реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Завтра Горбачову -- 80 років!

Горбачов на тлі історії — питання дуже цікаве й складне. Можна, звісно, процитувати самого Михайла Сергійовича, який недавно сказав : “Історія — примхлива пані, вона сама все розставить по місцях”. Можна згадати відомий афоризм : “Про діяча історії судять не по тому, що він недоробив, не встиг, не зміг зробити, а по тому, що зміг”.

До речі, всі ці міркування напряму стосуються українських реалій, адже йдуть і довго йтимуть дискусії про роль Віктора Ющенка в нашій українській історії. А я б провів пряму паралель між цими політиками. Так чи інакше, вони опинилися в центрі величезних суспільних перемін, потрясінь. Правда, стосовно Горбачова і його епохи — все це набагато масштабніше, але саме звідти й наші українські переміни, наш шлях до нормального демократичного суспільства.
Витоки

Отже, почнімо із звичайного, але доволі промовистого фактажу. Михайло Горбачов — українець по матері. У матері його Марії Пантеліївни Гопкало (1911 — 1993) батько, Пантелій Гопкало, був з Чернігівщини, мати з Харківщини. Батько Горбачова Сергій Андрійович Горбачов (1909 — 1976) — росіянин. Це була звичайна селянська сім`я в селі Привольне Ставропольського краю, де народився майбутній президент СРСР. Дід Горбачова, мабуть, за те, що аж до 1937 року так і не вступив до колгоспу, а був одноосібником, у тому ж страшному році був арештований. Звинувачення селянина у троцькізмі було повним безглуздям, і через рік його звільнили. Але розповіді діда про радянський режим Михайло всотав змалку і чи не звідси його органічне неприйняття тоталітаризму. Втім, він пробував якось узгодити це з комуністичними ідеалами і, як і його батько, також став комуністом, ще юнаком вступив у партію. І загалом біографія його була класичним зразком політичної кар’єри простого трудівника. Він і працював по-селянськи, змалку, в поті чола. Уже з 13-ти років суміщав навчання в школі з роботою механізатора в колгоспі та МТС. У 17 років був нагороджений орденом як передовий комбайнер.

Простий селянський хлопець мав велику жагу до знань. У Горбачова — дві вищі освіти. Спершу він закінчив найпрестижніший вуз Союзу — Московський державний університет ім. Ломоносова, юридичний факультет. Пізніше, вже будучи партійним працівником, заочно закінчив Ставропольський сільгоспінститут за фахом агроном-економіст. Цікаво, що в МГУ Горбачов, хоч і був комсомольським активістом (секретар комсомольської організації факультету) , охоче спілкувався з багатьма вільнодумцями, яких немало породили ті часи хрущовської “відлиги”. Серед його знайомих був, наприклад, один з лідерів майбутньої “Празької весни” Зденек Млинарж.

Після здобуття диплому юриста Горбачов недовгий час працював у прокуратурі на Ставропіллі. Характерно, що уже в ці перші роки своєї кар’єри у молодого Горбачова не було великих ілюзій стосовно комуністичної системи. Можливо, те, що бачив, він пояснював “спотворенням правильних ідей”, проголошуваних партією, режимом, але реалії бачив чітко. Ось цікавий уривок з листа Михайла Горбачова Раїсі Максимівні. Раїса Горбачова навела цей лист у своїй книзі “Я надеюсь…”.Липень 1953 року, молодий Горбачов, випускник МГУ, працює в районній прокуратурі .“И тем более сильнее чувствуешь отвратительность окружающего...Особенно — быта районной верхушки. Условности, субординация, предопределенность всякого исхода, чиновничья откровенная наглость, чванливость…Смотришь на какого-нибудь здешнего начальника — ничего выдающегося, кроме живота, а какой апломб, самоуверенность, снисходительно-покровительственный тон, пренебрежение к науке! Отсюда — издевательское отношение к молодым специалистам.” Блискуча характеристика часу! Можу підписатися під кожним словом, адже всю цю картину я й сам побачив, прийшовши зі служби в армії і працюючи на початку 1970 року журналістом районної газети в Куликівці.

Втім, молодий Горбачов очевидно був повний прагнення якось олюднити цю мало гуманну систему. Досить швидко він був висунутий на комсомольську і партійну роботу. У 1955—1962 роках був другим, згодом першим секретарем Ставропольського крайкому комсомолу. Потім переходить на партійну роботу, де проходить сходинки від завідуючого відділом до першого секретаря Ставропольського крайкому КПРС. Він став керівником величезного краю у 39 років!

Петро АНТОНЕНКО

Повністю дослідження читайте в розділі "Статті"




Теги:розпад СРСР, застій, перебудова, БРЕЖНЄВ, ГОРБАЧОВ


Читайте також



Коментарі (2)
avatar
1
А я б не проводив цієї паралелі, шановний Петре Яковичу! Вельми помітні ниточки, які біжать вздовж провідної лінії обох керівників, яка зветься життєвим шляхом великої державної політики, в кінцевому результаті розходячись у різні боки.
Найпомітнішею деталлю, що суперечить бажанню певного порівняння названих особистостей, є стартові умови, за яких, дійсно таки, обом потрібно було додати немало зусиль до реформування державного механізму.
Михайло Горбачов прийняв на капитанському містку величезну "імперію зла", поставивши мету змінити її до рівня можливостей називатися європейською державою та сприйняття у колі рівних! Його бажання до змін були помітними у низці щоденних заходів, які народжувалися на очах суспільства.
Але!? Це "але" постає найважливішим чинником, котрий геть розводить по різним квартирам обох лідерів- епоха і оточення! Якщо Михайло Горбачов для реалізації планів реформування совка мав те, що мав- все тіж старі ортодоксальні кадри від райкомів і до ЦК, де сприймати "на ура" ідеї генсека могли лишень найдемократичніші і ліберального духу особистості (Яковлєв, на старті перебудови-Єльцин, тощо),то величезна кількість посадовців-від "оголтєлих " сталіністів-ленінців і до невігласів брежнівсько-суслівського застою засіла у окопи щоденного спративу від села і до Москви!!!
Натомість же Віктор Ющенко, невідомо чи сам хотів цього, на руках щасливого народу був винесений на п'єдистал всенародного подіуму гигантської сили енергією мас, котра дозріла(!!!) в умовах 15-літньої незалежності! Цей же народ, на відміну від епохи 80-х, дарував на слово ЛІДЕРУ величезні аванси у вигляді сподівань з гарантованою підтримкою(якщо раптом!?) через нову форму волелюдної самоорганізації-МАЙДАНУ!!!
Але, знов таки, на відміну від попередника двадцятилітньої давнини, Віктор Ющенко навіть часто-густо і спроби не зробив, щоб замінити всіх супротивників і відвертих ворогів незалежної української України на справжніх патриотів(Ви то добре про таке, Петро Якович знаєте)!? Його млявість, пересторога, непередбачуваність у прийнятті рішень, тяжіння до волокіти, ходіння навколо різних універсалів, так само як і не виконання власними вустами задекларованих обіцянок та наказів від народу, стала проявлятися вже через кілька тижнів по офіційному вступу на найвищу посаду.
Порівняти можна хіба що рівень довіри у очікуванні перемін від обох візаві з боку лідерів зарубіжних країн! Практично одні і тіж країни розвиненої демократії з перших годин перебування при владі обох керівників з різницею у пяту частину віку за роками, бажали розумних кроків.
Отже, розглядаючи події, факти, обставини історії, враховуючи момент перебування при владі в Україні Віктора Ющенка, ми маємо говорити дійсно правду про впровадження певних кроків у оновленні суспільства на підґрунті європейських цінностей, серед яких, без сумніву особливе місце посідає комплекс свобід у широкому сенсі, у розвитку гуманітарних постулатів, що є базовими для здорового за рівнем свідомості суспільства, як власна історія, національні герої, суспільні трагедії . Однак, п'ять років суперечок з оточенням, у якому, на відміну горбачовського, ходили поруч справжні українські патріоти, яких наш Президент часто навіть прагнув відсунути поодаль від себе, як Василя Червонія чи Євгена Жовтяка, показали достойника у зовсім протилежному здоровому глузду ракурсі!?
Ну і, звичайно що, шанс - такий буває раз на сто років, коли національна гордість, піднесення опанували розумом і української юні, і дорослого населення. Тепер лишень згадка... Здається мені, Петро Якович, що зовсім різні постаті перед нами, з різними біографіями, різною ментальністю, різними наслідками діяльності. Адже можливо і Ющенко зміг приміряти шапку Мономаха, у якомусь сенсі, дякуючи господньому провідінню щодо появи на світ Горбачова та його приходу до влади у СРСР ..
avatar
2
Борисе, ти правий!
Якщо піти далі шляхом абсурдних аналогій, то Тимошенко це - Єльцин?
Борисе, а чи був народ у своїй масі готовий замінити номенклатурний клан чиновників особливо на місцях?
Тільки без шапкозакидання!
Згадай кого привів до влади на місцях у 2005 році і особливо після виборів 2006 року наш народ.
avatar