реклама партнерів:
Головна › Новини › Проблема

Вовки із зони

Анонс сьогоднішнього номера газети "Сіверщина".

Інцидент зі скаженими вовками, які покусали жителів Славутича, коментує заступник начальника Чернігівського обласного управління лісового та мисливського господарства Микола ПИРІГ:

– Стосовно нашої області я можу сказати, що від початку нового року вовками не було травмовано жодної людини. Останні 5 років чисельність вовків на території нашої області залишається стабільною – 162 – 165 голів, загалом до 200 голів, згідно із зимовим обліком мисливських тварин користувачів мисливських угідь. Поява вовка на території мисливських угідь — це вже надзвичайна ситуація. На сьогодні ми не можемо сказати, що їхня чисельність правильно порахована. Вовки часто і далеко мігрують. Наприклад, узимку вони переходять через лід на Київському водосховищі з Чорнобильської зони і займають вивільнені території.

— Де їх найбільше?
— Багато вовків на території ТОВ «Міжрічинське» — це Чернігівський та Козелецький райони (приходять вони сюди з Чорнобильської зони відчуження та Білорусі), у Семенівському та Новгород-Сіверському районах (з’являються вони тут з території Росії).

— Держава підтримує боротьбу з вовками чи перешкоджає?
— Сьогодні держава виплачує винагороду за добутого вовка — 100 гривень. Це дуже мізерна плата за ту роботу, що проводять мисливці, адже це надзвичайно трудомісткий процес (вистежування, добування), який потребує великих фінансових витрат — і паливно-мастильні матеріали, і набої, інше.

— Можливо, їх непотрібно знищувати, вони ж «санітари лісу»?
— Те, що вовк — «санітар лісу», це одне, але підтримувати ідею деяких екологічних організацій про внесення вовка до Червоної Книги України ніяк не можна. Вовк не запитує, коли задирає свою жертву: вона хвора чи ні. Так що назвати його «санітаром лісу» не можна. Нині на території нашої області вовків забагато, чисельність необхідно регулювати.

Спілкувався Олександр ЯСЕНЧУК
Повністю матеріал "Вовки із зони" чяитайте у свіжому випуску газети "Сіверщина". Питайте у кіосках та приватних розповсюджувачів.






Коментарі (0)
avatar