реклама партнерів:
Головна › Новини › СУСПІЛЬСТВО

Всупереч скепсису, музей історії Чернігова буде!

Це підтвердило рішення міської топонімічної комісії, яким учора в основному схвалено дизайн- концепцію музею історії Чернігова в історичному будинку поштвоої станції на Валу.

Приміщення це невелике - корисної площі всього біля 300 квадтратних метрів, але сучасний музей має бути не стільки багатий фондами, скільки оригінальний відеозасобами. Хоча, навіть незважаючи на мізерну для музею площу, концепція передбачає навіть маленьке кафе. Тобто, буде по- європейськи: у музеї можна буде не тільки голову та очі навантажити, але й посмакувати кавою у дворику. Сама ж експозиція міститиме три розділи історії древнього міста - давньоруський, козацький та губернський.

На засіданні комісії міський голова Владислав Атрошенко зауважив: "Коли півтора року тому я вперше сказав про музей історії Чернігова - всі говорили, що це неможливо. І історики, і чиновники. А сьогодні ми вже розглядаємо концепцію! Я розраховую, що з ремонтом приміщення, з усіма погодженнями ми зможемо музей відкрити у 2020 році".

Приміщення, до речі, попсоване керівником філії "Укрінбанку", що його орендувала - директор, не довго думаючи, плюючи на статус пам'ятки, наказав залити весь підвал бетоном. Не підлогу, а весь об'єм підвалу! Тепер не тільки площу підвалу втрачені, але й грибок активно їсть стіни першого поверху. І ніхто з пам'яткоохоронців навіть не муркнув!

Коімісія також заслухала інформацію про проект облаштування майданчика біля Болдиної гори (там, де недіючий фонтан), пообіцяла розглянути ідею Бориса Дєдова про місток між Валом і пагорбом Катерининської церкви.

Також розглянуто ряд пропозицій про перейменування і встановлення меморіальних дощок. Відхилено пропозиції Ведули та Іванишиної. Перший пропонував назвати вулицю та сквер імені Попудренка іменем ...Ісуса Христа, а друга - зберегти на залізничному вокзалі символи СРСР. Першому було сказано (у перекладі з чиновницької мови) - "Не поминай імені Господа всує!", а другій відмовлено у відповідності до законів про декомунізацію.

Також відхилено пропозицію Герарда Кузнєцова, озвучену на засіданні комісії Костянтином Ягодовським, про встановлення меморіальної дошки загиблим мирним жителям у часи війни на будинку на розі проспекту Миру і вулиці Шевченка. Адже, по-перше, місць масової загибелі мирних громадян у Чернігові немало і чотири з них вшановані: психічнохворих - на території лікарні, євреїв та циган в Астрі і військовополонених на Подусівці. По-друге, на вказаному будинку вельми недоречні будуть подібні дошки, адже там розташовані ресторани. По- третє, чому окрема шана має бути родинам енкаведистів та комуністів?

Натомість підтримано пропозиції про встановлення пам'ятних дощок поетам Миколі та Марку Вороним на будинку по вулиці Успенській, та художнику Михайлу Жуку на будинку по вулиці Чернишевського.

Василь ЧЕПУРНИЙ



Теги:Вороні, Владислав Атрошенко, НКВС, Михайло Жук, музей Чернігова


Читайте також



Коментарі (0)
avatar