад», — повiдав пан Кучма iншому виданню, «Дзеркалу тижня».
Закiнчував школу Леонiд у с.Костобобрів Семенiвського району, бо старших класiв у Чайкинськiй восьмирiчцi не було. До школи ходив пiшки, та потiм почав наймати кiмнату у добрих людей з Костобоброва.
Нинi на мiсцi тiєї костобобрiвської школи — руїни та пустка, навпроти —фельдшерсько-акушерський пункт.
Любов до точних наук, мрiя стати вчителем фiзики i математики привели у 1955 р. сiмнадцятилiтнього Леонiда до Днiпропетровського державного унiверситету. З першої спроби вiн вступив на фiзико-технiчний факультет.
Що робиться в хатi Даниловича?
На дорозi з Костобоброва на Чайкине можна побачити лелек, що неспiшно прогулюються по асфальту. А ще можна помiтити й слiди президентської дiяльностi Кучми. Це шість вертолiтних майданчикiв, на яких приземлялись гелікоптери трьох президентiв з охороною пiд час зустрiчi Кучми з Лукашенком та Путiним.
Злiва на трасi можна побачити вiдбудований хутiр Карасі, тут колись стояла хата бабусi Леонiда. Вона давно зруйнована, та онук на її мiсцi збудував декiлька будинкiв, огородив їх високим парканом i перетворив це все на своєрiдний туристичний центр, де можна насмажити шашликiв, риби, випити чарчину, нормально вiдпочити.
Саме по цiй дорозi мчали в уявi Леонiда козаки з наказами зi столицi гетьманщини до центру Стародубського полку, про що вiн пише у своїй книзi «Україна — не Росiя!».
Головна i єдина вулиця у селi Чайкиному колись, як i годиться, мала iм’я Ленiна. Нова її назва не засвiдчена жодною табличкою, але й без неї кожен чайкинець знає, що мешкає на вулицi iменi свого вiдомого односельця Леонiда Кучми. У селi його називають по-простому — Данилович.
Мiсцевi мешканцi розповiдають, що пiсля того, як їх славетний земляк виїхав iз села, вiн надовго забув дорогу сюди: обсiли справи, клопоти, близьких родичiв не залишилося. 0днак пiсля того, як вiн став прем’єром, у Чайкиному провели газ. Школа iз садочком та клубом — витвiр епохи президентства. Про те, хто розбудовує село, у Чайкиному знають навiть наймолодшi.
Три роки тому на мiсцi батькiвської хати президент Кучма звiв маєток. Коли хазяїна немає, по господарству порається сусiдка Валентина. Вона ж завiдує бiблiотекою, яку Кучма влаштував для селян у власнiй хатi.
Про внутрішнє планування будинку місцеві мешканці розповіли наступне: лiворуч можна побачити кухню та спальню, праворуч — спальня господаря та дружини. Прямо — бiблiотека та кiнозал. Є два гаражi.
На все Чайкине за часiв Кучми понад дорогою поставили один типовий паркан, усе нiби гарно. У центрi села звели храм св. влмч. Параскеви П’ятницi.
Коли Леонiд Кучма приїздив останнього разу до Новгород-Сiверщини на свято урожаю, кажуть, що люди майже всюди частували його мiсцевими напоями, а потiм несли на руках до автомобiля...
Олександр ЯСЕНЧУК.
Фото Валерія СЕНЧУКА.
Новгород-Сіверський район.








Коментарі (1)
avatar
1
Коли Леонiд Кучма приїздив останнього разу до Новгород-Сiверщини на свято урожаю, кажуть, що люди майже всюди частували його мiсцевими напоями, а потiм несли на руках до автомобiля...

Ну он с людьми по-человечески и люди с ним тоже... biggrin

avatar