реклама партнерів:
Головна › Новини › Споживач

Замовити встановлення газового лічильника можна у "єдиному вікні"

Віднедавна заяви на встановлення побутових лічильників газу від мешканців м. Чернігова та Чернігівського району приймаються в "Єдиному вікні" ПАТ "Чернігівгаз". Нове місце є більш зручним та доступним для споживачів, адже знаходиться в самому центрі міста.

Новина від Нацкомісії щодо підвищення ціни газу для побутових потреб спонукала споживачів заявити про намір встановити лічильник газу. На сьогодні до ПАТ "Чернігівгаз" звертається велика кількість людей із заявами як на безкоштовне, так і платне встановлення лічильників газу – лише в Чернігові в середньому за день поступає до 120 заяв. Тому компанія вважає за необхідне надати детальне роз`яснення механізму подачі заяв та надання послуги зі встановлення приладу обліку.

Куди звертатися для встановлення лічильника газу

Для подачі заяви на встановлення лічильника або внесення змін до проекту (необхідне для платного встановлення) споживачам м. Чернігова та Чернігівського району сілід звертатися до "Єдиного вікна" ПАТ "Чернігівгаз", яке розташоване на пр-ті Миру, 53, на 4 поверсі. Мешканцям інших районів області звертатися до служб/відділів комерційної діяльності та обслуговування клієнтів філій газового господарства в своєму районі.

Бланки заяв можна отримати безпосередньо на місці або скористатися нашим сайтом – завантажити бланк у розділі Як встановити лічильник газу, роздрукувати, заповнити та зареєструвати заяву в філії газового господарства.

Безкоштовне чи платне встановлення. Що обрати?

Згідно з Законом України "Про забезпечення комерційного обліку природного газу", який передбачає безоплатне встановлення побутових приладів обліку, існує схема поетапного переведення житлового фонду на комерційний облік газу.

Так, в залежності від наявного у споживача газового обладнання, лічильники мають бути встановлені у такі строки:
§ якщо встановлені газові плити і газові водонагрівачі – до 1 січня 2016 року;

§ якщо газ використовується лише для приготування їжі (газові плити) – до 1 січня 2018 року.

Для споживачів, які використовують газ комплексно - для опалення, підігріву води та приготування їжі, установка безкоштовних лічильників відбувалася до 1 січня 2012 року.

Найбільше споживачів, які не мають лічильників газу у Чернігові, Прилуках та Ніжині. Так, із 110,7 тисяч споживачів обласного центру лічильники встановлені в 42,5 тисячах газифікованих домогосподарств, що складає 38,37%, у Прилуках забезпечено лічильниками 92% помешкань, у Ніжині – 88,6%. На сьогодні на безоплатне встановлення лічильника від споживачів м. Чернігова, які користуються газовим водонагрівачем і плитою зареєстровано 2,1 тисячі заяв, тільки плитами – 4,3 тисячі.

Для безкоштовного встановлення приладу споживачу достатньо подати заяву і чекати на свою чергу. Через деякий строк фахівець облгазу зателефонує та проконсультує споживача щодо подальших дій та домовиться про день і час проведення робіт.

Якщо визначені Законом строки споживача не влаштовують і у нього є бажання прискорити встановлення лічильника, то це можливо провести за власні кошти.

У разі встановлення лічильника власним коштом, замовнику треба подати письмову заяву на внесення змін до проекту до "Єдиного вікна" і оплатити по квитанції 216 грн. у будь-якому відділенні банку. Для подачі заяви знадобиться паспорт та ідентифікаційний код споживача (на кого оформлений особовий рахунок). Проектант зателефонує споживачеві за добу перед виїздом до помешкання. Визначивши місце де буде встановлено обліковий пристрій, проектант внесе зміни до проекту. Виготовлення проекту триває близько 6 робочих днів. Про готовність документації споживача повідомлять по телефону. Після отримання проекту в "Єдиному вікні" у віконці № 3, споживачу треба буде написати заяву на встановлення лічильника та оплатити послугу по квитанції у відділенні банку. День і час проведення робіт з установки також узгоджуються по телефону.

Роторний та мембранний лічильник. Який придбати?

Для платного встановлення споживачу необхідно буде самостійно придбати газовий лічильник. Якщо в помешканні встановлена тільки газова плита, то підійде лічильник потужністю G 1,6 або G 2,5. У разі використання водонагрівача (газової колонки) та плити, лічильник має бути типу G 2,5.
ПАТ "Чернігівгаз" радить надати перевагу мембранному лічильнику, як більш надійному, тим більше, що різниця в ціні, у порівнянні з роторним, незначна. Мембранний механізм має більший міжповірочний інтервал– 8 років, вищу точність вимірювань, до того ж прилад оснащений надстійкою мембраною, що працює в широкому діапазоні температур.

Роторний - вважається застарілим типом лічильного механізму і по ряду причин не рекомендується до встановлення для комерційного обліку газу в житлових приміщеннях. Одна з причин – висока похибка вимірів при експлуатації. Під час періодичної повірки лічильників роторного типу близько 75% виявляються непридатними для подальшої експлуатації. Також до недоліків роторного механізму слід віднести підвищений шум при роботі та високу чутливість до забрудненого газу, через що лічильник швидше зношується і частіше потребує ремонту або повірок. Окрім цього, при використанні такого лічильника існує потенційна пожежо/вибухонебезпека, оскільки безпосередньо за захисним склом лічильного роторного механізму знаходиться газ, і у разі його випадкового пошкодження відбувається виток газу.

Слід зазначити, що будь-який новий прилад обліку газу зобов`язаний пройти вхідний контроль в Сервісному центрі ПАТ "Чернігівгаз". Послуга надається безкоштовно.

Отримати консультацію з питань щодо установки газових лічильників можна за телефоном (0462) 65-18-71.

Наталія СВИРИДЕНКО,
фахівець із зв`язків з громадськістю
"Чернігівгазу"



Теги:Чернігівгаз, споживачі газу, газовий лічильник


Читайте також



Коментарі (0)
avatar