реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Знову про пільгові перевезення

В області понад 290 тисяч осіб мають пільги на проїзд у громадському транспорті. Фактично їх перевезення на автобусних маршрутах загального користування в межах області у цьому році здійснювались коштом перевізників. Однак, через відсутність компенсації витрат автоперевізники більше не в змозі здійснювати повноцінне перевезення пільговиків відповідно до вимог чинного законодавства.

Причина такої ситуації – відсутність механізмів відшкодування витрат за пільгове перевезення автомобільним транспортом, яке відповідно до Бюджетного кодексу України має здійснюватись за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Проте у 2016 році державним бюджетом зазначена субвенція не передбачена.
Якщо найближчим часом питання не буде врегульовано, це може викликати посилення соціальної напруги в регіоні. Тому обласна влада не залишається осторонь цієї проблеми, і робота задля її вирішення триває постійно.

Голова ОДА Валерій Куліч доручив керівникам відповідних органів влади вжити всіх можливих заходів для врегулювання питання, аби соціально незахищені верстви населення, зокрема люди з обмеженими можливостями, учасники бойових дій, ветерани війни, чорнобильці, діти-сироти та інші, могли скористатися своїм правом на пільговий проїзд повною мірою.
Для вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні обласною державною адміністрацією направлено ряд звернень до народних депутатів України, діяльність яких пов’язана з нашим регіоном, а також до профільних міністерств.

У свою чергу, голові обласної ради запропоновано ініціювати на черговій сесії розгляд питання звернення депутатів до Верховної Ради України та Уряду щодо фінансового забезпечення компенсацій за пільговий проїзд окремих категорій громадян на 2016 рік та прискорення процесу монетизації пільг.

Долучитись до вирішення питання пільгового перевезення своїх жителів, на переконання очільника області, мають також керівники органів місцевого самоврядування всіх рівнів. Адже відповідно до пп. ґ п. 3 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України в переліку видатків, що можуть здійснюватись з усіх місцевих бюджетів, передбачені і компенсаційні виплати за пільговий проїзд у транспорті. Тому місцевим органам влади пропонується розробити та прийняти відповідні програми відшкодування втрат від пільгового перевезення окремих категорій громадян.
Перші кроки в цьому напрямку зроблені в Бобровицькому, Ічнянському, Прилуцькому районах та в м. Чернігові. Тут у місцевих бюджетах на компенсацію пільгових перевезень передбачено більше 25 мільйонів гривень. З них на відшкодування витрат автоперевізників – понад 4 мільйони гривень; на перевезення пільговиків залізничним транспортом – 722 тисячі гривень. Більше 20 мільйонів гривень виділено з міського бюджету Чернігова на компенсацію за пільговий проїзд в електротранспорті.

Деякі соціально важливі маршрути у сільській місцевості є збитковими для перевізників, які їх обслуговують. У такому разі часткову компенсацію витрат згідно з п. 21 ч. 1 ст. 91 Бюджетного кодексу України, пп. 6 п. а ст. 28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» може взяти на себе місцевий бюджет. При прийнятті відповідних програм часткового відшкодування необхідно врахувати як доцільність існування таких маршрутів, так і рівень їх збитковості.

Крім того, місцевим органам влади рекомендовано скоротити розмір орендної плати за розміщення виробничих баз перевізникам, які провадять свою діяльність на відповідній території. Це частково зменшить на них фінансове навантаження, допоки питання не буде вирішено на державному рівні.

Задля збереження внутрішньої мережі автоперевезень та забезпечення вимог чинного законодавства в сфері пасажирських перевезень обласною державною адміністрацією спільно з місцевими органами фіскальної служби, Управлінням Укртрансінспекції та Головним управлінням Національної поліції в області активізована діяльність щодо боротьби з нелегальними перевізниками. Зокрема з наступного тижня, за дорученням голови облдержадміністрації, на автобусних маршрутах області відповідними контролюючими органами будуть проводитись перевірки транспортних засобів, які надаватимуть послуги пасажирських автоперевезень.



Теги:Пільги, Чернігівська ОДА, Ґ перевезення


Читайте також



Коментарі (0)
avatar