реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Свинець корисний для сітківки ока

Свинець може стати доволі еффективним засобом для профілактики виникнення проблем із зором, а також зупинити розвиток процесів такого роду.

Як пише Raut.ru, за словами професора офтальмології Коледжа оптометрії при університеті Х’юстона Дональда Фокса, свинець здатен впливати на фоторецептори та клітини сітківки ока, а також на біполярний клітковий нейрогенез.

Експеримент, проведений на лабораторних мишах, показав, що метал або фармакологічний препарат, який діє аналогічним чином, може трансформувати людські ембріональні стовбурові клітини в нейрони, які згодом можуть бути пересаджені в сітківку пацієнтів для усунення її атрофії. Такі зміни відбулися зокрема, в сітківці мишей, які були піддані впливу невеликих доз свинцю: вміст нейронів виявився вищим, ніж це буває зазвичай.

Як відзначив доктор Фокса, саме фоторецептори і біполярні клітини несуть відповідальність за здатність людського ока розрізняти контраст між світлом і темрявою. Виявлені ефекти виникають при вмісті в крові свинцю на рівні приблизно 10 мікрограмів на децилітр або й менше. Вищі дози, навпаки, можуть завдати шкоди.

Вчені планують надалі займатися дослідженнями у цій сфері і сподіваються розрбоити особливий лікарський препарат, який допоможе здійснювати профілактику порушень зору.

Нагадаємо, у вересні група вчених з королівського коледжу Лондона під керівництвом Пірро Хісі виявила ген короткозорості. Відкриття може дозволити розробити очні краплі, які назавжди позбавлять людей короткозорості.
Як зазначили вчені, ліки, які запобігають короткозорості або хоча б зупиняють її, можуть бути розроблені й відправлені у продаж протягом найближчих 10 років.

rosbalt.ruДжерело: NeBoley.com.ua




Теги:свинець, Короткозорість, сітківка ока


Читайте також



Коментарі (0)
avatar