реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Чернігівський пивкомбінат переходить з рук у руки

Пивовари 9 серпня заявили про завершення великої угоди. Найбільший світовий пивоварний концерн Anheuser-Busch InBev (AB InBev) зі штаб-квартирою в Бельгії і найбільша пивоварна компанія Туреччини Anadolu Efes (Efes) об'єднають свій бізнес на території Росії і України в рівних частках. Про це повідомляє ресурс UBR.

Чернігівський пивзавод став частиною спільної бельгійсько-турецької компанії
У поширеному релізі компанії повідомили, що завдяки «широкому асортименту сортів пива і диверсифікованого портфелю брендів компанія буде прагнути зайняти провідну позицію на ринках Росії та України».

Тим часом, абсолютно очевидно, що великої користі для одного з лідерів вітчизняного пивного ринку - компанії САН ІнБев Україна, - угода принести не зможе. На частку гіганта припадає 30% ринку України.

Він володіє трьома пивоварними заводами (Чернігівський, Харківський і Миколаївський), а портфель брендів знаком кожному любителю пінного напою. BUD, Corona Extra, Stella Artois, Corona, Staropramen, TALLER, Hoegaarden, Leffe, Löwenbräu, Franziskaner, Spaten, Beck's, «Чернігівське», «Рогань», «Янтар», «Жигулівське» - все це імпортується САН ІнБев Україна, проводиться і розливається на місцевих заводах.

Турецький Efes потрапив в Україну відносно недавно і, як виявилося, в украй невідповідний момент. У січні 2012 року Антимонопольний комітет України дозволив турецької компанії придбати контрольний пакет акцій ПрАТ «Міллер Брендз Україна», яка в свою чергу володіла Донецьким пивоварним заводом.

Крім імпорту пива з Туреччини під власною ТМ, Anadolu Efes випускала в Україні пиво «Сармат», «Жигулівське», «Добрий Шубін», «Білий Ведмідь» та «Старий Мельник». За даними агентства Koloro, в 2012 р Efes займала четверте місце на українському ринку з часткою 6,9%. Але з початком конфлікту на Сході України положення турків похитнулося. До кінця 2015 року компанія опустилася на 8-е місце за рівнем чистого доходу, поступившись позиції локальним виробникам: комбінатам «Радомишль», «Перша приватна броварня», «Пивоварні Зіберта» і фірмі «Полтавпиво».

А в лютому 2017 турецькі пивовари повідомили, що остаточно втратили контроль над своїми активами в Донецьку.

В цілому ж ринок пива в Україні втратив колишню привабливість після різкого підвищення акцизних ставок. Так, в липні 2014 року ставка була збільшена з 0,87 грн / літр до 1,24 грн / літр. А з січня 2016- го парламент проголосував за дворазове збільшення ставки акцизу.

Виробництво пива в Україні падає, починаючи з 2013 року. Серед ключових причин негативного тренда експерти називають подорожчання сировини, збільшення ставок акцизу і низьку купівельну спроможність українців. У 2016 році вітчизняні пивовари зробили на 7,4% пива менше, ніж роком раніше (179,8 млн дал проти 194,2 млн дал). А в січні 2017 року пивний ринок встановив новий антирекорд: виробництво скоротилося до 7,1 млн дал, мінімальної позначки за останні 10 років.

Експерти вважають, що негативна динаміка збережеться найближчим часом. Так, в липні Кабмін схвалив проект закону, яким з січня 2018 року ставки акцизу на алкогольну продукцію, сигарети і тютюн мають бути підвищені на 11,2% (рівень інфляції). За підрахунками пивоварів це призведе до подорожчання літра пінного напою в середньому на 60 копійок.

Від редакції "Сіверщини".

Після того, як Валентин Мельничук продав Чернігівський пивкомбінат бельгійцям (забезпечивши собі постійну від них пенсію!), наше підприємство практично нічого не дає місту - крім податку на зарплати працівників та податку на воду і землю. Основні податки йдуть у Київ, а прибутки - за кордон.



Теги:Валентин Мельничук, акциз, САН ІнБев Україна, пиво Чернігівське


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
"Пиво - не диво, честь дорога".
avatar