реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Золото і срібло від голодних людей

Більше 20 тонн коштовностей «викачала» комуністична влада від мешканців Чернігівщини, влаштувавши штучний голодомор. Система магазинів «Торгсин» протягом 1932 – 1935 років обміняла у населення золото щонайменше еквівалентом (бо платили здирницьки) на 882 кілограми і срібла на 24 тонни. Змучені голодом люди несли сімейні реліквії, щоб отримати хліб та картоплю.

Про це йдеться в дослідженні Тамари Демченко та Миколи Гороха «Колективізація та Голодомор на Чернігівщині: забуттю і прощенню не підлягає», яке щойно побачило світ завдяки обласній бюджетній програмі підтримки книговидання.

Дослідники відзначають: знущання голодом було організовано кремлівською владою як спосіб упокорення бунтівної України – тільки на Чернігівщині діяли 25 повстанських загонів, дані про яких виявлено в архівах. Імена отаманів Євгена Ангела та Галаки (Івана Васильчикова) були відомі далеко за межами краю. Багато дошкуляв комуністам і загін Степана Несукая. Тільки в селі Авдіївці (тепер Сосницького району) діяли два повстанські загони – Рака і Ващенка.

Влада, готуючись до організації Голодомору, вилучила у селян Чернігівської та Київської областей 3,5 тисячі одиниць нарізної зброї. Як згадував свідок Голодомору з села Городище Бахмацького району Іван Горілий, «коли влада відібрала обрізи, селяни зрозумілі: щось готується». Всі імена репресованих та померлих від Голодомору не встановлені і досі…

Видана в Чернігові брошура ще раз спростовує московські брехні про природній характер голоду, доводить провідну і організуючу роль комуністичної партії у винищенні українців. Книга надійде в усі бібліотеки Чернігівщини.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"



Теги:нові книги, Авдіївка, Голодомор, Тамара Демченко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar