реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Заважає мова? Геть до Ростова!

Атака на українську мову. В останній пленарний тиждень літа Верховна Рада збирається розглянути контроверсійний закон депутата «Слуги народу», який змінить статус української, як основної мови навчального процесу.

- Депутати «Європейської солідарності» б’ють на сполох – законопроект скандального представника монобільшості Максима Бужанського пропонує скасувати обов’язкове вивчення 80% предметів у школах українською мовою. Також, в разі ухвалення пропозицій, скасовується перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання. Фактично, йдеться про тотальну русифікацію української освіти, яка на думку народного депутата Володимира В’ятровича лише нашкодить учням.

В’ятрович: Те, що пропонує пан Бужанський – це і є дискримінацією українських школярів, які не отримують нормальної можливості швидше перейти на українську мову, швидше адаптуватись в україномовному суспільстві. Насправді, ініціатива Бужанського заважає українським школярам.

- Показово, що монобільшість планувала поставити законопроект Бужанського на 16 липня – тобто в 30-ту річницю підписання Декларації про державний суверенітет України. На думку ексспікера Верховної Ради та діючого депутата від опозиції Андрія Парубія – це не співпадіння, а частина гібридної війни Росії проти України.

Парубій: (…) Для будь-якого патріота боротьба за українську мову і війна проти Росії на передовій – це та ж сама війна. Бо війна проти України і Росії і політичні переслідування, які робить теперішня влада – це та сама ж частина гібридної атаки Росії проти України. (…)Сьогодні і від нас залежить, і від кожного з вас залежить, чи буде це питання винесене, чи не буде? (…) Воно отримало негативний висновок комітету, Міністерство освіти проти, Міністерство фінансів проти.(…)А ініціатором цього законопроекту я хочу сказати: не чіпайте мову! Як посієте московський вітер – пожнете українську бурю. Слава Україні!

- Нагадаємо, закон про мову став одним з головних надбань 8 скликання Верховної Ради. Його ухвалення супроводжувалось численними міфами про можливі утиски мов нацменше – жоден з яких за рік дії закону так і не підтвердився.

Порошенко: Розквіт української мови після століть тотальної русифікації – це місія, яку нам належить звершити. Повага до прав людей, які говорять російською та іншими мовами – це теж важливо. Це європейська практика, якої ми неухильно дотримуємось і будемо дотримуватись Люди доволі швидко переконаються, що новий закон на це жодним чином не зазіхає.

- Міфи про утиски російської мови в Україні живуть виключно в фейках російської пропаганди. Питання мови стає визначальним для Кремля в якості виправдання власної агресії і територіальних претензій до сусідів. Тому депутати «Європейської Солідарності» закликають патріотичні сили протистояти спробам русифікації української освіти та спробам переглянути закон про мову.



Теги:Бужанський, єврейське лобі, українська мова, ЄС, Арахамія, Разумков


Читайте також



Коментарі (0)
avatar