реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Юридична консультація "Сіверщини". Що треба знати про відпустку по догляду за дитиною

У «Сіверщині» (№ 33 від 13 серпня 2009 р.) ми висвітлювали деякі аспекти щодо соціальної відпустки для догляду за дитиною, яка може надаватися після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Про деякі інші питання стосовно цієї відпустки — у консультації, яку надає фахівець з галузі права.

Після закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами за бажанням жінки їй надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці дні допомоги. Для цього необхідно подати відповідну заяву та копію свідоцтва про народження дитини, на підставі яких видається наказ (розпорядження) власника або уповноваженого ним органу. Відпустка за бажанням жінки може надаватися повністю або частково протягом періоду до досягнення дитиною трьох років.
Текст заяви:
«Прошу надати частину відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку із 7 січня 2009 року по 12 жовтня 2010 року»
.
Період перебування у відпустці зараховується до загального, безперервного стажу і до стажу роботи за спеціальністю, однак час цієї відпустки не вноситься до стажу роботи, який дає право на щорічну відпустку.
Якщо дитина перебуває на державному утриманні, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку не надається.
Якщо дитина потребує домашнього догляду, жінці в обов’язковому порядку надається відпустка без збереження заробітної плати тривалістю, що визначена у медичному висновку, але не більш як до досягнення дитиною шестирічного віку. Така відпустка оформляється наказом власника, зараховується до стажу, але не вноситься до стажу роботи, який дає право на щорічну відпустку.
Текст такої заяви:
«Через необхідність домашнього догляду за дитиною до досягнення нею шестирічного віку відповідно до медичного висновку прошу надати мені частину відпустки без збереження заробітної плати з 7 січня 2009 року по 12 жовтня 2009 року
».
Підприємства, установи, організації можуть за рахунок власних коштів надавати додаткові відпустки для догляду за дитиною більшої тривалості.
За бажанням жінки або осіб, які фактично доглядають дитину, у період їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу на будь-якому підприємстві, організації або вдома, при цьому за ними зберігається право на одержання допомоги в період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Жінка, яка перебуває у такій відпустці, у зв’язку з роботою на умовах неповного робочого часу має право на щорічну відпустку.
Світлана МАХРІНА,
головний спеціаліст відділу правової роботи, правової освіти,
реєстрації нормативно-правових актів та легалізації об’єднань громадян
Головного управління юстиції у Чернігівській області




Теги:відпустка по догляду за дитиною, Махріна, юридична консультація


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
Невеличке усточнення.
Все що стосується післяпологового періоду одинаково стосується як матері так і для батька.
Однобокість закону (для матері) обумовлена його старовизною, на даний час усі позиції щодо догляду за дітьми повністю однотипні і для батька.
Шкода що спеціалісти, щей до того головні, необумовлюють такий момент у своїх коментарях.
avatar
2
Дякую за істотні зауваження. Надалі будемо, по можливості, перевіряти... А ви не з Чернігова? Співпрацювати не бажаєте з газетою?
avatar