реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

130 років від дня народження Андрія Мельника

12 грудня 1890 року в селі Воля Якубова на Львівщині народився Андрій Атанасович Мельник, організатор формації Січових стрільців у Києві, один із організаторів УВО, голова проводу ОУН із 1938-го.

Командував сотнею Легіону Українських січових стрільців у 1914-1916 роках на австрійсько-російському фронті. Учасник героїчних боїв на Маківці і Лисоні. Пройшов через російський полон, де познайомився з Євгеном Коновальцем. Один із організаторів Куреня січових стрільців у 1918-му, згодом перетворений у полк, дивізію, корпус. В одному з його наказів того часу значилося: «Рішуче переслідувати тих провокаторів, які розсіюють чутки про можливість єврейських погромів або агітують за них, і віддавати від військово-політичний суд як злочинців супроти Української Народної Республіки». Очолював штаб Дієвої Армії УНР у 1919-му.

Андрій Мельник не втратив віру в Українську державу після поразки УНР. Став співзасновником УВО, крайовим комендантом. Провів 4 роки у польській в’язниці. Взяв участь у створенні ОУН. У 1938-му, після загибелі Євгена Коновальця, очолив Провід Українських Націоналістів.

Під час радянсько-німецької війни перебував у Берліні, покладав певні надії на співпрацю з Гітлером задля створення українських збройних формувань, однак швидко розчарувався у німецькій політиці щодо України. Організував засилання у великі міста України «похідних груп» для розгортання пропагандистської роботи, керував діяльністю ОУН на українських землях. Це викликало невдоволення гітлерівців. Від початку 1942-го утримувався під домашнім арештом, а з лютого 1944-го – у концтаборі Заксенгаузен.

У післявоєнний період всі сили присвятив боротьбі за консолідацію емігрантських сил. У 1947-му обраний довічним головою ОУН. У 1957-му виступив з програмою створення світового конгресу українців, яка була реалізована вже після його смерті.

«…немає найменших підстав сумніватися, що настане час, коли затріщить московсько-більшовицька імперія і розсиплеться на порох, а на її руїнах поряд з іншими вільними народами постане визволена з нестерпного рабства Україна, будуючи власне життя, у власній державі, ні від кого незалежній державі» – пророче писав Андрій Мельник.
Помер 1 листопада 1964-го в Клерво (Люксембург).

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті



Теги:українці, ОУН, Особистість, Мельник


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Вагомий факт, який варто взяти до керівництва науковцям Українського інституту національної пам’яті. У краєзнавчому музеї м.Дрогобича в меморіальній кімнаті А. Мельника розміщено жовто-блакитний прапор УНО (у форматі "жовтий верх, блакитний низ"). Цей оригінальний прапор Українського Національного Об'єднання, на якому присягали на вірність Україні визначні діячі ОУН Є. Коновалець, А. Мельник, С. Бандера та інші, було успадковано від прапора УНР, затвердженого урядом 1918 р. Фото тут: http://nizhen.com.ua/?part_i...._month=
avatar