реклама партнерів:
Головна › Новини › Село

Вудка замість риби ?

До яких тільки кроків не вдаються, аби привернути увагу електорату.. Тож на цьому фоні програма передачі нетелей багатодітним сім»ям, які проживають у сільській місцевості Менського району, на 2012-2015 роки, виглядає дещо незвично.

Тут можна сказати, що хтось із можновладців підійшов до справи творчо і вирішив запропонувати багатодітним сім»ям не рибку, а вудку для того, щоб її зловити. А так, як передати приватним особам жодної гривні нині не можна без відповідної програми, то і розробили її та розглянули на сесії райради, обговорили і прийняли. Законодавча основа такого кроку досить ґрунтовна. Маємо з цього приводу Державну цільову Програму розвитку українського села на період до 2015-го року, Програму передачі нетелей багатодітним сім»ям, які проживають у сільській місцевості Чернігівської області на 2011-2015 роки, затверджену рішенням сесії облради від 25 березня 2011-го року зі змінами, внесеними рішенням сесії облради від 8 червня 2012 року.

Вловили терміни? Програма презентована лише за кілька місяців до виборів у Верховну Раду. Але звернімося ще й до таких цифр. На початок 2012 року у Менському районі проживає лише 17 багатодітних сімей, де виховується п»ять і більше дітей віком до 18 років. На мій погляд забезпечити таку невеличку кількість сімей нетелями для обласного і районного бюджетів (а саме вони фінансують проект) зовсім нескладно. Тим більше, що і проголошена мета благородна: «Створення соціальних і економічних умов для належного функціонування та розвитку сільської багатодітної сім’ї, а завданням є підвищення економічної активності та забезпечення екологічно чистими продуктами сільських багатодітних сімей, оптимізація їх соціального захисту». Але ж грошей планують виділити аж 204 тисячі гривень. На 2012-й рік – 24 тисячі, а на 2013-2015-й – по 60 тисяч гривень. Вага племінного нетеля в середньому має становити 450 кг. В 2012 році передбачається передати багатодітним сім’ям двох нетелів, а з 2013 по 2015-й рік по п’ять нетелів щороку.

Але обдаровані сім’ї матимуть і жорсткі зобов’язання щодо поводження з переданою худобою. Її не можна буде продавати, передавати іншим людям, пускати на забій. Останнє може статися лише в тому випадку, якщо ветлікар констатує захворювання, яке потребує забою тварини. Тож з’їсти нетеля, якщо він багатодітній сім»ї не сподобається продуктивністю чи норовом, не вийде.

У райуправлінні АПК Менської РДА пояснюють, що для отримання нетелей підбирали лише ті сім’ї, які не є асоціальними, а трудолюбивими, з бажанням працювати та берегти тварин. Тож загроза, що «вудку з»їдять» ще до того, як вона почне давати рибу, мінімальна.

Валерій МАГУЛА



Теги:Менський район, багатодітні сім'ї, нетелі, відродження села


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Пане Валерію!
Краще щось, ніж нічого. Краще сьогодні, ніж ждати коли пройдуть вибори ВР та Президента аж до 2015 року.
avatar