Заробити на вирощуванні смородини заради бруньок ?
Кілька років тому в український кулінарний лексикон увірвалося нове, або краще сказати забуте, слово «контабас».
Контабас - це стародавній український напій, що виготовляється на основі спеціально підготовленого дистиляту та витримується у скляних кубах на свіжозрізаних бруньках чорної смородини.
Появою цього напою завдячуємо Романові та Андрію Пелехам, які знайшли у 2018 році на Закарпатті 100 л контабасу із запасів 1993 року, але що найважливіше, разом з напоєм було віднайдено загублений рецепт виготовлення. Це дало можливість Хлопцям налагодити виробництво і тепер кожен може скуштувати цей ароматний напій.
На сайті kontapel.com/ вказано, що напій має присмак деревних нот, кави, гіркого чорного шоколаду та зеленого яблука.
Однак цей напій відкриває можливості не тільки для гурманів та поціновувачів його унікального смаку, а й для фермерів, адже його головним складником є смородинові бруньки.
Збирати смородинові бруньки можна майже з будь яких сортів, але найкращий сорт «Ювілейна копанева», бо на ній виростає найбільша кількість бруньок. Вік куща може бути будь-який, головне щоб бруньки містили побільше олії і мали приємний запах.
Для виготовлення контабасу важливо, щоб бруньки містили якнайбільше ефірних олій. Тоді він стає найбільш м'яким і смачним.
Оскільки бруньки можна зрізати лише один раз на рік, виготовлення напою є дуже трудомістким та дорогим. Для виготовлення 10 пляшок необхідно зібрати майже 5 літрів бруньок, а збір проходить лише 4 дні на рік і відбувається винятково ручним способом.
Найкраще збирати бруньки весною, коли вона вже досить добре розбухла, але листочки з неї ще не вилізли. Однак можна це робити упродовж осені-зими.
Та варто пам’ятати, що бруньки дуже швидко пліснявіють, тож зберігати їх можна не більше 2-3 тижнів.
Найкраще продавати свіжі бруньки, але якщо треба якийсь час зберігати то необхідно зберігати їх замороженими, для цього може підійти будь-яка морозильна камера. Але в жодному разі не підходить для зберігання холодильник, адже в холодильнику вони теж покриваються пліснявою.
Зазвичай бруньки продаються не на масу, а об’ємом, тому що більші бруньки, то швидше назбирується необхідний літраж, а відтак і вища рентабельність як роботи, так і з куща.
Для прикладу для створення контабасу Роман та Андрій закуповують смородинові бруньки за ціною від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб.
Однак, контабас – не єдиний вид продукції, яка потребує смородинових бруньок, адже у сусідній Польщі дуже багато господарств вирощують смородину саме заради бруньок - вони їх відправляють у Францію для парфумерної промисловості. Де готовий екстракт з бруньок чорної смородини вроздріб коштує 700 євро за 50 гр продукції.
"Агрономія сьогодні"
Контабас - це стародавній український напій, що виготовляється на основі спеціально підготовленого дистиляту та витримується у скляних кубах на свіжозрізаних бруньках чорної смородини.
Появою цього напою завдячуємо Романові та Андрію Пелехам, які знайшли у 2018 році на Закарпатті 100 л контабасу із запасів 1993 року, але що найважливіше, разом з напоєм було віднайдено загублений рецепт виготовлення. Це дало можливість Хлопцям налагодити виробництво і тепер кожен може скуштувати цей ароматний напій.
На сайті kontapel.com/ вказано, що напій має присмак деревних нот, кави, гіркого чорного шоколаду та зеленого яблука.
Однак цей напій відкриває можливості не тільки для гурманів та поціновувачів його унікального смаку, а й для фермерів, адже його головним складником є смородинові бруньки.
Збирати смородинові бруньки можна майже з будь яких сортів, але найкращий сорт «Ювілейна копанева», бо на ній виростає найбільша кількість бруньок. Вік куща може бути будь-який, головне щоб бруньки містили побільше олії і мали приємний запах.
Для виготовлення контабасу важливо, щоб бруньки містили якнайбільше ефірних олій. Тоді він стає найбільш м'яким і смачним.
Оскільки бруньки можна зрізати лише один раз на рік, виготовлення напою є дуже трудомістким та дорогим. Для виготовлення 10 пляшок необхідно зібрати майже 5 літрів бруньок, а збір проходить лише 4 дні на рік і відбувається винятково ручним способом.
Найкраще збирати бруньки весною, коли вона вже досить добре розбухла, але листочки з неї ще не вилізли. Однак можна це робити упродовж осені-зими.
Та варто пам’ятати, що бруньки дуже швидко пліснявіють, тож зберігати їх можна не більше 2-3 тижнів.
Найкраще продавати свіжі бруньки, але якщо треба якийсь час зберігати то необхідно зберігати їх замороженими, для цього може підійти будь-яка морозильна камера. Але в жодному разі не підходить для зберігання холодильник, адже в холодильнику вони теж покриваються пліснявою.
Зазвичай бруньки продаються не на масу, а об’ємом, тому що більші бруньки, то швидше назбирується необхідний літраж, а відтак і вища рентабельність як роботи, так і з куща.
Для прикладу для створення контабасу Роман та Андрій закуповують смородинові бруньки за ціною від 300 до 1000 грн за літр, але ціна змінюється залежно від поточних потреб.
Однак, контабас – не єдиний вид продукції, яка потребує смородинових бруньок, адже у сусідній Польщі дуже багато господарств вирощують смородину саме заради бруньок - вони їх відправляють у Францію для парфумерної промисловості. Де готовий екстракт з бруньок чорної смородини вроздріб коштує 700 євро за 50 гр продукції.
"Агрономія сьогодні"
Читайте також |
Коментарі (0) |