реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Зеленський розповів про своє єврейське коріння і сім'ю

Президент Володимир Зеленський напередодні свого візиту в Ізраїль розповів про своє єврейське коріння і сім'ю.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню The Times of Israel, яке було опубліковано 18 січня.

«У мене єврейська кров. І я президент. І нікого це не хвилює, чи не так? Нікому немає діла. Ніхто не питає мене про це ... Звичайно, у нас є відсоток радикальних людей, але він дуже маленький. І саме тому я не боюся опору планам із будівництва меморіалу в Бабиному Яру», - сказав президент.

Зеленський розповів, що з боку батька, його дід і три брати були на фронті в Червоній Армії на Другій світовій війні, і тільки дід повернувся. Його бабуся жила в Кривому Розі, який був окупований фашистами.

«Вони вбили всіх, хто лишився з євреїв. Вона поїхала в евакуацію в Алмати, Казахстан. Багато людей втікали туди. Вона вчилася там. Вона вчитель. Після Другої світової війни вона повернулася. Ось де я народився», — розповів Зеленський.

Він сказав, що його сім'я була неортодоксальна.

«Звичайна радянська єврейська сім'я. Більшість єврейських сімей у Радянському Союзі не були релігійними. Ви знаєте, що релігії в Радянській державі як такої не було», — зазначив президент.

Президент зазначив, що в Україні, як і скрізь у світі, зараз і в минулому, є певний відсоток людей, які «не бачать нікого, крім своєї нації».

«Те ж саме сталося під час Другої світової війни і під час окупації України Німеччиною. Також складне ставлення демонструвалося до єврейського народу в радянський час. Ми все це знаємо», - заявив президент України.

Главком
Дуже цікаве, місцями навіть "знакове" інтерв'ю Зеленського ізраїльському виданню The Times of Israel (https://bit.ly/2R9Yv46). Занотую кілька моментів.

1. Президент анонсував початок будівництва у 2020 році меморіалу Голокосту у Бабиному Яру. Причому йдеться НЕ про "музей Бабиного Яру", а саме про "меморіал Голокосту", який зі всіх тутешніх жертв виокремлює саме євреїв (як жертв "особливого ґатунку"?).
Ізраїльський кореспондент окремо нагадав Зеленському (!!), що це "дуже чутливе питання" і перепитав: йдеться про зосередження саме на єврейських жертвах Бабиного Яру? чи про всіх жертв Бабиного Яру? чи про українські жертви у Другій світовій війні?
На що отримав відповідь: "насамперед єврейські жертви; а щодо українців - там у меморіалі буде місце для тих українців, яких Яд Вашем визнав "неєвреями-праведниками".

ОП: а як щодо загиблих там ромів? а ОУНівців? а пацієнтів Павлівської лікарні? повангую, що у разі реалізації в описаному вигляді цей меморіал стане ще однією дуже болючою точкою розбрату в українському суспільстві - на радість, насамперед, Кремлю.

2. З іншого боку, Президент нагадав, що в Україні найнижчий рівень антисемітизму в Європі (і це правда).

ОП: але це не виправдовує ставлення до минулого з ранжуванням жертв Бабиного Яру "по ґатунках", коли "насамперед ми увічнюємо пам'ять євреїв, а потім вже всіх решта". Сумно казати, але від такого провокаційного кроку антисемітизму в Україні точно менше не стане.

3. Про стосунки з Путіним: "Я не знаю, що він думає (...) Гадаю, він розуміє моє ставлення...".

ОП: іншими словами, "Путін мене розуміє, а я його ні". Боюсь, наш Президент, крім нерозуміння Путіна, також геть не зрозумів, як він принизив і зганьбив себе таким зізнанням.

4. Про визнання Голодомору геноцидом - питання: "чого ви хочете від Ізраїлю?"
Відповідь обтічна: "Багато країн визнали Голодомор геноцидом", і "Ізраїль це розуміє".

ОП: Та невже?

5. Про обрання Зеленського президентом: "Українці хотіли цього. Вони мали бажання змінити все, не просто замінити одну групу політиків на іншу. Вони хотіли змінити ситуацію абсолютно. І вони це зробили".

ОП: "До основанья, а затем...". Наскільки це правда - це сумно і навіть жахливо (заміна недосконалих профі на ламерів-аматорів); наскільки все не так "абсолютно" - це сумна неправда (повзучий реванш "молодих" і "старих" регіоналів - це що завгодно, але не "абсолютна зміна ситуації").

Олексій ПАНИЧ



Теги:антисемітизм, єврейське лоббі, Бабин Яр, перемога Зеденського


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Має бути меморіал "Бабин Яр"!!! Слава Україні!!!
avatar