реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОДІЇ

З проповіді Митрополита Епіфанія у Вербну неділю

Дорогі брати і сестри!
Наш час, коли живемо серед страждань і небезпеки, принесених на українську землю ворогами з півночі, є особливою нагодою відчути важливість істини. Адже війна, яку Росія нав’язала нам і всьому світу, розпочалася не із застосування зброї, не з ракет і бомб – вона розпочалася з обману, з неправди, з брехні. Роками, десятиліттями звучала ця омана, ширилася неправда про минуле і сьогодення. Одні примножували й ширили цю оману, інші або згоджувалися з нею, або ставали осторонь, вважаючи, що їх це не стосується.
Ви знаєте, дорогі брати і сестри, що наша Церква, як Помісна Церква українського народу, роками і десятиліттями свідчила істину про злі задуми, які стоять за ідеологією «русского міра». З власного минулого та з досвіду нинішнього часу ми добре знали, що за покровами красивих слів, величних служінь, гучних ініціатив Москва ховає злі задуми відновити тиранію зігнилої та поваленої імперії.
Саме тому, попри спротив зі всіх сторін, ми твердо і безкомпромісно боролися за церковну незалежність України. Бо ми добре бачили та знаємо, як Москва використовувала та продовжує використовувати свій вплив церковний як інструмент ширення неправди, як спосіб духовного уярмлення.
Вона сама зробила Церкву власного народу служницею, що вустами очільника оманливо благословляє брехню, поневолення, вбивства та всяке інше зло, принесене війною. Але імперія зла не зупинилася на цьому, бо своєю оманою, ніби павутиною, вона десятками років обплутує всіх, до кого може дотягнутися. Політики і навіть цілі держави, релігійні діячі, інтелектуали й митці, журналісти та люди бізнесу – всюди ми можемо побачити тих, хто потрапив у павутиння московської неправди.
Як можемо протистояти цьому? Господь вказує нам приклад: маємо боротися через свідчення істини. Зло – називати злом, а не альтернативною точкою зору. Війну – війною, а не конфліктом. Ґвалтівників, мародерів та вбивць – злочинцями, а те, що вони чинять – геноцидом українського народу, за який має бути відповідальність без строку давності.
Христос прийшов свідчити істину, а не мирити правду з неправдою. Він заповів нам любити ворогів – але не дав заповіді любити зло, яке чинять вони, чи заплющувати очі та відводити погляд, своєю бездіяльністю даючи злу можливість ширитися.
А про тих, хто бачить місію християн лише у виправленні наслідків зла, без протистояння справжнім його причинам, Спаситель добре сказав: «Знаю твої діла; ти ні холодний, ні гарячий; о, якби ти був холодний або гарячий! Але оскільки ти теплий, а не гарячий і не холодний, то викину тебе з уст Моїх» (Одкр. 3:15-16).
Тому, дорогі брати і сестри, як нинішній спогад про Вхід Господній до Єрусалиму, так і всі випробування, принесені в наш дім війною, спонукають нас самих пізнавати істину, йти за істиною, бути свідками істини, бути гарячими, а не теплими чи тим більше духовно холодними. Бо інакше темрява огортатиме і нас, неправда буде ловити у свою сіть, зло буде отруювати душу. Але знаючи про всі ці підступи, будемо мужньо боротися зі спокусами – і як Христос переміг зло і смерть, так і ми з Його допомогою будемо переможцями.
Амінь.



Теги:митрополит Єпіфаній, пцу, проповідь, Вербна неділя


Читайте також



Коментарі (0)
avatar