реклама партнерів:
Головна › Новини › РЕЛІГІЯ

Патріарха Філарета відправлено на спокій

У Конгрегаційній залі Київської православної богословської академії під головуванням Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія 4 лютого 2020 року відбулося засідання Священного Синоду Української Православної Церкви (Православної Церкви України).

У засіданні взяли участь усі члени Синоду, окрім Почесного Патріарха Філарета, відсутнього без поважної причини.

Розглянувши теперішню діяльність Почесного Патріарха Філарета та беручи до уваги особливі заслуги в минулому перед Українською Православною Церквою, Священний Синод вкотре констатував, що Почесний Патріарх Філарет залишається у складі єпископату Православної Церкви України, однак втратив канонічні права і обов’язки, пов’язані з управлінням єпархією.

Враховуючи відсутність на шести засіданнях Священного Синоду поспіль, необґрунтовану відмову брати участь у засіданні Священного Синоду попри письмове запрошення, було вирішено зупинити повноваження Почесного Патріарха Філарета як члена Священного Синоду.

Синод констатував, що Почесному Патріарху Філарету, як архієрею на спокої, канонічно заборонено звершувати будь-які хіротонії. Клірики, іменовані ним у позастатутний спосіб єпископами, не є такими, зроблене для них і зроблене ними – усе нікчемне (див. 4 правило Другого Вселенського собору).

Почесному Патріарху Філарету і його оточенню було вирішено нагадати про заклик Архієрейського Собору до примирення та припинення самоізоляції.
Окрім того, Синод затвердив нагороди Православної Церкви України для єпископату, кліру та мирян.

Було затверджено реєстрацію статуту Горбанівського Різдво-Богородичного чоловічого монастиря в Полтавській єпархії та призначено його намісника – ієромонаха Іоана (Луценка).

Синод благословив також утворення і реєстрацію статуту Чоловічого монастиря в Дніпропетровській єпархії на честь святого праведного Петра (Калнишевського) Багатостраждального та затвердив його настоятелем архієпископа Дніпровського і Криворізького Симеона.

На засіданні було затверджено і настоятельницею Свято-Прокопівського жіночого Лекечівського монастиря Чернівецько-Кіцманської єпархії ігуменю Філофею (Урванець).

Також Священний Синод засудив самовільне, одноосібне рішення Преосвященного Михаїла, Митрополита Луцького і Волинського, про внесення змін до церковного календаря, яке є порушенням канонічного порядку, зокрема 34 Апостольського правила.

Вважаючи загалом за краще, щоби всі Помісні Православні Церкви дотримувалися єдиної думки щодо календарного питання, – в умовах, коли такої єдиної думки серед Помісних Православних Церков немає, коли частина православних в Україні перебуває під впливом Московського Патріархату, а також беручи до уваги досвід виникнення «старокалендарних схизм» у інших Помісних Церквах – констатували, що непродумане та поспішне впровадження зараз календарної реформи в Православній Церкві України може привести до закріплення існуючих розділень та виникнення нових.

Було підтримано необхідність зваженого, конструктивного обговорення у Помісній Церкві календарної реформи, з урахуванням думки суспільства, серед якого зараз є приблизно втричі менше її прихильників, ніж опонентів. Синод дозволив, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок).

Заснувавши Синодальну календарну комісію Священний Синод призначив її очільником професора протоієрея Олександра Трофимлюка, ректора Київської православної богословської академії. Протоієрею Олександру Трофимлюку, голові Синодальної календарної комісії, доручено до наступного засідання Священного Синоду подати пропозиції щодо персонального складу Комісії.

На завершення засідання Священний Синод розглянув та взяв до уваги звіти єпархій Православної Церкви України за 2019 р.



Теги:митрополит Михаїл луцький, митрополит Єпіфаній, пцу, патріарх Філарет, календарна реформа


Читайте також



Коментарі (0)
avatar