реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

150 років гетьману Павлу Скоропадському

15 травня 1873 року народився Павло Скоропадський - український державний і політичний діяч, воєначальник, гетьман Української Держави.

"За гетьманства Скоропадського було відкрито близько 150 нових україномовних гімназій, у Києві та Кам’янці-Подільському створено два нові університети, засновано Національний архів та Національну бібліотеку, відкрито Українську академію наук.

В еміграції, у листі до колишнього петербурзького професора Могилянського від 25 січня 1921 року Скоропадський писав: "Можливо, я помиляюсь, але я рішуче тієї думки, що російських людей, які допускають чесно не тільки федеративну Україну, але Україну хоча б з деякою культурною автономією, майже немає… Так чи ні? Якщо ні, то назвіть мені хоча б кілька людей, мене це дуже цікавить, я, признаюсь, таких людей шукав, але не знаходив; віра моя раніше, що такі російські люди існують, була, між іншим, однією з причин мого провалу у вісімнадцятому році в Україні…" - Укрінформ



Теги:Павло Скоропадський, Українська держава, видатні українці, УНР


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Павло Скоропадський став найвидатнішою політичною постаттю першої половини 20 ст. в Україні.
Для підтвердження пропоную свою розвідку: https://siver.com.ua/forum/64-1541-1
Сучасні оцінки державотворчої ваги Скоропадського ще попереду, не дивлячись на написані стоси книжок істориків. Потрібні дослідження політологів і практичні кроки політиків.
avatar