реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Звідки ціни ростуть?

Плутанина з комунальними платежами на 2011 рік – наслідок інформаційної непрозорості дій Уряду - НФПУ

Незрозумілість з цінами на комунальні послуги на 2011 рік є наслідком інформаційної непрозорості дій Уряду. Про це йдеться в заяві Національного форуму профспілок України, підписаній Головою НФПУ Мирославом Якібчуком.

До таких висновків призвели суперечливі заяви щодо формування цін на комунальні послуги на 2011 рік, які лунали з вуст високопосадовців та чиновників, зокрема, Сергія Тігіпка, Сергія Тітенко, Валерія Кальченка, Василя Волошенюка та інших.
Як заявлялось раніше, якщо звести ці заяви в єдиний прогноз, то за підрахунками НФПУ, ціни для кожної сім’ї впродовж року виростуть на 1700 грн. на рік (умовно на 160 грн. в місяць більше).

Також, відповідно до вказаних заяв, ціни мають підвищуватись три рази: 1 січня 2011 підвищення тарифів на теплову енергію року на 35% (рішення Національної комісії регулювання електроенергетики України), з 1-го квітня 2011 очікується 50%-ве збільшення ціни на газ для населення (обов’язкова умовою МВФ для отримання Україною третього траншу), з квітня 2011 року Уряд України розглядає можливість двократного збільшення цін, а в подальшому – збільшення на 39% з серпня 2011 року на електроенергію для населення (прогноз средньозваженої гуртової ринкової ціни (ГРЦ) на електроенергію Міністерства палива і енергетики).
Разом з тим, більшість ЗМІ та громадських організацій інтерпретували ці розрахунки так, ніби ціни будуть підвищені втричі, що, вочевидь, відповідає суспільним очікуванням і «страхам» щодо дій нинішнього Уряду.

НФПУ переконаний, що такої невідповідності даних не було б, якби будь-яким змінам в тарифній політиці передувало Громадське обговорення та оприлюднення прозорої стратегії реформ житлово-комунального сектору, з зазначенням окремого плану витрат коштів додатково отриманих внаслідок підвищення цін.

НФПУ виступав і надалі готовий виступати ініціатором таких Громадських обговорень, до яких мають бути обов’язково залучені представники профспілок, громадських організацій та, обов’язково, представники Уряду.

Прес-служба НФПУ




Теги:профспілки. комунальні платежі



Коментарі (1)
avatar
1
да сколько же будут издеваться над народом? Зарабатываем копейки, и сразу их отдаем государству.
avatar