реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Бізнес на вагітних

Прокуратурою області порушено кримінальну справу за фактом підроблення документів та привласнення коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

До махінацій вдалися кілька приватних підприємців, які діяли у змові з лікарями-гінекологами центральної районної лікарні. З метою заволодіння коштами фонду вони втягували у свою злочинну діяльність вагітних жінок.

Лікарі підшукували неперебірливих пацієнток, вносили до їх карток недостовірні дані про терміни вагітності та видавали фіктивні листки непрацездатності. Підприємці ж, достовірно знаючи про підробку «лікарняних», фіктивно брали цих жінок на роботу, а потім звертались до відділення Фрнду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за відшкодуванням допомоги, нібито виплаченої вагітним працівницям.

Цими злочинними діями державному фонду завдано збитки в особливо великих розмірах.

Кримінальну справу порушено за ч.4 ст.190 (шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою) та ч.2,3 ст.358 (підроблення і використання підроблених документів) Кримінального кодексу України.

Це вже не перша кримінальна справа, порушена в області протягом останніх років за фактами такого шахрайства. До суду такі справи передаються разом з позовами про відшкодування державі завданих збитків.

Про це розповіла начальник відділу захисту майнових, інших особистих прав і свобод громадян та інтересів держави прокуратури області Світлана Литвиненко.

— Жінкам, звичайно, краще було б не погоджуватись на участь у таких махінаціях, — додала вона. — У більшості аналогічних кримінальних справ минулих років під час слідства з’ясовувалось, що на ділі левова частина незаконно одержаних грошей вагітним не діставалась. Фіктивні роботодавці змушували їх розписуватись у відомостях за всю суму, насправді оддаючи мізер. Основну частину — присвоювали. Часто виходило так, що жінка і після співучасті в шахрайстві одержувала на руки приблизно ту ж суму допомоги, яку їй би виплатили по вагітності та пологах просто в центрі зайнятості. Звичайно, обіцяють їм більше. Але потім діють так, що співучасниця просто боїться вимагати обіцяні гроші.

Більше того: коли шахрайство викривається і постає питання про відшкодування незаконно одержаних коштів, колишні роботодавці наполягають, що вагітна отримала всю суму нарахованої їй допомоги.

Прес-служба прокуратури Чернігівської області




Теги:Прокуратура, Кримінал, вагітні, бізнес


Читайте також



Коментарі (0)
avatar