реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

З рубрики "Генеалогічні курйози".

Навіть в наших селах та містечках києво-чернігівського пограниччя можна знайти безперебільшення дивні та загадкові речі. Так в метричній книзі Троїцької серкви містечка Семиполок, Остерського повіту за 1909 рік читаємо запис про хрещення младенця Валентина. Батьком якого записаний деякий міщанин Адам Леопольдович Бенет, римо-католицького віросповідання, а матір'ю Неоніла Іванівна. Хрещеними виступили православний священник села Куковичі, Сосницького повіту (Чернігівщина) Григорій Попов та семиполківська козачка Юлія Семенівна Шевченко. Цікаво теж, що таїнство звершив не місцевий семиполківський священник, на той час ним був Миколай Германов, а той же таки Григорій Попов з Куковичів

Де ж ми ще натрапляємо на Адама Леопольдовича Бенета? В Куковичах! Цей же міщанин неясного походження 1902 році взяв шлюб в цьому придеснянському селі з тою ж таки Неонілою Іванівною Поповою дочкою священника. Повінчав їх знову таки той же Григорій Попов, а серед свідків значиться паламар Дмитро Попов (припускаю, і Григорій і Іван це брати молодої, які пішли кар'єрою батька Івана Попова, і звісно ж обрали єдиноможливу у їх випалку кар'єру - попа), спадковий почесний громадянин Олександр Іванович Попов (ще один брат?), а також купець Василь Іванович Кузьменко та козак Іван Євстратієвич Хархун.

Слід зазначити, що нашому герою Адаму Леопольдовичу Бенету певно було мало того, що він і так виділявся на тлі обивателів Чернігівщини, що він в листопаді буремного 1914 року подав прохання в Чернігівську духовну консисторію з проханням дописати до його імені Гервасій-Протасій, що й було зроблено з внесенням відповідних позначок у обидва цитовані вище документи.

Знову в документах родині Гервасія-Протасія Адама Леопольдовича Бенета бачимо вже в лютому 1920 року в Козельці, де в соборі Різдва Богородиці приймає хрещення його дочка Галина .

Ким був Гервасій-Простасій Адам Леопольдович Бенет історія поки-що мовчить. Скоріше за все враховуючи віросповідання він був німцем французького походження або й французом (Bennet), хоч схоже прізвище може належати й англійцям. З іншого боку не пригадую серед всіх вищеперелічених Гервасіїв-Протасіїв. Був він авантюристом якого занесло в Куковичі, а чи якимось інжерером? На момент шлюбу чоловікові, слід зауважити, було 24 роки. То може сином якогось інженера, купця (або авантюриста).

Що привело його з Куковичів в Семиполки? Єдине, що його пов'язує з цим містечком була кума Юлія Семенівна Шевченко. Слід сказати її життєвй вибір був теж дещо екзотичним. 7 лютого 1916 року в Подільській Йорданській-Миколаївській церкві в Києві вона взяла шлюб з дворянином євангелічного моравського віросповідання Олександром Фабіановичем Барановичем (нареченим було відповідно 27 і 40 років).

В таких історія найбільше переживаєш, яка дося склалась в дітей цих людей. Тут є привід для оптимізму, охрещений в Семиполках Валентин Гервасійович-Протасієвич-Адамович Бенет в 1957 році отримував виписку з метричної книги, а отже успішно пережив лихоліття двох війн, голодоморів та репресій.

Олександр БОБКО



Теги:Куковичі, генеалогія, Олександр Бобко, Остерський повіт


Читайте також



Коментарі (0)
avatar