реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Вредні та ще вредніші відкрили Шевченківську світлицю

У Прилуках у вихідні врочисто відкрито Шевченківську світлицю. Особливістю її є те, що до створення були залучені лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка.

Один із них, художник Олександр Івахненко, розповів, що все йшло не так просто:
– Був дуже цікавий, дуже напружений та активний процес. Були суперечки, дискусії, що показувати, що не треба. Це все тривало до останнього дня. Я впертий, але ще були впертіші. Я був вредний, але ще були вредніші. І ось завдяки цим суперечностям маємо унікальну світлицю.

У ній широко представлені у фотокопіях автографи-рукописи творів Тараса Шевченка, його акварелі. Упорядники експозиції відібрали до неї усе те, що пов’язувало Кобзаря із Прилуччиною та її округою. Адже Тарас Шевченко відвідував і Густинський монастир, і гостював у місцевих поміщиків. І тепер прилучани та гості міста зможуть оглянути його малюнки, графічні твори, присвячені рідній землі. Передали новоствореному музейному закладу й моделі-ескізи великих скульптур Поета. Є тут і копія посмертної маски Великого Кобзаря.

У колекції Шевченківської світлиці – десятки робіт лауреатів Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Причому на урочисте відкриття приїхали з подарунками – графічними творами – нагороджені найпочеснішою державною премією Микола Стратілат, Валерій Франчук.

Крім цього, велика делегація Чернігівського земляцтва з Києва, письменницький осередок з Чернігова привезли до Прилук значну добірку книг з автографами Леоніда Горлача, Дмитра Іванова, Петра Медвідя та інших відомих літераторів. Тож Шевченківська світлиця відразу збагатилася на сотні видань. До речі, в ній уже є майже 300 книжок з автографами знаних письменників, представлено 20 “Кобзарів”, 3 з яких проілюстрували шевченківські лауреати.

Автор ідеї і натхненник створення світлиці – радник-організатор Шевченківського комітету з Національної премії України ім. Тараса Шевченка Борис Войцехівський задоволений, що зумів реалізувати такий почесний задум. До речі, це вже сьома Шевченківська світлиця на його рахунку. Одну з них він з однодумцями відкрив у Переяславі-Хмельницькому.

– Нам Шевченко треба не як ікона, – зазначив він на урочистому відкритті. – Ми всі маємо усе життя йти до Кобзаря, доростати до його Слова і слідувати його заповітам. Шевченкова світлиця має стати центром виховання підростаючого покоління, працювати на відродження духовності.

Міський голова Прилук Юрій Беркут, який надав для Шевченківської світлиці приміщення у Центрі творчості дітей та юнацтва, висловив сподівання, що у ній усі відвідувачі отримають позитивний заряд світла Поезії Кобзаря.

– Нехай Шевченкове слово поринає над нашою громадою, – сказав він, –опускається у кожне наше серце і зігріває своїм теплом та спонукає до добрих справ.

Сергій ПАВЛЕНКО, "Голос України"



Теги:Прилуки, лауреати Шевченківської премії, Тарас Шевченко, Сергій Павленко


Читайте також



Коментарі (0)
avatar