реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівське «Хімволокно» буде китайським?

Поточний рік для української митниці, відповідно до проголошеного рішення Всесвітньою митною організацію, проходитиме під гаслом «Митниця і бізнес: удосконалення виконання через партнерство». Про це 26 січня повідомив працівників преси та телебачення перший заступник начальника Чернігівської митниці Олександр ШАВЛАК.

Протягом минулого року, як зауважив заступник керівника митниці, перераховано надходжень до Державного бюджету України 572 мільйони 587 тисяч гривень. З цих коштів майже 200 мільйонів спрямовано до місцевого бюджету.

Державний кордон в зоні Чернігівської митниці у 2009 році перетнуло більше чотирьох мільйонів громадян (на 8, 5 відсотка менше у порівнянні з позаминулим роком). За фактами порушень митного законодавства складено близько 800 адміністративних протоколів про порушення митних правил, встановлених законодавством. Найбільше порушників серед тих, хто намагався перевезти промислові та продовольчі товари, будівельні матеріали, сировину, сільгосппродукцію, транспортні засоби.

Для забезпечення митного законодавства у Чернігівській митниці задіяно 394 працівники.

Наша держава є членом цієї міжнародної спільноти, а отже, як зазначив пан Олександр, свою національну політику митній сфері вона здійснює на основі загальновизнаних міжнародних норм та передової практики. Одним із таких напрямків стало створення Громадської ради при Державній митній службі України та громадських рад у територіальних митницях, яку очолив Дмитро Попов ¬– перший заступник голови правління ЗАТ «КСК Чексіл». Серед основних завдань Ради – є взаємодія з підприємцями – суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.
У вересні минулого року запроваджена практика формування так званих «білих» і «зелених» списків – Реєстру підприємств, товарів і транспортних засобів, відповідно до яких спрощується механізм застосування процедур митного контролю та митного оформлення.
Як повідомив Дмитро Попов, для того, аби конкретне підприємство потрапило до цих списків, необхідно провести оцінку його діяльності. Така оцінка визначена відповідним наказом Державної митної служби України. Для здійснення оцінювання діяльності підприємств, які прагнуть потрапити до списків і скористатись системою спрощення митних процедур, була створена комісія з фахівців оперативних підрозділів. На даний час до митниці звернулось із заявами про включення до Реєстру 40 підприємств, 9 з них, які користуються найбільшим режимом сприяння, потрапили до «білого» списку. Серед них: закрите акціонерне товариство Камвольно-суконна компанія «Чексіл», ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів», ВАТ «Мена ПАК», акціонерне товариство «Прилуцька тютюнова компанія», ТОВ «Форнетті Україна» та інші. 17 – ти підприємствам відмовлено у внесенні до реєстру.

«У діяльності кожної митниці є свої особливості», -- висловив свою думку Дмитро Попов. Але Чернігівську митницю, у порівнянні з іншими регіонами країни, він співставив як СРСР з Чикаго. Як випливає зі слів пана Дмитра, митниця західних країн далеко просунулася вперед і має більш цивілізаційні підходи щодо взаємин суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності. Та й чого далеко ходити? У приклад керівники митниці привели сусідню Білорусь, де «держава відноситься до діяльності митниці по-державному». У нас чомусь вважається, що такі структури, як митниця, сама повинна виживати, як, власне, і підприємства. Взяти хоча б «Хімволокно», яке нині на грані повної зупинки, залишаючись серед економічних негараздів наодинці.
Дмитро Попов розкрив журналістам «таємницю» -- буцімто його хочуть привласнити підприємці з далекого Китаю, бізнес яких захищає і активно підтримує керівництво цієї країни, чого не робить наша держава.
Серед проблем митниці Дмитро Попов назвав такі: штати обмежені, завдання ускладнені, збільшується навантаження для митників, через що також ускладнюється механізм взаємовідносин із суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності.

Сергій КОРДИК




Теги:китайським, Хімволокно, митники, Чернігівське, митниця, звіт, китайці, Чернігівська


Читайте також



Коментарі (0)
avatar