реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Закупівлі 2017 «Зеленбуду»: кримінальна справа та допороги з «ТТ-Нафта»

«Зеленбуд» одне з 18 комунальних підприємство Чернігова. З лютого 2016 року КП почало роботу з ProZorro. Перший рік роботи з системою було фактично навчанням й її тестуванням, адаптацією для постійної роботи. Які ж результати отримав «Зеленбуд» працюючи з ProZorro в 2017 році?

У минулому році КП завершило 66 процедур з очікуваною вартістю 14,55 млн. грн. Зекономити змогли 221,19 тисяч. Фактично лише 1,5 %.

За рік підприємство виконало 61 допорогову закупівлю – 92 %. Конкурентних з них було 59 й лише 2 неконкурентні процедури. Надпорогових конкурентних тендерів було оголошено 5.

«Зеленбуд» провів 4 процедури через відкриті торги, 2 – по процедурі звітування про укладений договір та 1 процедуру через відкриті торги з публікацією англійською мовою.

Відкриті торги з публікацією англійською мовою є найдорожчим тендером підприємства. Предметом закупівлі стала прибиральна машина Nilfisk City ranger 2250 з навісом або еквівалент (2 шт.). У торгах брали участь 2 київські компанії: ТОВ «Науково-виробничий центр спец-монтаж» та ТОВ «Альдеб». Єдиним критерієм відбору переможця в тендері була ціна. ТОВ «Альдеб» не торгувався й знизивши ціну на 2% «НВЦ Спец-монтаж» перемагає. 06 червня 2017 року КП «Зеленбуд» та переможець підписують угоду на суму 4,39 млн. грн.
Цікаво, що на момент участі в торгах компанія були лише місяць як зареєстрована.
Прокуратурою Чернігівської області 21 вересня 2017 року було відкрите кримінальне провадження №32017270000000062 за ознаками складу злочинів передбачених ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч. 1 ст. 205 ККУ (Фіктивне підприємництво). Інформацію про це можна знайти у відкритому доступі на ресурсі Opendatabot та Реєстрі судових рішень.
У справі №751/8201/17 вже відбулося 4 судових засідання. Прокуратура отримала права на тимчасовий доступ до банківської інформації ТОВ «НВЦ Спец-монтаж», оригіналів документів КП «Зеленбуд», що стосуються тендерної процедури та підписання угод, актів прийому-передачі, документації Київської митниці щодо розмитнення машин.
На сьогодні кримінальне провадження на стадії досудового розслідування.

Другим за об’ємом фінансування є тендер на закупівлю 2 лотів. Перший лот – трактор колісний з комунальним устаткуванням, лот 2 - трактор колісний з комунальним устаткуванням (газонокосарка). Очікувана вартість угоди складає 2,8 млн. грн. у цьому тендері теж вибір переможця базувався у 100% на ціні. Нецінові критерії, що потенційно можуть зберегти якість предмету закупівлі не використовуються.
Обидва лоти «Зеленбуд» купував у ТОВ «Укравтокомплект ЛТД». Відносно компанії кримінальних та інших судових справ не розпочато. Економія у закупівлі склала лише 16 тисяч – 0,6 %.

Із значних закупівель у КП третє місце займає тендер на закупівлю 2-х автомобілів-самоскидів. Очікувана вартість 2,4 млн. грн. нецінові критерії знову не використовувалися під час вибору переможця.
Свої пропозиції подали 2 компанії – ТОВ «Укравтокомплект ЛТД» та ПП «ВКП «Альфатекс». У жодному із 3 раундів аукціону компанії не торгувалися.
Переможцем стало ТОВ ««Укравтокомплект ЛТД» з економією для «Зеленбуду» 6 тисяч гривень.

Окремо варто звернути увагу на закупівлю комунальним підприємством пального. Усього за 2017 рік було проведено 31 процедура загальною сумою на 2,9 млн. грн. Із них 13 угод на суму 2,5 млн. грн. – 86 %.
Варто зазначити, що сума кожної угоди не перевищує 200 тисяч й коливається в межах 199902 грн. – 194400 грн. добре ситуацію видно на графіку, що продукує аналітичний модуль bi.prozorro.

За цими даними можна сказати, що комунальне підприємство спеціально занижує суми тендерів аби проводити допорогові закупівлі. У 97% випадків переможцем стає ПП «ТТ-Нафта».

Підсумовуючи можна сказати, що комунальне підприємство не використовує нецінові критерії для визначення переможця тендеру. Використання таких критеріїв допомагає зберегти баланс між якістю предмету закупівлі та його ціною. Разом із тим, така політика роботи з тендерами призводить до погіршення якості товарів та робіт, що закуповуються.

КП, цілком ймовірно, спеціально ухиляється від проведення надпорогових закупівель палива, розбиваючи на менші суми.
Та й подивимося чим закінчиться кримінальне провадження обласної прокуратури.

Матеріал публікується в рамках реалізації проекту «Прозорі комунальні підприємства», який реалізується Центром «ЕЙДОС» за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках Програми MATRA.



Теги:допорогові закупівлі, Чернігівська міська рада, Прозорро, Зеленбуд


Читайте також



Коментарі (0)
avatar