реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

МЕХАНІЗМ ПОВЕРНЕННЯ ГРОШЕЙ НЕ СПРАЦЬОВУЄ

Державні аудитори піддали сумніву ефективне використання 6 мільйонів гривень Чернігівським обласним центром зайнятості

Державний фінансовий аудит використання Державною службою зайнятості бюджетних коштів та коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття за 2007—2009 рр. засвідчив неефективне використання Чернігівським обласним центром зайнятості 6,1 млн грн., втрати коштів у сумі 2,1 млн грн. та резерви додаткових надходжень коштів у сумі 2,1 млн грн.

За висновком державних аудиторів, на ефективність використання коштів мали вплив різні фактори.

Приміром, результати дослідження засвідчили, що чимало коштів Фонду витрачається неефективно через неврегульованість нормативно-правової бази. Так, рішення про призначення одноразової допомоги на започаткування підприємницької діяльності приймається за наявності підтверджуючих документів про створення суб’єкта підприємницької діяльності. Але в подальшому особа, яка отримала допомогу, нерідко власної справи так і не відкриває. Лише у Чернігівській області по 475 особах упродовж 6 календарних місяців немає підтвердження щодо започаткування підприємницької діяльності. Механізм повернення грошей в такому разі не працює. Тому використання 2,2 млн грн., виділених ЦЗ на започаткування бізнесу, ніяк не можна вважати ефективним.

Крім того, державні аудитори дійшли висновку, що ЦЗ здійснювали перепідготовку безробітних за спеціальностями, за якими вже існував значний дефіцит вакансій. Таким чином, це знижувало їхні можливості працевлаштуватися. Всього на професійне навчання осіб, які в подальшому залишилися безробітними, було спрямовано близько 965 тис.грн. Також необхідно зазначити, що навчання почали, але не завершили 250 осіб, а це призвело до втрати ще біля 80 тис.грн.

Втрати коштів Фонду мали місце при будівництві споруди Семенівського РЦЗ внаслідок недовиконання підрядником передбачених договором будівельних робіт у встановлений термін та недостатнього контролю щодо його закінчення. Це призвело до збільшення терміну будівництва на 3 місяці та обсягу видатків на 839 тис.грн.

Також, як показав фінансовий аудит, бюджет Фонду немало потерпає від недостатнього рівня фінансової дисципліни платників страхових внесків. Результати аудиторського дослідження засвідчили, що в умовах незначного зростання загальної кількості страхувальників суттєво збільшується кількість тих, хто не сплачує страхові внески. Переважно це фінансово нестабільні підприємства. Тобто проблема не лише у несвоєчасному наповненні Фонду коштами, а й у виникненні безнадійної заборгованості. Упродовж дослідженого періоду втрати Фонду від списання безнадійних боргів склали 1,35 млн грн., а можливі втрати від списання боргів підприємств, щодо яких порушено справи про банкрутство, становлять 0,6 млн грн.

За розрахунками державних аудиторі, у разі погашення наявної недоїмки в області та заборгованості із виплати заробітної плати доходна частина Фонду може поповнитись ще на 2,1 млн грн.

Довідка. Державна служба зайнятості створена для реалізації державної політики у сфері зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян. Діяльність служби здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, джерелами формування якого є страхові внески страхувальників роботодавців, застрахованих осіб, суми фінансових санкцій, застосованих до платників внесків за недотримання законодавства, а також суми адміністративних штрафів, накладених на посадових осіб та громадян за такі порушення.

Микола КОСТЬ,
начальник відділу аудиту бюджетних програм та місцевих бюджетів КРУ в Чернігівській області




Теги:мільйони, Центр зайнятості, КРУ, Повернення грошей, копійка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar