реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

"Авдіївка та її околиці" - на садибі Довженка

В кінозалі Сосницького музею О.П. Довженка відбулася презентація книги «Авдіївка та її околиці». Автор, уродженець села Шаболтасівка Сосницького району, Олексій Мороз та журналіст Василь Чепурний (Чернігів) привезли сосницькій публіці не лише унікальне історичне дослідження, але й невимушену атмосферу спілкування та море позитиву.

Знаєте ж те хвилююче відчуття, коли біля деяких людей буває натхненно і світло, коли й прощатися не хочеться? Оце той випадок!

Пан Василь, автор і видавець чималої кількості книг з художньої літератури, а також з дослідництва історії і культури Чернігівщини, представив молодого краєзнавця і його історичний нарис, який, ми переконані, стане вагомим доповненням до загальної історії не лише Сосниччини, а й всієї України.

Як і чим вимірюється любов до своєї малої батьківщини, місця, що вигодувало молоком і хлібом, наповнило піснями та смислами? Скажемо відверто: у багатьох з нас – ніяк і нічим. Але в декого проростає бажанням віддати свою данину вдячності землі, яка вклала в наші серця ті крихточки сакральності, котру ми й називаємо любов’ю до рідного краю.

У своєму дослідженні історії села (тут варто зауважити: у Олексія Мороза є вже книга про його рідне село Шаболтасівка, а нова книга – нарис про село сусіднє, яке в силу історичних особливостей двір до двору злите з Шаболтасівкою і про їх прикордоння свідчить лише дорожній знак з назвою населеного пункту між подвір’ями) автор опирався лише на історичний фактаж, офіційну документалістику, архівні дані. Тож книга – це серйозне з наукової точки зору дослідження, яке охоплює історичний період від перших мешканців, слов’ян-язичників, до сьогодення. Значна увага приділена історіям селян періоду Другої світової та періоду еміграції на Далекий Схід, розвінчанню усталених міфів про ці процеси. Цінним доповненням є гарна фотогалерея.

Наш кінозал був повний!
Було багато питань, багато цікавих доповнень, гумору і презентів, автографсесія. Було світле усвідомлення: віддавати - це приємно, надто ж віддавати любов до свого краю, до людей з їхніми непересічними долями, до своєї справи. Автор "Авдіївки і її околиць" - це яскравий приклад, як це робити, як не просто губитися в сучасному інформаційному світі, але приносити користь тим, хто шукає безцінну інформацію, хто досліджує історію.

Якщо Вас зацікавила інформація про найбільше село нашого району, повідомляємо приємне: книгу можна придбати в музеї!

А пану Олексію зичимо не спинятися на вже досягнутому і з тим же ентузіазмом та натхненням продовжувати краєзнавчі розвідки в минуле нашого краю!

Сосницький літературно- меморіальний музей Олександра Довженка



Теги:Василь Чепурний, Сосниця, Олексій Мороз, нові книги, Авдіївка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar