реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

Домашня аптека: півники садові

Виявляється, різнобарвні чарівні півники, якими ми всі милуємось (і я не виняток) на своїх присадибних ділянках привабливі не лише чарівною красою.

Догідлива мережа Інтернету видає дуже багато цікавої інформації про будь-що. І от про півники мені було цікаво дізнатися. Що ними захоплювалися ще древні греки. І називали вони цю рослину веселкою. А й справді: якого тільки кольору не бувають ці квіти! На моїй дачі ростуть, приміром, жовті, фіолетові і є кущик брунатних. А на сусідніх ділянках буяють і білі, і жовтогарячі, і ще багато різновидів.

Окрім краси, виявляється, так добре знайомі півники мають ще й лікувальні властивості. У їхніх кореневищах містяться ефірна олія, дубильні речовини, органічні кислоти, жирна олія, крохмаль, слиз і смолисті речовини, глікозид іридин.

Тож ліки з них можна готувати ранньої весни або восени. Для лікувального розчину беруть як правило 2-3-річні рослини. З них можна приготувати відхаркувальний, обволікаючий, болетамувальний і протизапальний засіб.

Застосування півників показане при катарах верхніх дихальних шляхів, запалень легень, хворобах печінки та жовчного міхура, при шлунково-кишкових колітах. Як зовнішній засіб півники застосовують для лікування інфікованих ран, виразок і нориць. Настоєм кореневищ навіть полощуть рот при зубному болю.

Приготувати домашні ліки з півників нескладно. Викопані кореневища добре миють у холодній воді від землі, очищують від корінців і решток листя, сушать цілими або розрізаними вздовж, розстеливши тонким шаром на тканині у затінку на відкритому повітрі або в добре провітрюваному приміщенні.

Зберігати викопані кореневища можна доволі довго — аж до трьох років.

Настій кореневищ півників
1 ч.л. подрібненої сировини залити 0,5 л окропу, настояти дві години. Процідити. Приймати по 1/3 склянки 4 рази на день за 15–20 хв. до їди.

Холодний настій для зовнішнього використання1 ч.л. подрібненого кореневища півників залити склянкою холодної води на ніч (7–8 годин). Уранці процідити. Полоскання та обмивання готове.

Ліки зі збору рослин при захворюваннях верхніх дихальних шляхів
Це ефективний відхаркувальний засіб. Узяти порівну подрібнені кореневища півників, плодів анісу звичайного, квіток дивини скипетровидної, коріння алтеї лікарської та солодки голої. 1 ч.л. суміші залити склянкою холодної води на ніч (8 годин). Процідити. Настій випити протягом дня теплим (підігрівати на водяній бані).
Властивостями півників в мережу інтернетцікавилась

Інеса ФТОМОВА. Фото автора




Теги:зубний біль, півники садові, ліки з півників, захворювання дихальних шляхів


Читайте також



Коментарі (0)
avatar