реклама партнерів:
Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS



  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: finka  
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Топінамбур і кішки-мишки: школа Кошастого (топінамбур, Кошастий, страви з топінамбуру)
Топінамбур і кішки-мишки: школа Кошастого
finkaДата: Субота, 11-Груд-10, 17:56 | Повідомлення # 1
Група: Редактор
Повідомлень: 157
Нагороди: 11
Статус: Відпочиває

Чим не мишка?

Не скажу, щоб топінамбур аж занадто займав мої дачно-харчові думки. Однак коли нинішньої весни після надзвичайно сніжної й морозної зими я не виявила на дачі жодного кущика з кількарічних посадок цієї невибагливої рослини, то дуже здивувалася. І не повірила спочатку у повне зникнення насаджень. Здавалося, топінамбуру непогано ведеться на піщаному грунті нашої дачної ділянки – до минулої зими він собі ріс та й ріс потихеньку.

Натомість вся земля на дачній ділянці після танення снігу красномовно просіла над звивистими багатометровими лабіринтами мишачих ходів. Отже, миші перезимували добре. На відміну від топінамбура angry — його наче й не було. Де ж подівся? Тим більше, що вимерзнути під таким товстим шаром снігу аж ніяк не міг.

А ось і "кішка"...

І саме про ненаситних мишей-винуватців заронила мені думку бабуся на базарі, в якої я навесні купувала нову порцію топінамбура для посадки і поскаржилася на те, що він у мене зник.

А ось і воїн верхи на драконі!

І що було робити нинішньої осені? Викопати? Так він же погано зберігається. Сісти на топінамбурну дієту і спожити все вирощене? Так потім до кінця життя його не їстимеш smile І я… згадала про відомого в Мережі дауншифтера Кошастого http://vicsrg.ho.com.ua/, тобто Віктора Сергієнка, відомого в Мережі автора "Методу Кошастого" (хто не знайомий з Методом — див. тут: Метод Кошастого, з яким якось робила для «Сіверщини» інтерв’ю Дауншифтинг по-українськи От кого можна вважати справжнім експертом із багатьох господарських питань! Він вже кілька років живе самостійним життям осібного господарника. Тож я задала йому запитання про топінамбур і мишок: чи можливо якось убезпечити топінамбур від сіреньких ненажер? Чи варто саджати рослину солідною плантацією, щоб мишки, хоча б і подавились, а з’їсти не подужали? smile І ось що відповів Віктор Сергієнко:

— Було і в мене саме таке. Це було в самий перший рік, коли я привіз топінамбур і посадив. Його у мене був всього лише невеликий пакетик - десятка півтора клубнів. Наступного року навесні починаю копати, щоб розсадити -- копаю кущ, другий, третій, п’ятий - все порожньо! Я в шоці! Однак десь з половини – пішли повні кущі і розсадити вистачило.

— Так, дійсно, миші його активно їдять, і якщо його небагато -- можуть виїсти й під нуль. Коли велика плантація – тоді, звичайно, не виїдять, подавляться. smile А ще дуже дієвий засіб – мати біля дому виводок котів. Вони не позбавляють від мишей, але сильно зменшують їхнє поголів’я у навколишній місцевості і тримають його на низькому рівні.У мене такого явища, как "просілі мишачі ходи на десятки метрів" не буває.

— Одна місцева городниця, — поділилася я з Кошастим, — порадила мені просто викопати весь топінамбур на зиму в обов’язковому порядку. Але ж, наскільки знаю, він не дуже добре зберігається...

— Не бачу, чим це може зарадити від мишей, — відповідає Віктор Сергієнко, — і так, і так вони його можуть поїсти. Топінамбур викопують для зберігання не в погребі (там він гниє), а вкладають у траншейку, викопану прямо в землі, щоб вона промерзла взимку. Промерзлий він дуже добре зберігається.

— Тоді ще запитання: хіба до траншейки сіренькі не доберуться? Чи її треба зробити глибиною на пару штиків лопати і чим-небудь викласти?

— Всюди дістануть. Глибокою робити не варто — ідея в тому, що вона повинна проморозитись при перших же морозах. А щоб сіреньких не було багато, то повинні бути коти.

* * *

Тим, хто хоче знати про топінамбур більш ґрунтовно, пропоную статтю Віктора Сергієнка, яку він написав свого часу для спеціалізованого журналу (див. нижче).

Від себе ж наостанок додам, що топінамбур доволі смачний сирим (натертий) в різноманітних салатах, а також запечений у духовці. До речі, днями знайшла в Інтернеті доволі цікаву інформацію в інтерв'ю французького шеф-кухаря, який розповідає, що він готує деякі страви з додаванням сирого топінамбуру, хоча сирим вживати топінамбур у них не прийнято, тобто це подається як кухарська винахідливість. А, як на мене, саме сира рослина — найкорисніша.

Можливо, хтось із наших читачів також використовує топінамбур у харчуванні? Цікаво було б дізнатися.

А ще, якщо маєте дітлахів, то можна довгого зимового вечора влаштувати непогану розвагу для дитячої творчості (попередньо гарненько помивши корінці щіткою). Щоб корінці трималися купи, можна використати сірники або зубочистки, або інший підручний матеріал. А що? Всілякі покемони скромно відпочивають у куточку, поки на арені – рідненький топінамбур!

Що не корінець, то просто фантастика!

Топінамбурний воїн, який переміг усіх ворогів! :)

Інеса ФТОМОВА

Фото автора

* * *

Віктор Сергієнко

ТОПІНАМБУР

Про топінамбур можна зустрітити багато вигадок і необґрунтованих висловлювань – від повного ігнорування до захопливого навішування ярликів панацеї і другої картоплі. При цьому багато важливих нюансів випадково або навмисне замовчуються – через що люди або не використовують топінамбур там, де його можна було б з великим успіхом використовувати або, взявшись за вирощування спочатку з великим ентузіазмом, не отримують бажаного, розчаровуються і закидають цю культуру. В результаті і у дачників, і у сільських жителів часто можна побачити десь в кутку ділянки п’ятачок із загущеним дикорослим топінамбуром, що залишився від колишніх дослідів, покинутий і нікому не потрібний. А даремно, адже використаний з користю топінамбур може принести багато позитивного.

В даній статті ми спробуємо дати максимально достовірну і повну інформацію про цю дуже цікаву рослину, особливо підкреслюючи те, що перевірено і засвоєно на власному досвіді.

Загальні відомості про топінамбур

Називають топінамбур в народі по-різному. Найчастіше – земляною грушею; але в селах дуже часто наивають його «ріпою», хоча із справжньою ріпою він, зрозуміло, не має нічого спільного. Назву свою він отримав через непорозуміння -- його привезли в Париж на початку сімнадцятого століття одночасно з індіанцями бразильського племені Тупінамбус. З цієї ж причини його батьківщиною тривалий час вважали Бразилію, хоча його морозостійкість виключає походження з країн із спекотним кліматом. Справжня батьківщина топінамбура – Північна Америка, поблизу Великих Озер, де він в дикорослому вигляді росте на великих площах.

Топінамбур (латинська назва Helianthus tuberosus L.) є близьким родичем соняшника. Виглядає доросла рослина солідно – пряме міцне стебло заввишки 2-4 метри, якому не страшний ніякий вітер, вкрите красивим широким листям, від стебла відходить багато бічних паростків (особливо у одиночного куща або в рідкі посадці). Під кінець літа на верхівці зацвітають один або декілька красивих жовтих квіточок.

За життєвим циклом топінамбур нагадує картоплю – навесні з клубня виростає рослина, яка до осені формує нові клубні і відмирає на зиму. Тільки, на відміну від теплолюбної картоплі, він може зимувати по-справжньому – топінамбур володіє унікальною морозостійкістю. Він витримує заморозки до -5, а клубні в землі, вкритій снігом, переносять тривалі морози до -40.

Клубні топінамбура неправильної форми, з виростами й буграми. Маса їхня від 10 г до 300 г, в средньому 150 г. В землі вони залягають компактно й неглибоко.

Урожайність

Топінамбур здатен давати дуже великі врожаї. У нього зафіксовані урожайність зеленої маси понд 2000 ц/га і клубнів 1500 ц/га. Але це, звичайно, рекордна врожайність, а средня, звичайна – становить 350-500 ц/га зеленої маси і 250 ц/га клубнів.

Вирощування

Варто процитувати В. І. Козловського, видатного агронома початку століття, який в дореволюційний період зробив величезний внесок у введення цієї культури в селянські господарства: "Це єдина рослина з усіх вирощуваних, яка дає врожаї майже без затрат праці, не боячись ні морозу, ні засухи, ні дощу, ні поганого грунту і його виснаження, обходиться без гною, рясно родить на одному місці десятки років і, що для нас також важливо, не вимагає майже зовсім ніякого догляду і не карає, як інші рослини, за недбалість в літніх роботах біля неї або за не викопування її на зиму. Одне слово, хоча це й мимоволі звучить іронічно, але це ідеальна, самою долею послана нам, слов’янам, рослина». Додати майже нічого.

Садити топінамбур треба в оброблену землю або після глибокого зорювання цілини. Після цього – про нього можна (й треба) забути до осені. Сходить топінамбур в середині травня, одразу швидко піднімається і до кінця червня вже досягає висоти одного метра, випускає багато бокових паростків і повністю змикається, затінюючи грунт, навіть при рідкій посадці (оптимальною площею для однієї рослини вважається 3000 кв.см., так що його можна садити за схемою 50х60 см або 40х70 см – втім, можна садити й гуще, ефект загущеності не шкодить урожайності навіть до до 45 паростків на 1 кв.м). Густою тінню топінамбур повністю пригнічує весь бур’ян, тому про прополювання можна не турбуватися – земля залишиться практично голою, лише нечисленні бур’яни-страждальці намагатимуться вижити, витягуючись в пошуках світла. Це стосується й пирію якщо він був, то він не розростеться в такій тіні.

Шкідників і хвороб у топінамбура немає. Навіть дивно, напевне, читати таке після того, як у багатьох інших культур половина опису присвячена всіляким капостям та засобам боротьби з ними. Однак ось немає у нього шкідників і хвороб, і все.

Грунт для топінамбура підходить майже будь-який. Погано він відреагує тільки на перезволожений, із стоячою водою, перекислений грунт. На решті росте чудово; і що особливо важливо -- чудово почувається на бідних сухих піщаних грунтах, де взагалі-то мало яка культурна рослина погодиться рости. Це пов’язано з тим, що у топінамбура могутня й глибока коренева система, якою він он добуває воду й харчування на великій глибині. Це ж пояснює той факт, що топінамбур не виснажує землю – виносу мінеральних речовин майже не відбувається. Це одна з небагатьох рослин, які можна вирощувати десятками років у монокультурі шкоди для грунту. Засухи топінамбур не боїться – навіть під час сильної тривалої засухи він практично не втрачає листя, тільки зупиняє ріст.

На городі топінамбур, висаджений по периметру (краще з північного боку – щоб не затіняти город), виконує важливу функцію захисту від вітру – створюючи для інших рослин більш сприятливий мікроклімат. На дачній ділянці смуга топінамбура, висаджена вздовж кордонів, особливо з вулицею – являє собою чудову зелену огорожу, яка більшу частину літа забезпечить вам затишок і закриє від чужих поглядів, при цьому нічого не коштуватиме, а виглядатиме набагато привабливіше за триметрову бетонну стіну. Втім, жива огорожа гарна не тільки а дачній ділянці, а й у селі.

Збирання врожаю і зберігання

Зелену масу терба прибирати з початку жовтня й до кінця жовтня. Раніше прибирати нераціонально – постраждає врожай клубнів, а пізніше – зелень почне відмирати і втрачати свої якості. Сушити зелень топінамбура незручно, тому краще за все її збирання сполучати із споживанням. В крупних господарствах з неї готують силос, причому за своїми якостями він перевершує кукурудзяний.

Клубні збирати можна одразу після збирання зелені, і до настання морозів; а також навесні – від моменту розмерзання землі й до початку активного росту, тобто до кінця квітня. У землі клубні чудово переживають зиму.

А ось із зберігання клубнів справи набагато гірші. На відміну від картоплі й буряка, які в правильних умовах успішно лежать до нового врожаю, тобто практично рік – топінамбур в погребі зберігається близько місяця. Після цього він в’яне або починає загнивати. Проблема в тому, що шкірка клубнів дуже тонка й позбавлена пробкового шару, тому не може противостояти висиханню і легко пошкоджується. Довше зберегти клубні можна, пересипаючи їх вологою землею або піском, але цей захід вже надто ускладнює справу.

Харчова цінність

За калорійністю топінамбур можна порівняти з картоплею (і там, і там вуглеводів по 16%), а за харчовою цінністю дещо його перевершує (у картоплі 2% білку, у топінамбура – близько 3%), за вмістом вітамінів В1, В2, С та мікроелементів топінамбур істотно багатший. Здавалося б – навіщо нам тоді картопля? На жаль, не можна не визнати, що картопля набагато смачніша. Клубні топінамбура в сирому вигляді нагадують за смаком капустяний качан.

Тільки м’якші і солодші. Весняний топінамбур, який перезимував у грунті, смачніший і солодший за осінній
у приготованому вигляді, втім, з топінамбура можна приготувати чимало смачних страв, але страви з картоплі ним все одно не перевершиш. Якщо додати сюди проблеми із зберіганням (які відсутні у картоплі) – стає зрозуміло, чому незважаючи на всі свої достоїнства й чималу харчову цінність, топінамбур не займає місця картоплі в харчуванні людини і ніколи його не займе.

Існує багато рецептів страв з топінамбуру і знайти їх несклдно, тому не будемо повторювати їх тут. Більшість цих страв вимагають, окрім топінамбура, багато інших продуктів, так що нічого дивного що страва вийде смачною – якщо там присутні також, скажімо, шинка, крабові палички тощо за списком. Цікаве інше – що можна приготувати з топінамбуру, особливо не залучаючи куплених, а тим більше дорогих продуктів? Виявляється, дещо можна.

Котлети з топінамбура

Топінамбур почистити, промити, зварити в солоній воді з додаванням оцту, відкинути, протерти крізь сито, охолодити, змішати з сирими жовтками, з просіяними пшеничними сухарями (панірувальними), з розтопленим вершковим маслом, сіллю й перцем. Сформувати котлети, обваляти в борошні й підсмажити. Полити котлети соусом і подати до столу.

Приготування соусу. Борошно трохи підсмажити з вершковим маслом, розвести з відваром з топінамбуру, додати томат-пюре, цукор, сметану, розмішати, прокип’ятити.

Склад: на 800 г топінамбуру — 3 яєчних жовтки, 1 cm. ложка 3%-ного оцту або лимонного соку, 0,5 ст. ложки борошна, 0,5 cm. ложки вершкового масла, 0,5 склянки панірувальних сухарів,сіль, перець за смакому.
Для соусу: 1 cт. ложка борошна, 1 cт. ложка вершкового масла, 200 г відвару з топінамбуру топинамбура, 2-3 cm. ложки томату-пюре, 2 ч. ложки цукрового піску, 1 cm. ложка сметани.

Солений топінамбур

Підготовані клубні розрізати на тонкі шматочки або кружальця. Щільно вкласти в скляну або емальовану посудину, залити холодним розсолом, зверху помістити дерев’яний кружок і гніт. Залишити в темному приміщенні для бродіння на 2-3 дні, потім перенести в прохолодне місце. Топінамбур готовий до споживання через 15-20 днів. Шматочки його можна додавати у вінегрет, використовувати як гарнір тощо.
Склад. Для розсолу: на 1 л води — 1,5-2 cm. ложки солі.

Чистити топінамбур від шкірки – нелегка справа, враховуючи його складну форму, однак робити це зовсім не обов’язково. Шкірка не жорстка і не зіпсує смаку, до того ж, у ній зосереджена більшість вітамінів. Так що краще її не зрізати, а замість цього ретельно вимити клубні щіткою. Це ж стосується й споживання клубнів у сирому вигляді.

Додамо ще один, дуже корисний навесні, рецепт весняного вітамінного салату.

Салат весняний.

Добре вимиті й почищені клубні топінамбура нарізати вузькими смужками або натерти на крупній тертушці. Перебрати, промити, ошпарити підсоленим окропом і дрібно покришити листя щавеля. Додати розтертий крупний зубчик часнику. Приготувати салатну заправку. Отриману масу полити заправкою й добре перемішати.
Склад: 200 г клубнів топінамбуру, 200 г щавеля, часник.

Також топінамбур має чималу цінність як лікувальний засіб, а також як джерело фруктози для людей, які страждають на діабет (оскільки замість крохмалю, який складається з глюкози, топінамбур містить полісахарид інулін, який складається з фруктози – нешкідливої для діабетиків). Для кишечника топінамбур корисніший за картоплю завдяки великому вмісту клітковини і сприятливої дії на мікрофлору. Перелік хвороб, при яких топінамбур може надати реальну допомогу, дуже великий – корисно як вживання його в їжу, так і відвари листя, настої, ванни. Але це окрема тема, яка заслуговує детального розгляду, тому не будемо зараз у неї заглиблюватися.

Топінамбур як кормова культура

Як кормова культура топінамбур являє велику цінність. 100 кг зеленої маси мають поживність 20-25 кормових одиниць. Це 1,5-2 рази вище поживності зеленої маси соняшника. В 1 кг клубнівй міститься 0,23-0,29 кормових одиниць. Для порівняння: в 1 кг буряка кормового міститься 0,12 кормових одиниць (за 1 кормову одиницю прийнята поживна цінність 1 кг вівса).

Віктор Сергієнко (він же Кошастий)

Охоче поїдають топінамбур практично всі тварини у фермерському або селянському господарстві – корови, коні, вівці, свині, причому однаково охоче вони їдять і вершки, й корінці. Дрібні тварини об’їдають листя й дрібні стебла, обгризають стебло; а крупні, приміром, коні, після цього із задоволенням доїдять обгризене стебло, незважаючи на те, що воно задерев’яніле і таке жорстке (біля основи в діаметрі до 2 см), що для його прибирання найбільш підходящий інструмент – маленький топірець. Особливо вдало те, що прибирання зелені топінамбура припадає на жовтень – коли лугова трава починає втрачати свою якість, і пасовищний сезон закінчується – це дозволяє істотно відсунути початок годування сіном.

Клубні можна згодовувати тваринам у сирому вигляді, прямо після викопування, тільки обтрусити з них землю. Шкідливого соланіну, як в сирій картоплі, в клунях топінамбура немає, так що сире згодовування буде прийнятним за будь-яких умов. Якщо залишати клубні на весну, то це теж дуже вдало співпадає з періодом, коли зимові корми закінчуються або втрачають якість, а топінамбур дозволяє закрити цей проміжок високоцінним поживним кормом. Найпростіше в цей сезон викопувати необхідну кількість клубнім прямо перед годуванням тварин. Якщо ж у вас є свині – то трудозатрати можна взагалі звести до мінімуму: їх достатньо випустити на ділянку з топінамбуром, а далі вони візьмуться збирати його самі – одночасно удобрюючи землю. У природі свині так переважно й харчуються – викопуючи їстівні кореневища, а клубні топінамбура для них ласий харч. М’ясо й сало свиней, відгодованих топінамбуром – найвищої якості. Корови, в раціоні яких навесні є топінамбур, істотно збільшують надої.

Варто відзначити, що після поїдання свинями, так само як і після прибирання вручну, в землі залишається доволі багато клубнів, щоб посадку топінамбура можна було взагалі не проводити – на другий і наступні роки його можна тільки збирати, а виросте він сам. Це навіть може створити певні проблеми, якщо ви хочете звільнити ділянку з-під топінамбура для чогось іншого; втім, на невеликих ділянках топінамбура нескладно позбутись, висмикуючи його вручну.

Як бачимо, топінамбур як кормова культура володіє дуже цінними якостями. Виникає запитання – чому ж у селянських і фермерських господарствах його досі не застосовують широкомасштабно? Адже відомий він вже не першу сотню років. Можливо, це відбувається тому, що до топінамбура висуваються неправильні вимоги й сподівання. Якщо чекати, що він стане основною кормовою культурою ізамінить буряк та сіно – нічого не вийде. Якщо чекати, що він замінить картоплю в харчуванні людини – це також закінчиться закономірним розчаруванням.

А чого го ж варто чекати від топінамбура? Того що він реально може дати, а дати він може дуже немало. Його місце в селянському і фермерському господарстві – допоміжна кормова культура з низькою собівартістю (як фінансовою, так і «трудовою»). Він дає, по-перше, ефективне використання малоплодородных земель, неудобий, схилів. По-друге, – розширення сезону годування зеленим кормом як мінімум на місяць. По-третє – забезпечення високоякісного соковитого корму у два весняних місяці, коли найважче за все з кормами. Враховуючи те, що в погребі топінамбур цілком нормально може лежати місяць – цей період можна розширити ще на місяць восени – листопад – і на місяць навесні – травень. Таким чином, кормовий період з використанням топінамбура становить два місяці восени і три місяці навесні – п’ять місяців, не так вже мало, особливо враховуючи які це місяці!

Але все ж найголовніше, що варто врахувати – це те, що трудозатрати на вирощування топінамбуру практично дорівнюють нулю. Звичайно ж, всіх тварин можна нагодувати й кормовим буряком, і картоплею.. Але порівняйте, скільки вам сил доведеться затратити на однакову кількість картоплі, буряка і – топінамбура.

Завівши багаторічну ділянку топінамбура, ви зможете пристойно скоротити площі під буряк та інші культури – а значить навесні й влітку у вас виявиться набагато більше вільного часу для відпочинку та інших справ. В цьому й полягає головна перевага топінамбура – це не «ще одна кормова культура», а рослина, здатна подарувати вам час, якого завжди не вистачає.

Крім того, й харчове застосування не можна ігнорувати. Ділянка топінамбура, навіть невелика, може відігравати роль резервного запасу їжі – який у випадку крайньої потреби забезпечить людям харчування. Таке явище як продовольча криза (раніше його називали більш прозаїчно – голод) супроводжувало людство всю його історію; не застраховані ми від нього і в майбутньому.

Віктор СЕРГІЄНКО

Оригінал статті розміщений тут: http://vicsrg.ho.com.ua/stat/topinambur.htm

Додатки: 0671759.jpg (240.0 Kb) · 1335611.jpg (257.6 Kb) · 2848854.jpg (267.3 Kb) · 3874286.jpg (299.2 Kb) · 7340313.jpg (156.0 Kb) · 9379752.jpg (121.0 Kb)
 
Форум "Сіверщини" » Блоґи "Сіверщини" » Інеса ФТОМОВА » Топінамбур і кішки-мишки: школа Кошастого (топінамбур, Кошастий, страви з топінамбуру)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: