реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Постуємо... смачно!

[ Багато господинь, а надто молодих, сьогодні просто бояться підступатися до приготування пісних страв і нічого, окрім буряків, картоплі в кожушках, моркви та квашеної капусти їм на думку не спадає, а хочеться ж смачненького... Тож обласна Чернігівська газета "Біла хата" стане для дбайливих господарок у пригоді: тут регулярно друкуються кулінарні рецепти гарних й поживних страв. Вони нескладні у приготуванні, а головне -- ПІСНІ! Смачного!

Риба, смажена з картоплею у горщику

На 6 шт. картоплі - 300 г філе, 2 цибулини, 2 ст. ложки олії, 30 г сушених грибів, половина склянки борошна або сухарів, сіль.
Філе риби наріжте кубиками, обваляйте в сухарях для обкачування і обсмажте на сковороді.
Попередньо замочені сушені гриби треба дрібно порубати і обсмажити з цибулею.
Очищену картоплю нарізати кубиками і також злегка обсмажити.
У горщик покладіть шарами картоплю, обсмажені рибу, гриби, цибулю, а зверху знову картоплю. Полийте олією і рибним бульйоном, посоліть до смаку і тушкуйте в духовій шафі до готовності.
При подачі на стіл посипте дрібно нарізаною зеленню.

Риба по-запорізьки

1 кг риби, 2 ст.ложки борошна, 4 ст.ложки олії.
Для соусу: 2 моркви, 1 корінець петрушки, 2 цибулини, 1 солоний огірок, 2 ст.ложки олії, 4 помідори, 1 / 2 склянки води, сіль, перець, зелень за смаком.
Рибу нарізати на шматки, посолити, обваляти в борошні і обсмажити в олії. Обсмажені шматки вкласти до сотейника, залити соусом, який слід готувати так: моркву, петрушку, солоні огірки та цибулю нарізати у вигляді локшини і спасерувати на рослинній олії, в кінці додати протертих червоних помідорів, сіль, лавровий лист, перець, прокип'ятити, а потім залити цим соусом рибу і дати прокипіти на тихому вогні 5-7 хвилин.

Риба в манній крупі

Річкову рибу (можна і морську), порізати на шматки, обваляти в манній крупі, що змішана з невеликою кількістю солі і перцю. Обсмажувати на великому вогні 3-5 хв.
На дно посуду викласти нарізану відварену картоплю (можна з підтушкованою цибулею), зверху покласти рибу, додати окропу і на 5-6 хвилин поставити в духовку. Подаючи на стіл, страву посипати свіжою зеленню.

Мус манний

Манна крупа 1 / 3 склянки, цукор-пісок 1 склянка, Вода 3 склянки, журавлина 1 склянка, ванільний цукор 1 / 4 чайної ложечки.
Промиту журавлину товкуть і розбавляють половиною склянки гарячої води, потім проціджують через чисту марлю, журавлинне жмуття заливають водою, що залишилася і ставлять на вогонь. Кип'ятять декілька хвилин і вдруге проціджують. На отриманому відварі заварюють манну крупу. Щоб уникнути утворення грудочок засипати крупу треба повільно, не знімаючи каструлю з вогню і безперервно помішуючи кашу ложкою. Після 15-хвилинної варки на слабкому вогні всипають цукровий пісок, не знімаючи з вогню, і кашу перемішують і виносять на охолодження. Коли манна каша охолоне, але буде ще теплою, до неї вливають заздалегідь вичавлений журавлинний сік і ванільний цукор і починають збиваєти вінчиком до збільшення об'єму у два рази і до отримання густої блідо-рожевої піни. Готовий мус розливають у приготовані вазочки чи форми.
Якщо немає металевого вінчика, можна зварену масу відокремлювати невеликими порціями в глибоку миску або тарілки і збивати виделкою.

Яблука, запечені з медом і горіхами

1 кг яблук, 300 г меду, 10 г горіхів.
З промитих яблук видалити серцевину. Яблука вкласти у сотейник, отвори в них заповнити цукром, на дно налити трохи води, запікати в духовці 15-20 хв. Смажені подрібнені горіхи змішати з розігрітим медом і отриманою сумішшю залити яблука.

Борщ квасолевий

1 склянка сухої квасолі, 4 нарізаних і 2 цілих картоплини, 1 / 4 середнього качана капусти, 1 цибулина, 3-4 червоних помідора (можна консервованих), 1 м'ясистий стручок солодкого червоного перцю, 4 ст. ложки соняшникової олії, по 1 / 2 моркви та білого кореня селери або петрушки, лавровий лист, сіль, цукор і червоний гострий перець за смаком.
Кольорову або білу квасолю замочити в холодній воді на ніч, а потім відварити до м'якості в невеликій кількості води, не закриваючи каструлю кришкою. Картоплю нарізати соломкою або тонкими брусочками, залити (в окремій каструлі) необхідною для борщу кількістю окропу і варити на середньому вогні. Покласти в каструлю разом з нарізаною картоплею 1-2 невеликих цілих картоплини, які за готовністю потовкти і додати в борщ. Через 15-20 хвилин варіння заправити борщ овочевим пасируванням.
Для пасировки: обсмажити в олії дрібно нарізану цибулю до золотистого кольору, додати тонко нашинковану моркву і потім корінь петрушки або селери, обсмажити все разом 5-10 хвилин. Стручок червоного солодкого перцю дуже дрібно нарізати або протерти, додати в пасировку і злегка протушити. Свіжі помідори також протерти на терці або пропустити через м'ясорубку, вилити томатну масу в пасировку, додати лавровий лист і все тушити на середньому вогні, щоб маса добре згусла.
Заправлений пасируванням борщ проварити 3-5 хвилин, додати відварені квасолю (можна разом з рештою відвару при варінні), тонко нашінкованную свіжою капустою, за смаком посолити, додати при необхідності небагато цукру, якщо заправка вийшла кислуватою, і варити борщ при несильному кипінні до готовності капусти (близько півгодини).
Наприкінці варіння (за бажанням та смаком) всипати в борщ рублену зелень петрушки і кропу і покласти потовчений з сіллю часник. Настояти після варіння півгодини. До борщу подати сухарики.

Гречана каша з грибами

2 склянки крупи, 50 г сушених грибів, 4 склянки води, 2 цибулини, 1 ч. ложка солі, 40 г рослинної олії.
Сухі гриби окотити окропом, промити, залити холодною водою і залишити на 2-3 години. Набряклі гриби нашінкувати, покласти в воду і поставити варити. Коли вода закипить, всипати підсмажений крупу і розмішати загустілу кашу, поставити в духовку. У готову кашу додати підсмаженої цибулі.

Квасолевий паштет

1 скл квасолі
1 цибулина
2 ст.л. рослинної олії
сіль, перець
Приготування:
Квасолю на ніч замочити у холодній воді. Зранку відцідити, залити свіжою водою і варити до готовності. Цибулю порізати кубиками і обсмажити в олії до золотистого кольору. Квасолю відцідити (відвар не виливати) і збити разом зі смаженою цибулею у блендері, додати трохи відвару, щоб консистенція паштету була ніжніша, посолити, поперчити і ретельно перемішати.

Салат з капусти з чорносливом і морквою

1 невелика головка капусти
1 морквина
200 г чорносливу без кісточок
2 ст. л. лимонного соку
1 ч.л. цукру
4 ст.л. рослинної олії
сіль, перець
Приготування:
Капусту дрібно нашаткувати, посолити і перетерти руками. Моркву натерти на крупній тертці і додати до капусти. Чорнослив залити кип'ятком, через 2-3хв відцідити, промити, порізати соломкою і змішати з овочами. Полити все заправкою, перемішати і залишити настоюватися протягом 10хв. Заправка: змішати оливкову олію, лимонний сік, цукор і перець.

Салат картопляний з грибами і горіхами

3 картоплини
250 г маринованих (а краще солених) печериць
200 г консервованого горошку
4 ст.л. промитого ізюму
4 ст.л. січених волоських горіхів
1 цибулина
1 ст.л. яблучного оцту або 2 ст.л. лимонного соку
сіль, перець, рослинна олія
Приготування:
Цибулю порізати півкільцями, посолити, залити оцтом або лимонним соком і залишити маринуватись протягом 10-15 хв. Картоплю відварити в мундирі, почистити і порізати соломкою, додати скибочки грибів, горошок, промитий ізюм, січені горіхи і мариновану цибульку. Посолити, поперчити і заправити олією. Подавати, посипавши зеленню.

Салат з буряка з цибулею

500 г буряка
1 цибулина
1 ст.л. бальзамічного оцту
2 ст. л. оливкової олії
сіль, перець, зелень петрушки
Приготування:
Буряк відварити в мундирі, охолодити, почистити і натерти на крупній тертці. Цибулю порізати кубиками, зелень посікти. Змішати всі складники, посолити, поперчити і заправити салат бальзамічним оцтом і оливковою олією.
Примітки:
Замість бальзамічного оцту можна використовувати яблучний оцет, винний оцет або лимонний сік.

Капусняк пісний

500 г кислої капусти
0,5 скл пшона
2 картоплини
1 морквина
1 корінь селери
1 корінь петрушки
1 цибулина
2 ст.л. рослинної олії
сіль, перець, зелень
Приготування:
Кислу капусту промити, залити водою і довести до кипіння. Всипати пшоно і варити, поки пшоно повністю не розвариться, а капуста не зм'якне. Посолити. Картоплю порізати брусочками і додати у капусняк. Цибулю порізати кубиками і обсмажити у олії до золотистого кольору, додати натерті на крупній тертці моркву і корені петрушки і селери і тушкувати овочі до готовності. Коли картопля буде наполовину готова додати тушковані овочі і готувати все разом до готовності картоплі. Поперчити, подавати, посипавши зеленню.

Суп грибний з манною крупою і картоплею

1 кг свіжих грибів
1 цибулина
1 морквина
1 корінь петрушки
4 картоплини
0,5 скл манної крупи
50 мл рослинної олії
2 л води
сіль, перець, зелень
Приготування:
Гриби почистити, промити і порізати маленькими шматочками. Цибулю порізати кубиками, моркву і корінь петрушки натерти на крупній тертці. Підготовлені цибулю, моркву, корінь петрушки і гриби покласти у казанок із розігрітою олію і обсмажувати разом, неперервно помішуючи, на невеликому вогні протягом 20хв. Картоплю порізати кубиками і додати до овочів з грибами, влити 2л кип'ятку, посолити, поперчити і варити протягом 5хв. Неперервно помішуючи, всипати манну крупу і варити до готовності. Подавати, притрусивши січеною зеленню.

Голубці з картоплею
1 капустина (масою близько 1 кг)
1 кг картоплі
1 морквина
1 цибулина
2 ст.л. рослинної олії
сіль, перець
Приготування:
У капусти вирізати серединку, опустити кочан у кип'яток і залишити, поки не вистигне. Розібрати капусту на окремі листочки. На кожен листочок викласти фарш і загорнути у вигляді конвертиків. Голубці залити підсоленим кип'ятком і тушкувати до готовності на дуже маленькому вогні. Для приготування фаршу, картоплю почистити, помити і натерти на мілкій тертці (як на деруни). Цибулю дрібно посікти, обсмажити до золотистого кольору в рослинній олії, додати натерту на крупній тертці моркву і тушкувати протягом 5 хв. Овочі додати до картоплі, посолити і поперчити фарш. Голубці подавати зі смаженою цибулею.

Вареники з капустою і картоплею

500 г борошна
2/3 скл води
дрібка солі
0,5 кг картоплі
0,5 кг квашеної капусти
4 цибулини
рослинна олія
сіль, перець

Приготування:
З борошна, води і дрібки солі замісити тісто (можна додати 1 яйце). Капусту ретельно промити. 1 цибулину порізати кубиками, обсмажити в олії, додати капусту, влити 3-4 ст.л. води і тушкувати на малому вогні. Коли вся рідина випарується, обсмажити овочі до золотистого кольору. Картоплю почистити, відварити у підсоленій воді, відцідити, охолодити і змолоти на м'ясорубці. Змішати тушковану капусту і картопляне пюре, фарш посолити і поперчити. Тісто розділити на три частини, з кожної сформувати ковбаску. Ковбаски порізати на шматочки товщиною 2-3см. Кожен шматочок розкачати на посипаній борошном дошці. На кружальця тіста покласти 1 ч.л. картопляно-капутяної начинки і с кріпити краї тіста, сформувавши вареники. Відварити вареники у підсоленій воді, полити заправкою. Для заправки 2 цибулини порізати кубиками і обсмажити на олії до золотистого кольору.

Котлетки з рису з грибами

100 г сушених грибів
1 скл круглозернистого рису
2 скл води
сіль, перець, рослинна олія
борошно для панірування
Приготування:
Гриби вимочити у холодній воді протягом 2-3 годин, помити, залити свіжою водою і варити протягом 25-30 хв, вистудити, відцідити і порізати скибочками. Рис зварити у 2 скл води, час від часу помішуючи, (він повинен стати клейким) і охолодити. Змішати разом гриби і рис, посолити, поперчити, сформувати котлетки, запанірувати їх в борошні і обсмажити до золотистого кольору. Подавати зі свіжими овочами.

Пісні млинці з капустою (українська кухня)

0,5 кг борошна
2 скл теплої води
1 ст.л. цукру
15 г дріжджів
0,5 скл рослинної олії
500 г капусти
1 цибулина
сіль, перець
Приготування:
Капусту нашаткувати, посолити і добре перетерти руками. Цибулю порізати кубиками. В олії обсмажити цибулю, додати капусту, обсмажити все разом, додати трохи води і тушкувати під покришкою поки капуста не зм'якне, поперчити. З теплої води, борошна, цукру, дрібки солі і дріжджів замісити тісто, залишити його вистоюватись протягом 40хв, додати охолоджену капусту разом з усією олією, в якій вона тушкувалась, старанно все перемішати. Сковорідку розігріти і змастити шматочком сала, наколотим на виделку, або олією. Спекти млинці.

Пісні медові пряники

3,5 скл борошна
0,5 скл цукру
1скл меду
0,5 ч.л. амонію
6 ст.л. холодної води
2 ст.л. рослинної олії
дрібка кориці
Приготування:
4 ст.л. води змішати з медом, олією і цукром і довести до кипіння. В теплу суміш всипати борошно і замісити тісто. Охолодити, а тоді додати амоній, розчинений у 2 ст.л. води і корицю і тісто ще раз вимішати. Потім розкачати корж товщиною близько 2 см, вирізати фігурне печиво, викласти на змащений лист і випікати при 220 градусах 15 хв.

Пісні смажені хрустики

0,5 кг борошна
1 скл води з газом
1 ст.л. цукру
0,5 л рослинної рафінованої олії для обсмажування
100 г цукру-пудри для посипки
Приготування:
Борошно змішати з цукром, влити воду і замісити круте тісто, тонко розкачати і порізати на тонкі смужки. Обсмажити у фритюрі (киплячій олії), викласти на паперовий рушник, щоб прибрати зайвий жир, і посипати цукром-пудрою.

Гарбузовий струдель

Для тіста: 250 г борошна
3 ст.л. оливкової олії
2 ст.л. гарячої кип\'яченої води
дрібка солі
Для начинки: 500 г гарбузової м\'якоті
1 ст.л. родзинок
2 ст.л. січених волоських горіхів
2 ст.л. цукру
0,5 ч.л. кориці
1 пакетик ванільного цукру
Приготування:
З борошна, олії, води і солі замісити еластичне гладке тісто і залишити в теплому місці на годину. Тонко розкачати тісто, перекласти пласт на лляну серветку і розтягувати тісто руками, поки пласт не стане прозорим (товщина має бути близькою до товщини листа паперу), змастити тісто олією. По всій поверхні тіста рівномірно розподілити начинку і з допомогою серветки загорнути тісто у вигляді рулета. Обережно перекласти струдель на змащений лист швом донизу, поверхню змастити олією і запікати при 190-200 градусах до рум'яної шкірочки (35-40хв). Для приготування начинки гарбуз відварити до готовності в невеликій кількості води або на пару, відцідити, охолодити, розімнути виделкою, додати цукор, родзинки, горіхи, ванільний цукор і корицю. Готовий струдель притрусити цукром-пудрою.

Пісні пиріжки з картоплею

1,5 скл теплої води
4 скл борошна
1 ст.л. сухих дріжджів (або 30 г свіжих)
2 ст. л. рослинної олії
0,5 ч.л. солі
1 ст.л. цукру
Для начинки: 6-7 картоплин
1 цибулина
сіль, перець, рослинна олія
Приготування:
Дріжджі розчинити у теплій воді, всипати борошно, сіль і цукор і замісити гладке тісто. Влити олію і ще раз замісити. Тісто накрити серветкою і поставити в тепле місце. Через годину тісто ще раз замісити і знову залишити в теплому місці на годину. Картоплю почистити, відварити, охолодити і змолоти на м'ясорубці. Цибулю порізати кубиками і обсмажити в олії до золотистого кольору. Змішати картоплю з цибулею, посолити і поперчити начинку. Тісто розкачати, вирізати склянкою кружальця. На кожен кружечок викласти начинку і с кріпити краї тіста. Змастити поверхню пиріжків міцним солодким чаєм. Випікати при 170 градусах до появи рум'яної шкірочки (близько 30хв).




Теги:страви з манних круп, піст, паштет квасолевий, пиріжки пісні, пісні страви, Біла хата, борщ


Читайте також



Коментарі (0)
avatar