реклама партнерів:
Головна › Новини › КРИМІНАЛ

Злочини з-за бідності

Міліція Чернігівщини посилює протидію розбійним нападам та пограбуванням
З урахуванням стану оперативної обстановки на території Чернігівської області, працівниками міліції області вживаються конкретні практичні заходи, спрямовані на попередження та розкриття майнових злочинів, зокрема розбійних нападів та пограбувань.
Доводиться визнати, що незважаючи на щоденну кропітку роботу правоохоронних органів, в нашій області, як і в державі в цілому, спостерігається тенденція до збільшення кількості окремих видів майнових злочинів, особливо з липня 2009 року, коли відбулось законодавче зменшення суми, необхідної для порушення кримінальної справи по крадіжках (в 15 разів). Тому це скоріше позитив, бо є свідченням зростання довіри населення до міліції.
- Не зважаючи на збільшення грабежів та розбоїв, ми маємо суттєве збільшення кількості справ, за якими закінчено розслідування і пред’явлено звинувачення розбійникам та грабіжникам, - зазначив Юрій Луценко.
Зокрема, цього року працівники міліції спільно з прокуратурою пред’явили звинувачення у вчиненні грабежів 15,5 тисячам громадян (торік - 14,4 тисячам), а також - 4,2 тисячам розбійникам (торік - 3,8 тисячам).
За 10 місяців поточного року, в порівнянні з минулим, кількість розбійних нападів по області зросла з 79 до 104, грабежів – з 339 до 456.
Головним завданням міліції на сьогоднішній день є належне реагування на всі заяви і повідомлення, тому даному напрямку роботи ми приділяємо особливу увагу. Як наслідок, кількість відмовних матеріалів в п.р. зменшилась (з 43729 до 37881), а порушених кримінальних справ збільшилась (з 5353 до 6605). Підвищилась і якість матеріалів дослідчих перевірок.
Суттєвою підставою такого зростання є погіршення економічного стану в державі та пов’язана з цим незайнятість населення. Аналіз по області свідчить, що основна категорія так званих ”майнових” злочинців – це працездатні особи віком від 18 до 35 років, які не працюють і не навчаються.
Крім того, на підтвердження тези про бідність населення, як однієї з причин скоєння майнових злочинів, свідчить той факт, що зокрема в Чернігівській області у поточному році з 1078 злочинців даної категорії 827 стали такими вперше.
З метою стримання росту майнової злочинності, особливо профілактики, попередження та розкриття тяжких і особливо тяжких злочинів даної категорії, в області систематично проводяться комплексні оперативно – профілактичні відпрацювання населених пунктів та районів з ускладненою оперативною обстановкою, об’єктом особливої уваги є обласний центр та міста обласного значення. Результати таких заходів висвітлюються у засобах масової інформації з наведенням характерних прикладів схем і способів скоєння майнових злочинів.
Оскільки, згідно проведеного аналізу, значна кількість злочинів майнового характеру скоюється у вечірній та нічний час, а також у громадських місцях, керівництвом обласної міліції переглянуто і посилено систему комплексного використання сил та засобів з охорони громадського порядку.
Щодобово на охорону громадського порядку на території області, у т.ч. за рахунок особистого часу, в середньому залучається понад 260 працівників міліції, військовослужбовців внутрішніх військ та членів громадських формувань, працює 134 піших та 87 автомобільних наряди.
Крім того, у рамках наявних оперативних обліків активізовано роботу по документуванню злочинної діяльності осіб, які скоюють серійні майнові злочини, що дало певні позитивні результати.
Зокрема, з початку року затримано декілька злочинних груп, члени яких займались скоєнням розбоїв та пограбувань, крадіжками худоби, крадіжками металобрухту, крадіжками з гаражів та новобудов.
Взагалі ж, в поточному році розкрито та направлено до суду 91 кримінальну справу по розбійних нападах та 259 справ по грабежах, відповідно по цих видах злочинів зросла й кількість встановлених осіб.
На досягнутому міліція не буде зупинятись, на сьогоднішній день є реальна перспектива на розкриття та направлення до суду кримінальних справ по 8 розбійних нападах, 39 пограбуваннях, та майже 200 крадіжках поточного року.
На сьогоднішній час, стверджувати про різке загострення криміногенної ситуації — передчасно, вона не гірша минулорічного періоду і цілком контрольована органами внутрішніх справ Чернігівської області, а зростання майнових злочинів є об’єктивним процесом.

ВЗГ УМВС України в Чернігівській області




Теги:протидія, Чернігівщина, міліція, пограбування, Кримінал, розбійні напади, розбійний напад, Чернігівська область


Читайте також



Коментарі (0)
avatar