реклама партнерів:
Головна › Новини › Анонси подій

Храмове свято єдиного в Україні храму

Таких храмів у світі всього три: один у Канаді, другий у Москві, а третій - в Чернігові, біля військового шпиталю. Мова йде про храми, присвячені пам'яті святих князя Михайла Чернігівського і боярина його Федора.

Великий князь Михайло був страчений в Орді за наказом Батия, оскільки відмовився поклонитися язицьким кущам - не годиться- бо це християнину. В той же час Батию він готовий був поклонитися, оскільки Бог допустив йому захоплення нашої землі. Боярину Федору також запропонували поклонитися символам язичництва і за це він отримав би ярлик від хана на княжіння замість страченого князя Михайла. Проте, і він відмовився, залишаючись вірним Христу.

Їх тіла ординці викинули за стан, але вночі, коли прийшли дикі звірі, біля них утворилося світло і тварини розбіглися. Майстер, що був у полоні в ординців, привіз обезголовлені мощі в Чернігів.

Але московський князь Іван Грозний, не маючи московських святинь, забрав їх до себе. Довгий час вони зберігалися в Архангельському соборі Кремля. Тепер же, за свідченням голови московського земляцтва чернігівців Віктора Мироненка, заховані під спудом під час ремонту собору.

3 жовтня - храмове свято парафії Української православної церкви Київського патріархату. Святі мученики княже Михайле і боярине Федоре, моліть Бога за нас!



Теги:орда, Чернігівська єпархія, святі Михайло і Федір


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Скільки ж наших святинь, включаючи і назву усинів, вкрадено московитами????!!!
avatar