реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

За 9 місяців 2011 року Чернігівщина стала ще біднішою: людям не до молока (оновлено)

Про це свідчить аналіз щомісячної інформації про соціально-економічне становище області від головного управління статистики у Чернігівській області.
Судіть самі.

Останні півроку ця статистика переконливо показувала неухильне падіння виробництва молочної продукції в області.
Однак у повідомленні за 9 місяців 2011року управління статистики чомусь не дало інформації про виробництво молочної продукції в області, а лише обмежилася відпискою, що її вироблено менше до відповідного періоду минулого року.
Автору довелося скористатися Законом України «Про доступ до публічної інформації» і звернутися з інформаційним запитом до Головного управління агропромислового розвитку Чернігівської ОДА.

Виробництво молочної продукції в області здійсьнюється на 13 підприємствах так званого "основного кола звітності", а саме:
- ПАТ "Куликівське молоко";
- ПАТ "Чернігівський молокозавод";
- ПП"Сирний дім";
- АТ "Бобровицький молокозавод";
- ПрАТ "Новгород-Сіверський сирзавод";
- ТОВ "Полісся молоко";
- ВАТ "Ічнянський завод сухого молока і масла";
- ПАТ "Ічнянський молочноконсервний комбінат";
- Філія "Менський сир" ППКФ "Прометей";
-ТОВ "Козелецький маслозавод";
- ТОВ "Лосинівський маслосирзавод";
- ЗАТ "Сосницький сирзавод":
- ДП "Коропський сирзавод" ТОВ "СИЛ".
За даними статистики за 9 місяців 2011 року в області найбільше було виготовлено:
- сирів сичужних – 12857 тонн (104,8% від виробництва до відповідного періоду 2010 року);
- молока згущеного – 7174 тонни (93%);
- молока і вершків сухих – 5830 тонн (86,3% від виробництва до відповідного періоду 2010 року).

Найменше було вироблено:
- кисломолочних продуктів – 3151 тонну (73,3% від виробництва до відповідного періоду 2010 року);
- масла вершкового – 3737 тонн (86,3% від виробництва до відповідного періоду 2010 року);
- молока обробленого рідкого – 4402 тонни (73,5% від виробництва до відповідного періоду 2010 року).
Останні види продукції споживаються безпосередньо саме населенням, а не вивозяться за межі області.
На жаль, ця тенденція спостерігалася і 2010 році, коли відбулося падіння виробництва молока обробленого порівняно з 2009 роком з 9506 тоннн до 7797 тонн або на 21,9%, кисломолочних продуктів - з 6475 тонн до 5368 тонн або на 20,6%.


Отже, за статистикою на Чернігівщині з початку року на одного міського жителя, яких в області налічується біля 689,3 тисячі, було вироблено лише біля 0,7 літра молока та 0,5 літра місцевих кисломолочних продуктів у місяць.
Більш того, виробництво цих молокопродуктів у порівнянні з відповідним періодом 2010 року значно зменшилося, а саме: кисломолочних продуктів – на 26,7%, молока обробленого рідкого – на 26,5%. Збільшилося лише на 4,8% виробництво сирів сичужних, яких на одного міського жителя області припадає по 2 кг в місяць(?!). Звісно, що сири, як і згущене молоко, сухе молоко і вершки, в області в таких кількостях не споживаються.

Це свідчить щонайменше:
- по-перше, про значне падіння з початку року купівельної спроможності, тобто реальних доходів міського населення;
- по-друге, про зменшення обсягів експорту молочної продукції;
- по-третє, суттєве скорочення доходів сільського населення за 9 місяців 2011 року, яке виробляє за статистикою біля 65% молока в області.
Безумовно, без підвищення, в першу чергу, купівельної спроможності населення, належного стимулювання державою виробництва та споживання молочної продукції в країні українське село приречено, бо саме виробництво молока дає найбільше високооплачуваних робочих місць на селі. Крім того, збільшення споживання молочної продукції покращить здоров’я нації. Стимулювання партією влади виробництва тільки крупно товарного виробництва зернових культур, соняшнику, ріпаку тощо на експорт остаточно доб’є українське село.
Держава мусить мати довгострокову комплексну програму розвитку молочної галузі. Зокрема, для початку необхідно забезпечити споживання молока в міських дитячих закладах і школах на рівні однієї склянки молока в день на дитину, як це було ще за часів СРСР. Для Чернігівщині цей крок забезпечив би стабільне виробництво і споживання більше 600 тонн молока в місяць, що більше того об’єму що виробляється зараз (489 тонн) в області.

Сергій Соломаха


P.S. 1 листопада 2011 року в обласній обладміністрації відбулася нарада з керівниками молокопереробних підприємств області за підсумками роботи у січні-вересні 2011 року.

Ось повний текст офіційної версії ситуації в молочній галузі Чернігівщині , розміщений на сайті "Чернігівський монітор" під назвою "Ситуацію у молокопереробній галузі області проаналізували в облдержадміністрації":

1 листопада заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло провів нараду з керівниками молокопереробних підприємств області за результатами 9 місяців 2011 року. У нараді також взяли участь представники головного управління агропромислового розвитку ОДА, головного управління ветеринарної медицини в Чернігівській області, групи компаній “Провіант”, ПАТ “Куликівське молоко”, корпорації “Мілкіленд Україна”.

Учасники наради обговорили ситуацію, що склалася у молокопереробній промисловості області та визначили шляхи вирішення проблемних питань.

Начальник головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Анатолій Максак поінформував присутніх про розвиток молочного скотарства. Зокрема він зазначив, що Чернігівщина посідає друге місце серед регіонів по наявному поголів’ю корів в сільгосппідприємствах, займаючи майже 10% питомої ваги. Щорічно відбувається нарощування обсягів виробництва молока та середнього надою на корову. В рамках пріоритету на різних стадіях будівництва сьогодні знаходиться 61 об’єкт тваринництва. Діють 30 доїльних залів, з яких 2 введено в поточному році, відкриття ще шістьох планується до кінця року. Щорічно в доїльних залах отримується 31 тис. тонн молока екстракласу.

Також Анатолій Максак проаналізував ситуацію в молокопереробній галузі нашого регіону. За його словами, за 9 місяців поточного року було зменшено обсяги виробництва молочної продукції на 8,4%. В області було вироблено 449 тис. тонн молока та молочної сировини, що на 1% менше проти відповідного періоду минулого року, з яких сільгосппідприємствами – 157 тис. тонн, господарствами населення 292 тис. тонн. Із зазначеного обсягу молокозаводами області було закуплено понад 223 тис. тонн молока. Він також зауважив, що молокозаводи області проводять закупівлю тільки близько 20% виробленого сільгосппідприємствами молока класу екстра, решта виходить за межі області. На сировинному ринку молока області присутні 29 переробних підприємств, з яких одинадцять – заводи сусідніх регіонів (Київської, Сумської та Полтавської областей). На молокозаводи області в місяць на переробку надходить близько 25 тис. тонн молока. Значна частина його реалізується товаровиробниками на молокопереробні підприємства інших областей.

У регіоні спостерігається тенденція до зниження обсягів випуску молочних продуктів практично по всьому асортименту продукції за винятком лише сирів сичужних, по яким зростання складає 4,8%, та вершків на 17%. Із 18 підприємств у поточному році з нарощуванням обсягів виробництва спрацювали лише три: Філія “Менський сир” ППКФ “Прометей”, ТОВ “Лосинівський маслосирзавод” та ПАТ “Ічнянський молочноконсервний комбінат”, решта відповідно допустили зниження.

На думку Анатолія Максака, розширення асортименту молочних продуктів виробниками зробить їх більш конкурентноздатними, а дієва конкуренція місцевих молокозаводів витіснить зовнішніх заготівельників. Керівники молокопереробних підприємств області під час обговорення торкалися проблемних питань, а саме : збільшення імпорту молочної продукції, організації прийомних пунктів і забезпечення їх холодильним обладнанням, розширення ринків збуту, ціни на газ, заготівлі молока приватними підприємцями, закупівельної ціни на молоко тощо.

Підсумовуючи результати наради, Олександр Шанойло наголосив на необхідності об’єднання зусиль виробників і переробників задля збереження сировинної бази та максимальної переробки молока в межах області. За результатами наради готується відповідне протокольне доручення.








Коментарі (1)
avatar
1
Щоб там не було, але мабуть у районах області, за виключенням хіба що парочки,
молоко-переробна промисловість залишається єдиною функціонуючою галуззю, що дає гроші до бюджету на місцях. Ось, як, до речі у Новгород-Сіверському районі. Молокопереробка, яка зосереджена на ПрАТі"Новгород-Сіверський сирзавод", є на 85% бюджетоутворюючим підприємством. Так що тут більше треба говорити про те, що сьогодні ми втратили все у промисловості, окрім кількох названих заводів.
Голова обладміністрації ХоменкоВ. М., здається, більше п"яти років є керівником області. Які підприємства за цей час було введено у експлуатацію? Натомість відомо, як усі сили було кинуто задля того, щоб з Новгород-Сіверщини пішов інвестор з будівництва сучасного цементного підприємства з сумою інвестицій до 300 мільйонів доларів?!
Питання: хто виграв, хто програв? Чому область ще на 12 пунктів стала біднішою. Відповідь- відсутність патріотів і професіоналів при владі!?
Саме так- від обласної, для даного випадку і до районної! Перспектива є? Ні, відсутня.Бо за ці роки, що нами оговорені, тільки падіння. Все інше- пустопорожня демагогія.
avatar