реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Юридичний орієнтир. Нові пільги для багатодітних сімей

«Чула по радіо, що цього року для багатодітних сімей встановлені нові пільги. Чи не могли б ви більш конкретно розповісти про такі пільги?»
Наталія СМАЛЬ,
м. Чернігів

Від 1 січня набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей». Він передбачає пільги для багатодітних сімей та дітей із багатодітних сімей. Зокрема, для сімей — це 50-відсоткові знижки в оплаті користування житлом, на комунальні послуги, вартість палива, абонплату за користування телефоном (у межах норм), а також позачергове встановлення квартирних телефонів.

Діти з багатодітних сімей отримають такі пільги:

— безоплатне одержання ліків за рецептами лікаря;
— щорічне медичне обстеження і диспансеризація та компенсація витрат на зубопротезування;
— безоплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту (крім таксі), автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських і міжміських маршрутів, у тому числі внутрішньорайонних, внутрішньо- та міжобласних незалежно від відстані та місця проживання;
— безоплатне одержання послуг з оздоровлення та відпочинку відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей».
Крім цього, забезпечуються пільгові умови вступу до державних та комунальних професійно-технічних, вищих навчальних закладів для дітей із багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро й більше дітей. Також діти з таких сімей та особи віком від 18 до 23 років, теж з таких сімей, звільнятимуться від сплати за навчання у вищих навчальних закладах державної та комунальної форми власності всіх рівнів акредитації за умови, що певний освітньо-кваліфікаційний рівень вони здобувають уперше.

Також збільшена тривалість додаткової відпустки з 7 до 10 календарних днів для жінок, які мають двоє і більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда, або яка всиновила дитину, одинокій матері, батьку, котрий виховує дитину без матері (в тому числі й у разі тривалого перебування матері у лікувальному закладі), а також особі, яка взяла дитину під опіку. Якщо зараз за наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 14 календарних днів, то вже поточного року це становитиме 17 календарних днів.

Юридична служба "Сіверщини"




Теги:сімей, багатодітні, багатодітних, консультація, юридичний, Пільги, багатодітна, Сімї, сімя, орієнтир


Читайте також



Коментарі (0)
avatar