реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОНОМІКА

Заява НРУ: Про нетрипустимість вилучення з місцевих бюджетів ПДФО

Заява
Політичної партії “Народний Рух України”
про нетрипустимість вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року


12 вересня у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроєкт №10037 про внесення змін до Бюджетного кодексу, який, зокрема, передбачає вилучення з місцевих бюджетів ПДФО від оподаткування доходів у вигляді грошового забезпечення, одержаних військовослужбовцями, поліцейськими та особами рядового і начальницького складу за період з 1 жовтня 2023 року по 31 грудня 2024 року.
Кошти, які планується забрати у громад, хочуть віддати Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України на здійснення заходів із закупівлі спеціальної техніки та обладнання (50%) та Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості України на реформування та розвиток оборонно-промислового комплексу (50%).
Це особливо вдарить по невеликих громадах, в яких частка ПДФО військових може бути 40-60%. Негативно це позначиться і на прифронтових громадах, які, по суті, зараз виживають за рахунок цього джерела бюджетних доходів, без будь-якої економіки і господарки.
Не варто забувати й про обласні бюджети, яких це теж торкнеться і може відобразитися на їхній збалансованості та спроможності.
Крім того, ми повинні розуміти, що принцип субсидіарності бюджетної системи у цій ситуації має теж привілеювати. Адже громади за рахунок цього податку активно забезпечували військові формування, точно знаючи, якій військовій частині що потрібно.
Для бюджетів територіальних громад це втрата 20 млрд гривень у 2023 році і 65 млрд гривень у 2024 році.
Нагадаємо, Асоціація міст України звернулась до президента щодо збереження ПДФО в місцевих бюджетах.
Громадськість проти вилучення у громад військового ПДФО – соціологічне дослідження компанії “Active Group”.
Проти закону 10037 виступили також військові.
Народний Рух України виступає категорично проти щодо ініціативи уряду вилучити військовий ПДФО та звертається до Президента України, Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо збереження “військового” ПДФО в доходах місцевого бюджету на 2024 рік.

За дорученням Політичної Ради Народного Руху України
Голова
Політичної партії “Народний Рух України”, Андрій КОРНАТ
м.Київ, 19 вересня 2023 року



Теги:ПДФО, НРУ, місцеві бюджети, заява


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
0
1
Ця заява РУХу економічно не обґрунтована. Натомість скерування ПДФО військовиків на потреби оборони логічне. Такий крок Уряду спонукатиме місцеве самоврядування заробляти, створюючи відповідний бізнес-клімат для СПД, а також ощадливо витрачати бюджет.
avatar