реклама партнерів:
Головна › Новини › ЕКОЛОГІЯ

Водозабір Демшевського під прикриттям

або Чому треба ліквідувати екологічну інспекцію і природоохоронну прокуратуру

Ще коли я працював редактором газети «Сіверщина», довелося побувати в селі Боромики Чернігівського району, розбираючись із земельним конфліктом. Та земля – над Десною. Тож вияснивши конфлікт, захотілося пройти над річкою – мимо будівництва дачі тодішнього очільника обласного СБУ Кріпака, що стало причиною затримання нашої автомашини на посту ДАІ (окрема тема!), мимо альтанки Володимира Івашка (що побув і головою ОДА), яка стоїть мало не на самому плесі і де любить відпочивати (за його словами) Валерій Дубіль…

Але альтанка стоїть елегантно і шкоди довкіллю (сподіваюсь!) не завдає. А ось далі – могутня споруда з бетонних блоків і навіть з лебідкою. Це явно не місце для рибалки, хіба що для прийому яхт і підводних човнів… Місцеві кажуть, що це – водозабір Віктора Демшевського, маєток якого стоїть за кілька десятків метрів. І все це – на захисній прибережній смузі Десни, де не можна будуватися за 100 метрів від берега!

Цей персонаж добре знайомий редакції «Сіверщини» - ми писали про захоплення ним землі в школі № 16, про виселення трудяг з відомчого гуртожитку, про операції з майном будівельного підприємства, про палку прихильність до московської церкви і комуністичної партії. Він ще й активіст був Партії регіонів. Пам’ятаю, одна з публікацій Сергія Соломахи так і називалась: «Обережно: Віктор Федорович!». Звісно, обігрували ім’я і по-батькові тодішнього глави держави, але й наш герой недалеко від нього відійшов, якщо не брати різницю у масштабах…

Як редактор газети, я звернувся із запитом у прокуратуру – спочатку відфутболили відпискою, після повторного звернення – трохи зайнялися. І ось що вияснили: « На березі річки Десна, за межами приватних земельних ділянок в двох місцях, територіально біля будинків, в яких проживають громадяни Івашко В. та Демшевський В., наявні будівельні матеріали та розпочато будівництво капітальних споруд. Проектна документація на проведення зазначених робіт не представлена, погодження на проведення будівельних робіт в прибережній захисній смузі річки Десна біля села Боромики Чернігівського району Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Чернігівській області та Деснянським басейновим управлінням водних ресурсів не надавалися» ( відповідь прокурора Чернігівського району В.Данішевського від 8 лютого 2013 року за № 375).

На місце виїхав інспектор Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю, який виявив, що батько нашого персонажа у 2005 році самовільно збудував човновий причал, за що його притягували до адміністративної відповідальності . Розмір хаба… тобто штрафу не вказано у відповіді прокурора. Та головне, що причал спокійно достояв з 2005 до 2013 року. Стоїть і досі. Безсила прокуратура, архітектурно- будівельна інспекція, екологічна інспекція і купа інших контролюючих ледарів?!

Списавши будівництво на померлого батька, Віктор Демшевський не відмовився від незаконної споруди. А влада в особі згаданих структур розвела руками: що взяти з покійника? Та лишіть ви покійника у спокої і приберіть незаконну споруду, яка порушує екологічну безпеку Десни!

… Коли прийшов новий прокурор – Володимир Стеценко і нас, членів штабу національного спротиву, запросили на зустріч із ним, я, звісно, знав хто ставив цього прокурора і де любить відпочивати Валерій Дубіль, тому на об’єктивне розслідування не сподівався, але як приклад бездільності прокуратури навів історію з водозабором Демшевського. Але коліщатка знову прокрутилися. І знову – вхолосту…

Відповідь прийшла від в.о. начальника державної екологічної інспекції у Чернігівській області В.Дзюби – вона була значно лаконічнішою за відповідь прокурора Чернігівського району: «За інформацією Киселівської сільради, до складу якої входить с. Брусилів, гр.. Демшевський В.Ф. на території заначеного населеного пункту не зареєстрований…». Бачте, вони навіть на місце не виїздили, ці екологи – звернулись у сільраду. Щоправда, не в ту – мова йде про Боромики, а не Брусилів! Зрештою, яка різниця хто зареєстрований – важливий факт порушення екологічного законодавства і його треба припинити!

А природоохоронну прокуратуру та екологічну інспекцію треба просто ліквідувати, якщо вони не реагують належно на явні факти знущання над екологічним законодавством.

До речі, в ході неофіційних розмов про водозабір, який ніхто заперечити не може, чиновники приходять до висновку – щоб його знести, треба закласти кошти в бюджет! Так закладіть. З 2005 року це ж можна було зробити? А як не можете – продайте його підприємцю з умовою знесення – і крани знайде і Десну від загарбництва очистить.

Василь ЧЕПУРНИЙ






Теги:екологічні злочини, пр, Десна


Читайте також



Коментарі (0)
avatar