реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

100 тисяч мешканців Чернігівщини - під російським ковпаком

В інформаційній битві за прикордоння перемагає "тарілка" і російські FM-ки

Початок будь-якої війни - інформаційна арт-підготовка. З боку РФ як країни-агресора ця кампанія триває чверть століття нашої новітньої історії. Ознака їхніх перемог на нашому медійному полі - входження великого російського капіталу і фактичне привласнення усього FM-діапазону брендами на кшталт "Русскоє", "Шансон", "Ретро", "Мелодія"...

Про прикордоння з РФ ходять легенди щодо засилля російських телеканалів, мобоператорів і FM-ок.
Де тут правда, а де міф?

Розібратися в ситуації допоміг рейд райцентрами півночі Чернігівської області за ініціативи і технічної підтримки представників чернігівської організації громадсько-політичного руху "Справедливість". Зокрема, Володимира Березинського.

25-го липня на спритній "Таврії" ми змогли об'їхати 4 прикордонних з РФ райцентри: Сновськ, Корюківку, Семенівку, Новгород-Сіверський. Поспілкувалися з очільниками самоврядування і місцевими жителями.

Сновськ: місцями "Чернігівська хвиля" і перемога "тарілок" над Т2

Райцентр зустрів смачною ранковою кавою і теплим прийомом у місцевому самоврядуванні. Тут ми дізналися, що українське цифрове DVBT2-телебачення доступне, але не більше 18-ти каналів. З прийомом обласного ТБ тут виникають проблеми. Нас запевнили, що на FM можна почути "першу кнопку" і "Чернігівську хвилю". Хоча магнітола нашої "Таврії" на спробу щось зловити відповіла повною мовчанкою.

А ось перші зустрічні місцеві жителі зізналися, що користуються "тарілкою", на "польську антену" можуть вловити аналогові українські телеканали, а з радіо - російські і білоруські FM-ки.

Дружня і комфортна Корюківка до зустрічі шпигунів готова!

В аналоговому ефірі тут кілька українських аналогових телеканалів. Сигнал покращився після введення додаткових потужностей у Холмах. Проте, за словами молодого міського голови Ратана Ахмедова, після їхнього перегляду "не надто хочеться жити в цій країні". Вбивства, грабунки, кров, недолугі шоу... Тобто, маємо парадоксальну ситуацію, коли саме "українське" олігархічне ТБ виконує роль демотиватора.
Тим не менше місто оживає на очах:
- Посадити квітку коштує 10 гривень, закопати трубу 10 мільйонів. Перше одразу видно, другого не видно. А ще ми поставили лави-гойдалки, на які можуть сідати троє людей, вони постійно зайняті, - каже молодий голова.

Він додає, що місцеві їдуть на заробітки у Польщу, поляки у Німеччину. А от німці працюють у нас не менш ніж за три тисячі євро. Бо наші некваліфіковані кадри нездатні опанувати складне обладнання.

До укріплень на кордоні міський голова ставиться скептично. Альтернативою, на його думку, могло стати економічне зростання прикордонних районів і можливість громад розпоряджатися наявними ресурсами.

Отже, не все так погано в місті, яке зустріло нас зірками на воротях місцевого Товариства сприяння обороні України.

Не обійшлося без приємного курйозу.
Перший зустрічний поставився до нас з підозрою як до... російських шпигунів через наше питання про радіо і ТБ. Дядько довго не вірив у наше чернігівське походження. При цьому сказав, що Україна велика, сильна, має більше 40 мільйонів людей, нас так просто не взяти, а тому наша розвідсправа марна.
Спостерігати це було справді приємно.

Малоприємно, що Т2 тут все-таки працює, але майже ніхто про нього не згадує і не дивиться, бо у більшості людей тарілки і аналогове ТБ. А з радіо ледь пробивається перша кнопка і місцями Хіт-ФМ. На середніх хвилях тут можна почути повний пропагандистський набір з РФ і Білорусі.

Семенівка. Російські ТБ і FM, червоні зірки і жителі на підробітках у... Москві

Перший зустрічний чоловік розповідає нам про медійний простір. Телебачення і фільми дивиться за допомогою сервісу MEGOGO. Але у більшості тут теж тарілки. На польську антену ловлять центральні російські канали і Стародуб Брянської області. На FM Радіо Пятніца і 2-3 станції з Росії.
На камеру співрозмовник говорити відмовився, бо днями їде на заробітки у... Москву.

Далі у пошуках обіду натрапляємо на цікавий заклад під назвою "ИмпериалЪ" з українським прапором (на фото нижче) зі смішними цінами у дуже смачною їжею.

Квас - десятка півлітра для початку. Московський шансон і попса. У туалеті не працює сушилка для рук. Але папір є.
Після обіду зустріч у місцевому самоврядуванні. Заступник міського голови до почутого додає, що російська і українська цифрові телевишки рівновіддалені від райцентру і приблизно із 40 телеканалів українських десь половина. Інша половина - російські.

Новгород-Сіверський. Цифрові українські телеканали, мовлення місцевої телекомпанії, модерні наміри міського голови, села району без зв'язку

Із Семенівки їдемо вздовж кордону з РФ. Натрапляємо на села, де українский зв'язок відсутній майже повністю: Київстар і Vodafone випадають тут в російський роумінг, а lifecell немає взагалі. Рятує нас лише... CDMA-роутер з RUIM-карткою Інтертелеком. Причому, трапляється це у селі з романтичною назвою українською назвою Галаганівка.

У наступному селі Грем'ячка та сама картинка.

Проблему відірваності українських населених пунктів Семенівського і Новгород-Сіверського районів від українського зв'язку і телебачення нам підтвердив активіст і журналіст з Новгорода-Сіверського Борис Домоцький:
- Є села, де українських мобільних операторів немає взагалі. Приїжджаю я туди, а головиха шукає горбочок, щоб подзвонити. Українських каналів там не дивляться. Бо стоїть похилена хата, а на ній вісить по дві тарілки супутникового ТБ. Ти їм дай ту приставку цифрову безоплатно - вони носом будуть крутити. Ще треба буде десятку дати, щоб вони її підключили. Про Україну там нічого не знають, - каже активіст.
Особливо, проблема гостра і актуальна у Грем'ячі і його околицях.
Натомість зустріч у кабінеті міського голови Олега Бондаренка сповнює оптимізмом. По-перше, у місті є телевежа і цифрове ТБ можуть дивитися усі бажаючі. Працює місцева ТРК "Сіверська". В ефірі кілька розважальних мережевих FM-ок.

За словами міського голови, настрої педагогів міста (переважно молодих) на 100% патріотичні, а зволікання з демонтажем пам'ятника Леніну викликане бажання прилаштувати "раритет" з максимальною користю для громади. Бажано за мільйон з метою вкладання цього мільйону у реконструкцію центру міста.

Коротке резюме нашого вояжу:
Як заявляє провайдер послуги цифрового ТБ "Зеонбуд", сигналом українських телеканалів охоплено 95% території Чернігівської області. Цифра, якщо трохи і завищена, то можливо наближена до правди. Але справа зовсім не у покритті сигналом. Справа в тому, ЯК сприймає послугу і користається нею населення. А тут картинка більш сумна. Бо ще у бурхливі 90-ті, коли покриття українським аналоговим сигналом було слабким, населення масово встановлювало собі антени супутникового ТБ. На цьому "піднялося" багато чернігівських фірм і індивідуальних підприємців.

Схоже, що зараз, коли масово запроваджене цифрове телебачення, люди просто не мають потреби і мотивації щось змінювати. При цьому ми намагалися з'ясувати, яку кількість цифроврових приставок роздали пільговим категоріям населення. У відповідь вдавалося почути досить приблизні і умовні цифри з трьома нулями на весь район. Але це дуже приблизно і дуже умовно.

Другий фактор - відсутність бажання у активної аудиторії дивитися існуючі українські канали на тлі альтернативи, які дає Інтернет для пошуку інформації та іншого мультимедійного контенту.
Ще один потужний фактор - економічний. Люди повинні відчути свою потрібність цій державі не лише за допомогою приставки Т2. Як влучно зауважив міський голова Корюківки Ратан Ахмедов, в СССР були не такі дурні, коли вкладалися економічно в республіки Балтії і західні області України.

І, нарешті, катастрофічна ситуація з FM. Майже за повної відсутності розмовного радіо далі обласного центру, наявності кількох розважальних станцій, засилля російських станцій в AM і FM-діапазонах очевидно, що розвивати українське і місцеве мовлення потрібно було ще від позавчора. І робити ставку на тих, хто може й хоче робити це тут і зараз. Без довгих марудних процедур міжнародного узгодження. В тому числі, у малопотужний спосіб з максимальним залучення до процесу місцевих громад. Адже саме формат радіо є зараз найбільш трендовим у Європі. Яку ми зробили своїм цивілізаційним вибором.

Олег ГОЛОВАТЕНКО Свобода ФМ



Теги:прикордоння, інформаційний простір, Новгород- Сіверський, Олег Головатенко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar