реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Зброя чи війна?

Нарешті подивилась «Оппенгеймер» і маю деякі рефлексії з цього приводу, чим хочу поділитися. Це не рецензія на кіно, а саме роздуми після побаченого — в контексті історичнх фактів, про які йдеться у фільмі.

Отже, «Оппенгеймер» — це байобік про Роберта Оппенгеймера — фізика, під керівництвом якого під час Другої світової війни, у рамках Мангеттенського проєкту було створено атомну бомбу та скинуто на Японію.

Одним із основних лейтмотивів фільму є небезпека, яка може виникати під час об’єднання науки та політичних амбіцій. А ще небезпечніше — коли це відбувається під час безперервних війн: світових, холодних, гірбридних, війн із озброєння тощо.

У фільмі дуже чітко просувається месседж про те, що саме Друга світова війна і нацисти спонукали американських вчених розробити атомну бомбу. А ті, в свою чергу — спонукали совєтскіх вчених також розробити (тобто вкрасти) таку бомбу.Виникає цілком логічне питання, яке немає логічної відповіді, питання із серії: що було першим: курка чи яйце?Отже, питання: що було першим: зброя чи війна?

Чи винайшла «людина розумна» зброю, коли вирішила піти вбивати інші племена/народи, або — довелося створити зброю, бо пішла/до неї прийшли вбивати? Чи може бути війна виправданням для створення зброї масового ураження, що теоритично може знищити людство і Землю? Та чи можна перемогти у світовій війні без зброї масового ураження? Чи зупиниться людство на атомній бомбі, чи піде далі та не зупиниться, доки не створить і не випробує все, що може створити?

Все це — риторичні питання, які не потребують відповідей, натомість — потребують, як на мене, рефлексії.
Для мене очевидно — фільм «Оппенгеймер» має дуже симптоматичну появу, бо людство стоїть на порозі ядерної війни.

Третя світова, вочевидь, вже йде, і почалася вона 24 лютого 2022 року. Так само, як 1 вересня 1939 року почалася Друга світова, яку тоді також ніхто такою не вважав і не називав, що дуже добре показано у фільмі.
Ядерні погрози від фашистської держави-агресорки — росії — не зупиняються вже ні на день. Речення «обмін ядерними ударами», здається, як ніколи стало популярним у вживанні за останній рік.

І, як дуже точно помітив головний герой у «Оппенгеймері» — людство не зупиниться, доки не використає ВСЮ наявну в нього зброю.Отже, питання «чи буде ядерна війна?» у мене більше (насправді — вже давно) немає. Єдине питання: «Чи станемо ми свідками цього?».

Та, не дізнавшись ніколи, що було першим: зброя чи війна, чи дізнаємось ми, що буде останнім?

Оксана БАЙЛО



Теги:нові фільми, третя світова війна, ядерна війна, Оксана Байло


Читайте також



Коментарі (0)
avatar