реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Удар по долару

Росія і Китай відмовилися від використання долара у розрахунках між собою. Безумовно, це є одним із найсильніших ударів по американському долару. Україна і Білорусь ведуть переговори про перехід на використання національних валют у взаємній торгівлі

Традиційно, імперії, чиї гроші виявляються світовою резервною валютою, виявляються фактичними кредиторами цілого світу. Занепала Британська імперія і фунт втратив свій статус головної світової валюти. Це сталося тоді, коли Великобританія стала боржником під час Другої світової війни.

Сьогодні у подібній ситуації перебувають Сполучені Штати. Їхній величезний бюджет і торговий дефіцит сьогодні покриваються лише вірою в долар закордонних інвесторів. Але вже навіть статус долара не допомагає, а борги США продовжують накопичуватися. Падіння долара внаслідок цього, скоріш за все, є лише питанням часу.

Голова Народного банку Китаю Чжоу СЯОЧУАНЬ заявив, що його країна пропонує знайти альтернативну резервну валюту замість долара. Він наголосив на необхідності «створити наднаціональну резервну валюту, не прив`язану до окремих країн і яка зберігатиме стабільність в довгостроковій перспективі».

У свою чергу Президент США Барак ОБАМА, голова Федеральної резервної служби Бен БЕРНАНКЕ і міністр фінансів Тімоті ГЕЙТНЕР рішуче відкинули пропозицію Китаю про створення замість долара нової світової валюти, заявивши, що позиції долара «дуже сильні», і необхідності в новій єдиній світовій резервній валюті немає.

США отримали значну фінансову вигоду від того, що долар служив резервною валютою. Зокрема, сильний ринок долара дозволяє американцям брати кредити під менші відсотки. Це дозволило фінансувати більший дефіцит бюджету упродовж більшого часу та під нижчі відсотки. Америка мала змогу створювати борги у власній, а не іноземній валюті і це перекладає втрати у ціні долара на кредиторів США. Визначення цін на товари в доларах також означало, що падіння ціни долара не призводить до зростання ціни імпортних товарів.

Тепер американцям доведеться платити ціну цього. Доведеться більше платити за імпортні товари, а відсотки за приватними та державними боргами збільшаться. Збільшення ціни кредиту призведе до меншого споживання та менших інвестицій та ще повільнішого зростання економіки.
Страхи США щодо зростання глобального впливу Китаю загострилися цієї весни, коли Пекін зосередив свій погляд на Південній та Центральній Америці. Лідери Китаю та Бразилії, зокрема, почали відкрито говорити про можливий кінець панування долара як глобальної валюту.




Теги:США, рубль, Росія, світова валюта, китай, долар, юань, гривня


Читайте також



Коментарі (0)
avatar