реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Все про обласну владу (стисло)

Про діяльність Чернігівської обласної ради у минулому році розповіла журналістам на прес-конференції її голова Наталія Романова.
Рік 2009 — був не простий, ускладнений фінансово-економічною кризою, — зазначила Наталія Романова.

Безумовно, ці кризові явища мали негативний вплив на виконання галузевої Програми соціально-економічного розвитку. Минулорічні обсяги виробництва промислової продукції, наприклад, становили 83,5% у порівнянні з показниками позаминулого року, понад 40 відсотків підприємств завершили рік зі збитками.
Але, незважаючи на такі складнощі, це був і період розвитку в регіоні. Обласний бюджет, на чому наголосила голова обласної ради, мав стабільний характер у його наповненні. Найкращі показники мала сільськогосподарська галузь, де загальний обсяг виробництва сягав 98,7% до рівня 2008 року. Більше, ніж позаминулого року, в аграрному секторі вирощено картоплі і плодово-ягідних культур, а аграрниками області намолочено понад два мільйони тонн зернових.

Як відзначила пані Романова, вперше за останні роки відбулися позитивні тенденції в демографічній ситуації Чернігівщини. Порівняно з 2008 роком обсяг природного скорочення населення в області зменшився із 12,2 до 10,2 осіб у розрахунку на 1000 жителів, а народжуваність зросла з 8,8 до 9,5 народжених на ту ж саму кількість населення.



Наталія Романова повідомила журналістам про те, що протягом року обласна рада провела 5 пленарних засідань, під час яких обговорено ряд найважливіших питань (більше двохсот), і усі вони стосувалися якраз розвитку Чернігівщини. Депутати обласної ради, як підкреслила пані Романова, прийняли 12 звернень до вищих органів державної влади країни з найбільш важливих проблемних питань розвитку регіону.

Голова обласної ради більш детально зупинилася на реалізації урядової програми щодо реформування медичної галузі. В Чернігівській області частково вирішено немало нагальних проблем, наприклад, через забезпечення медичних закладів області санітарним автотранспортом та медичним обладнанням. Майже півтора мільйони гривень торік виділено тільки на придбання санітарного автотранспорту.

В області в рамках реалізації програми «Власний дім», 575 сімей покращили житлові умови (газифікація та водовідведення жилих приміщень). Чи не вперше за роки незалежності, при виконанні також урядової програми «Соціальне житло», більше ста родин з Чернігова та районних центрів області отримали безкоштовно комфортабельне житло. Як відмітила Наталія Романова, люди, які отримали ключі від квартир, вже втратили віру у те, що вони зможуть отримати своє власне житло, бо роками знаходились у чергах на його отримання.

Наталія Романова наголосила на тому, що невдовзі нові квартири по цій програмі одержать ще 60 найбільш соціально незахищених черговиків обласного центру (днями ці квартири вже отримані. - Ред). Вона звернула увага на те, що в поточному році на виконання програми «Соціальне житло» уряд передбачає виділити 2,5 млрд. гривень.



За повідомленням Наталії Романової обласна рада створила комунальний заклад «Музейно-меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград», ініціювала дієві заходи щодо відродження пам’яток архітектури садиби «Покорщина», що в Козелецькому районі, де вже невдовзі розпочнуться реставраційні роботи. «Коли я там побула і побачила, що там все занедбано, то так не повинно бути, — підкреслила керівник обласного депутатського корпусу, — а тому і прийнято такі заходи, які були ще напрацьовані позаминулого року».

Як випливає зі сказаного Наталією Романовою, залишається відкритим питання про передачу Меморіального комплексу «Памяті Герої Крут» чи то Міністерству Оборони, чи до іншого відомства з державної власності. Також посадовець виборного органу зупинилася на діяльності двох «конфліктних» об’єктів: створенні комунального підприємства обласної ради «Редакція газети «Деснянська правда» та усунення конфліктної ситуації в трудовому колективі обласного музично-драматично театру імені Т.Г. Шевченка.

Завдяки впровадженню урядової програми у дію стосовно безоплатної приватизації громадянами України земельних присадибних ділянок, Чернігівська область увійшла у трійку «передових» регіонів, де найбільше видано державних актів громадянам на приватизацію таких ділянок.

Для захисту інтересів простих громадян, територіальних громад і регіонів діятиме новостворена інституція — Національний конгрес місцевих та регіональних влад, до складу якого увійшли три Всеукраїнські асоціації місцевих і регіональних влад. До речі, серед його засновників є і пані Наталія Романова. Всеукраїнський Конгрес розглядатиме бюджетно-економічні та інші важливі питання регіонального розвитку. Та головне, як наголосила Наталія Романова, що новостворений національний Конгрес місцевих та регіональних влад буде впливовим важелем щодо формування державної політики на рівні регіонів. А це і бюджетний процес і процес адміністративно-територіальної реформи, та інші державотворчі процеси, які будуть у постійному полі зору нової фундації.

Наталія Романова відповіла на численні запитання журналістів, які стосувалися широкого спектру життєдіяльності багатьох сфер в Чернігівській області.

Сергій Кордик







Теги:область, влада, обласна рада, Наталія, Чернігівська, Романова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar