реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарх Філарет -- у Канаді

На запрошення православних українців Канади у цій країні перебував з архіпастирським візитом Патріарх Київський і всієї Руси - України Філарет. Його супроводжував архієпископ Чернігівський і Ніжинський, секретар Священного Синоду Євстратій.

Візит не пройшов без прикрощів -- митрополит Юрій, глава УПЦ В Канаді, що перебуває у підпорядкуванні константинопольського патріарха, заборонив вірним своєї Церкви приймати київського Патріарха.

Таке рішення викликало різку реакцію серед православних українців Канади.

“…Так звані архиєреї, які присягали на вірність турецькому патріархові, хочуть затягти у вороже ярмо українську спільноту. Вони просто казаться, що Помісна Українська Православна Церква Київського Патріархату стоїть на позиції незалежності і не йде на компроміс з чужими церковними зверхниками, які віками топтали і топчуть українські духовні і національні цінності,”- зазаначив у своєму зверненні секретар Вікаріату Помісної Української Православної Церкви Київського Патріархату в США і Канаді прот. Віктор Полярний.

“Шкода, що ієрархи Української Православної Церква в Канаді, а також у США віддають перевагу спільним святкуванням з росіянами та греками, але повертаються спиною до Української Православної Церкви Київського Патріархату. Очевидно, що з 1995 року ці ієрархи та духовенство слухняно виконують антиукраїнські і промосковські директиви Константинополя і не підтримують автокефальність Української Православної Церкви в Україні,”- прокоментував кореспонденту VIDIA Матвий Марцинюк, представник Українського Православного Собору Св. Андрія Первозванного Київського Патріархату в Америці.



Теги:патріарх Філарет, архієпископ Євстратій, УПЦ КП


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
Ця "православна" колотнеча, чесно кажучи, вже серйозно задовбала. І причина її всередині української спільноти, а не у "ворогах".
ЇЇ складові - це повна аморфність, неконкретність і їм подібні речі. Можна звичайно спихнути на перебування посередині ментального тектонічного розламу, але напевно час вже й голову на плечах мати. Коли УАПЦ ніяк не може домовитися з УПЦ КП, а навкруги "вороги", збоку воно виглядає просто комічно.
avatar
2
В загальному -- так. Але коли врахувати, що нинішня УАПЦ, особливо в особі її керівника, сина енкаведиста, є струкутурою, контрольованою ФСБ Росії, то не треба й на своїх сильно гнати. Хоча гнати треба -- на сліпців і хрунів галицьких...
avatar
3
Що нема монополії, не так уже й погано. Гірше, що "зациклені" на собі, відірвані від суспільних процесів. Тому й різниця між конфесіями зовнішня.
avatar
4
Православної колотнечі нема. Ситуація простіша - не лише американське та канадське, а й вселенське православіє УПЦ КП не визнає, вважаючи, що вона створена не в канонічний спосіб. До тяжкої хвороби митрополита Володимира переговори про об'єднання УПЦ МП, УПЦ КП і УАПЦ в одну церкву велися і, як вважали та писали в газетах "День" та "Дзеркало тижня" знаючі люди, успішно. Ці ж газети повідомляли, що головним каменем спотикання для об'єднання цих церков був Патріарх Філарет, буцім-то не було спільної думки про його роль після об'єднання.
avatar
5
Немає канонічного способу творення нових церков! Неканонічно -- під загрозою втоплення єрусалимского патріарха -- було втягнуто визнання московської церкви. Неканонічно -- під анафемою-- було утворено болгарську і грецьку церкви... Список довгий. Тож причина не в Філареті, а в тому, що Україна стає серйозним гравцем світових доль. А це ні грекам, ні московитам, ні іудеям, ні комусь іншому не треба...
avatar
6
За місце під сонцем треба боротися, панове!
Тільки у боротьбі можна здолати свої вади!
avatar