реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Масляний тиждень! Печемо млинці!

Навіщо вигадувати нове, коли є старі перевірені рецепти, за якими страви виходять неперевершеного смаку і споживаються з насолодою. Таку скарбницю смачних страв зібрала свого часу чудова кулінарка Дарія Цвек. Пропонуємо дещицю з її збірні.

Млинці звичайні

400 г борошна, півлітра молока, 10 г дріжджів, 2 яєць, четверть склянки вершків або сметани.

Борошно поділити на 2 рівні частини. З однієї частини борошна, молока і дріжджів зробити розчину і поставити в тепле місце, щоб підійшла. Тоді додати жовтки і решту борошна, добре вибити ложкою. Влити вершки і вимішати з піною збитих білків. Тісто поставити в тепле місце, щоб підійшло. І тоді смажити, обережно набираючи ложкою, щоб не пом’яти його. Готові млинці полити розтопленим вершковим маслом.

Млинці нашвидкуруч
300 г борошна, 3 яєць, 100 г вершкового масла, 2 склянки кислого молока, пів чайної ложки цукру. На кінець ножа – солі.

Масло розтерти з жовтками, цукром, додати до просіяного борошна, влити кисле молоко і вимішати, тоді додати піну збитих білків, посолити, вимішати і відразу смажити на гарячій сковороді.

Млинці пшенично-гречані

150 г пшеничного борошна, 150 г гречаного борошна, чверть склянки води, 1 склянка молока, 10 г дріжджів, 2 яєць, 1 ст. ложка розтопленого вершкового масла.
Пшеничне борошно розчинити водою і дріжджами. Як тільки тісто підійде, додати гречане борошно, запарене гарячим молоком, посолити і вимішати, а як прохолоне – вбити яйця, влити розтоплене масло і поставити, щоб підійшло. Тоді смажити на гарячій сковороду.

Довідка «Сіверщини»: Дарія Цвек народилась 1909 року. Отож, за її біографією можна відчитати практично всю біографію ХХ століття. Дарія Цвєк пережила всі притаманні цьому століттю і західноукраїнським землям, на яких народилась і прожила усе життя, катаклізми. Вона не тільки вижила. Вона вберегла знання і вміння кількох поколінь. Не просто вберегла -- вона навчила нас, тих, хто вже не встиг скуштувати прабабциної паски. Кулінарні книги Дарії Цвек є майже в кожній українській, і не тільки, оселі.

У Радянському Союзі книги Дарії Цвєк розпродувались в один момент. Країна вічних будівників комунізму, революцій, світових війн, продподатків, карток, голодоморів потроху починала оживати під променями політичної відлиги. Отже, її мешканці вчились жити простими людськими радощами: робити покупки в магазині, ходити в гості, влаштовувати домашні свята... Тут і нагодився кулінарний досвід Західної України, яка на пару з Прибалтикою "працювала" у Союзі кишеньковим закордоном, розчулюючи приїжджих зі Сходу своєю "західною" архітектурою і манерами.




Теги:рецепти смачних млинців, млинці нашвідкуруч, Дарія Цвек, Масляна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar