реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

За 132 тисячі нащадки повернули будинок

Нащадки поміщика “середньої руки” Березовського, що проживав колись у селі Старий Білоус під Черніговом, нарешті повернули собі родове гніздо і відкрили там музей-садибу свого предка.

Про це повідомила праправнучка Павла Березовського, киянка Олена Малишко.

“На те, щоб отримати будинок у свою власність, у нас пішло три з половиною роки і майже 120 тис. грн. Це було дуже непросто”, – сказала вона.

Напівзруйновану будівлю, вік якої – 120 років, сільська рада продала дворянським нащадкам за 32 тис. грн. Ще майже 100 тисяч родина витратила на оформлення покупки – аукціон, різні експертизи БТІ тощо. Доки тривала ця тяганина, Олена Малишко створила в садибі культурний центр, у якому проводила Старобілоуські читання – науково-практичні конференції на історичну тематику. Водночас розшукувала по селу меблі та речі, які колись належали її предкам.

За словами О. Малишко, оформлення музейної експозиції в будинку ще не завершене, але з тих матеріалів, що вже є, можна дізнатися багато цікавого про рід Березовських. Серед його представників – старшини чернігівських козацьких полків, генерал імператорської армії та музиканти. Найвідоміший із них – композитор Максим Березовський.

Днями в садибі-музеї була проведена перша екскурсія. Олена Малишко каже, що офіційно відкриє музей після належного оформлення однієї-двох кімнат.

Наталія Потапчук, УКРІНФОРМ



Теги:дворянські садиби, Старий Білоус, Чернігівський район


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Слава Богу, що серед нинішніх варварів знаходяться Люди.
avatar