реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Незвичайна зимівля гайворона

[…Зимового вечора збитий машиною чорний птах кволо рухався попід стіною будинку і волочив по снігу перебите крило. Помітивши незвичайну здобич, до нього кинулися собаки. Господар собак, чернігівський підприємець Олександр Жогалко, який вийшов того вечора з ними на прогулянку, тварин відігнав, а птаха не чіпав.

Повертаючись невдовзі назад, побачив, що птах зіщулено принишк під стіною. Олександр нахилився і виявив, що у ворона (подумалось, що це саме ворон) не лише перебите крило, а й пошкоджений дзьоб, птах серйозно контужений і зовсім втратив орієнтацію. Тож чоловік забрав його з собою.

Вдома вся родина клопоталася біля птаха: їсти самостійно ворон не міг, тож йому намостили на мансарді будинку кубло із сіна, а Олександр Миколайович щодня варив йому поживні бульйони і терпляче годував з ложечки, бо ніяку тверду їжу птах самостійно проковтнути не міг. Так тривало кілька тижнів.

Поволі Ґава (скорочено від Гавіньї – як назвали його Жогалки) оклигав, став трохи самостійно пересуватися. І невдовзі Олександр Жогалко, який працює виконавчим директором Чернігівського культурно-мистецького центру «Інтермеццо», приніс ворона на роботу.

Там він й живе зараз. Вже освоївся, хвацько пересувається попід столами, полюбляє сидіти високо на карнизі та на підставці біля дверей (туди його підсаджує господар). Відвідувачі спочатку навіть лякаються, сприймаючи живого птаха за інтер’ єр, адже він може тривалий час сидіти непорушно.

До речі, в «Інтермеццо» (по вул. Шевченка, 9 – хто ще не знає) є чимало не лише художньої, а й спеціалізованої літератури, серед якої – довідник «Птахи». Саме у цьому довіднику Олександр Миколайович видивився, що його Ґава дуже подібний до гайворона. Тож, напевне, це не ворон, а гайворон. Хоча, зрештою, це не так важливо. Набагато важливіше те, що птах став майже ручним, дозволяє себе погладити. Ну а плече господаря-рятувальника – це взагалі для нього найкраще місце: то голівкою об вухо потреться, то ніжно проведе про щоці могутнім дзьобом.

До того ж Ґава вже й «працює»: коли у продаж в «Інтермеццо» надійшов новий роман відомого українського письменника Василя Шкляра «Чорний ворон», то птах слугував живою рекламою: терпляче сидів над стендом з новинками.

Бажаючі можуть принести врятованому створінню щось смачненьке – птах їсть усе, а особливо полюбляє сир (одразу пригадується класичне: «Вороні якось Бог послав шматочок сиру…». А ще Олександру Жогалку хотілося б отримати консультацію орнітолога – чи можна якось вилікувати птаха, бо крило у нього вочевидь зрослося неправильно. Шкода скалічену пташину... Однозначно зрозуміло – випускати Ґаву на вулицю ніяк, бо птах літати не може.

А якщо в «Інтермеццо» живе справжній гайворон, то ось що розповідає про гайворона Вікіпедія.

Грак (гайворон). Цей птах дуже подібний до чорної ворони. Довжина тіла 46 см. Пір’я чорне з металевим відблиском, крила дещо вужчі, ніж у ворони і тонший дзьоб. Звук видає хриплим „краа”.

В Україні грак населяє поля, що перемежовуються з лісопосадками, а також великі міста.

Живиться комахами, черв’яками, молюсками та дрібними хребетними тваринами, часто годується насінням рослин. Під час весняного виорювання землі граки з’їдають багато личинок жуків – шкідників. Пізніше висмикують і паростки пшениці, і інших культур, тож важко сказати, що більше ці птахи приносять – користь чи шкоду.

Гніздиться колоніями у гаях, лісосмугах, парках, а також на залізничних мостах. Період гніздування в квітні-травні. Свої гнізда розташовують близько одне від одного, іноді до декількох десятків на одному дереві. Гніздові колонії частіше за все влаштовують на старих вербах, березах та інших великих деревах у населених пунктах або біля них, в липових парках, березових гаях, садах, іноді на узліссях біля полів. Гніздо побудоване зазвичай із гілок дерев, на яких оселилася колонія. Нижній шар його складається з міцно скріплених товстих гілок, верхній — з тонших. Середина гнізда вимощена м'якою травою, ганчір'ям, клаптиками шерсті. Самка відкладає 3—6 яєць, які насиджує протягом 18—22 днів. У першій половині травня з’являються пташенята, їх вигодовують переважно комахами та їх личинками. Перший виліт з гнізда відбувається через місяць.

На зимівлю граки відлітають у жовтні. На півдні нашої країни граки живуть осіло. Головні маси граків просуваються на зимівлю ще далі на південь — до Африки, Афганістану, Індії.
На зиму до нас прилітає багато граків з Півночі. Деякі граки зимують разом з воронами і галками. Приліт граків віщував про прихід весни, адже вони є першими птахами, які прилітають до нас із півдня.

-------------------------------------------


Інеса ФТОМОВА
Фото автора




Теги:Олександр Жогалко, «Інтермеццо», Василь Шкляр, Ворон, «Чорний ворон», Гайворон, Інеса Фтомова, орнітолог


Читайте також



Коментарі (0)
avatar