реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОЛІТИКУМ

Віталій Кличко закликає до об`єднання

За дев`ять місяців до парламентських виборів політичні сили по суті виходять на старт виборчої кампанії. Час озвучувати стартові позиції. Серед політиків опозиційного табору одним з перших це вирішив зробити лідер партії “УДАР” Віталій Кличко. На прес-конференції в УНІАН він не лише озвучив виборчу стратегію своєї партії, а й оприлюднив проект Угоди про координацію дій опозиції на виборах, яку його партія пропонує підписати всім національно-демократичним, державницьким силам.

Кличко ще раз наголосив, що партія “УДАР” в опозиції до нинішньої влади, вважає її курс неприйнятним для України і наступні парламентські вибори розглядає як можливість зміни влади, повернення держави до європейських, демократичних цінностей. Зробити це буде непросто, враховуючи скептичні настрої виборців, їх недовіру до політиків. Тому дуже важливо повернути цю довіру, а ще — відновити сильні позиції парламенту в житті держави.

Ключове питання — єдність дій опозиції. Але об`єднуватися треба не довкола мандатів, а довкола ідей. Тоді легше буде протистояти партії влади, яка вже почала просувати своїх кандидатів, часто замаскованих, методом подачок, підкупу виборців.

Дуже непросте, дискусійне питання — яким форматом опозиції йти на вибори? Кличко зазначив, що навряд чи це буде так звана одна колона, тобто єдиний виборчий список. Різні опозиційні партії апелюють до різного електорату. Але якщо буде кілька виборчих списків опозиційних партій, то партія Кличка пропонує кілька основних позицій ведення виборчої компанії. Перше — в жодному разі не допустити взаємного поборювання між партіями опозиції, як по округах, так і по загальнодержавному балотуванню за списками.

Друге — близьким ідейно партіям якнайшвидше об’єднуватися з прицілом на вибори: або у варіанті об`днання партій, або принаймні для спільного ведення виборчої кампанії. Третє — лідерам партій реально оцінити рейтинги своїх політичних сил і вміти поступитися своїми амбіціями заради єдності. Четверте — встановити високу планку для кандидатів опозиції: йдеться про їх фаховість, патріотизм, моральність.

Характерно, що при визначенні кандидатів Кличко закликав віддати перевагу думці рядових партійців, самих виборців, а не кулуарним, кабінетним домовленостям партійних лідерів. Для цього політик запропонував оприлюднити, довести до виборців попередні списки кандидатів, їх біографії, провести серйозні опитування, навіть відбір, на зразок американських попередніх виборів —“праймеріз”.

Суттєвим моментом, і це прозвучало і в запитаннях журналістів, є питання демократичності, виборів, недопущення фальсифікацій. Тут Кличко знову звернувся до лідерів опозиції з пропозицією спільно і якнайсерйозніше підготувати до вибрів членів комісій і спостерігачів. Також зазначив, що , часто буваючи, і як політик, і як представник українського спорту, за кордоном, він постійно звертається до зарубіжних політиків з проханням допомогти у забезпеченні в Україні демократичних виборів, зокрема, направити максимальну кількість закордонних спостерігачів. “Ми, опозиційні сили. зможемо відстояти волевиявлення виборців”, запевнив політик.

Відповідаючи на запитання щодо наступних виборів міського голови Києва, Кличко чітко заявив, що він балотуватиметься на цю посаду. Але спершу треба внести ясність, коли мають відбутися ці вибори, бо парламент уже двічі “провалював” питання про призначення нових виборів. Це попри те, що більше року мер столиці держави “в бігах” по закордонах. Кличко пропонує два варіанти терміну виборів: або весною цього року, або восени, одночасно з виборами парламенту. Але спершу треба внести зміни в законодавство стосовно виборів і повноважень міського голови: голосування треба проводити у два тури, а міському голові слід повернути належні повноваження, адже він обирається всіма виборцями столиці.

Отже, позицію одного з рейтингових лідерів опозиції озвучено. Слово за іншими партіями. Найперше —з цього ж спектру політикуму, а в ньому перебувають також “Наша Україна”, “Громадянська позиція”,УНП, ряд близьким їх партій. А далі вже час виходити і на більш потужне об`єднання.

Петро АНТОНЕНКО



Теги:Петро Антоненко, Віталій Кличко, опозиція, вибори - 2012


Читайте також



Коментарі (6)
avatar
1
За дружбу з бандернєю цьому спортсмену треба бути назавжди позбутися російської мови. Чи погодяться на це його батьки, котрі виховали разом з талановитим спортсменом ще й замасковану бандерлогу?
avatar
2
немовник
Російська мова - не короста, нею без страху користуються мільйони по всьому світу, а "бандерня" - не рашен-дибіл, вона вміє вільно спілкуватися багатьма іноземними мовами. Так що "За дружбу з бандернєю цьому спортсмену НЕ треба бути назавжди позбутися російської мови". Відносно батьків спортсмена, то це дуже делікатна справа, і вам, перш ніж зачіпати цю тему, варто було б більш серйозно її вивчити.
avatar
3
Шановний пане Петре, Вас не дивує те, що усі нові так звані політичні "зірки" завжди будували собі структури на рівні області, району фактично "з нуля".
Наприклад, чернігівську "Нашу Україну" створили "з нуля" Атрошенко і Обушний, а БЮТ - Дудко, чернігівський "Фронт змін" - М.Рудько і В.Косих. Перший зараз депутат облради від М.Рудьковського, а люди другого, які обрані депутатами по списку "ФЗ" до Чернігівміськради, виключені з в "ФЗ".
Що сталося з місцевими "НУ" і БЮТ Ви добре самі знаєте, бо будувалися головним чином "на піску", а партійні функціонери на твердій зарплаті.
Чому жодна нова політична "зірка", як і цей видатний шоу-спортсмен(професійний бокс - це шоу, а не спорт), навіть не намагалася очолити вже провірені за 20 років національно-демократичні сили на місцевому рівні?
Ви ж добре знаєте, що на рівні села, містечка, району та й області політично активні люди не міняють щорічно своїх пропорів залежно від кон"юктури і наданого їм бабла, як це часто густо робиться в столиці.
avatar
4
З Кличком, здається, можна нормально співпрацювати тим, хто називає себе націонал-патріотами. І на це є кілька причин з купи того, що вже набридло. І якщо не зі "Свободою", Кличком,Гриценком, Кириленком та Катеринчуком- то і нема більше партій і лідерів, щоб задовольняли амбіції справжніх представників правих у зібранні до купи!?
Чому так, тому, що всі хлопці, за виключенням парочки десятків осіб від того переліку партій, що привели Ющенка до влади, себе по самі вуха обмазали брудом на різних ділянках патриотичного українського простору.
Навіть уявити неприємно, коли знов, вчорашні, з тих же політсил, що встигали підстилатися і продаватися по повній або ситуативно, раптом прийдуть у парламент 2012 року!? Чомусь гидко і моторошно. А Віталій Кличко новий, як не крути.
Ті ж з сьогоднішніх, що у глибокій кишені дорогих штанів тримають поруч зі святим чоловічим природним надбанням мандата і прагнуть "шепотіти" на кшталт політичної неграмотності чи певної помилковості Віталія, нехай ліпше мовчать, бо ми вже їхнє все побачили і почули у процесі тушкування, голосування з відвертою продажностю та пустопорожнім лепетом про об'єднання тощо.
Звісно, що і структури цього "свіжого" політика нерозвинені, і досвіду має набиратися. Але у Віталія не тиснуть на плечі ті НЕДОСТОЙНИКИ, ПЕРЕВЕРТНІ, ПРЕДСТАВНИКИ П'ЯТОЇ КОЛОНИ, яких привів у коло вірних друзів-побратимів Віктор Ющенко, викинувши своїх відданих на узбіччя!? А результат не заборівся, довівши справедливість історії.
Тож нехай нова і достойна доброго слова людина від українства, як Віталій Кличко, пробує розгрібати оті стайні політичного гріхопадіння нинішніх демократів. То його право.
avatar
6
Борисе, дуже сумніваюсь. що такі як ти насправді потрібні тим хто ховається під бредндом Кличка.
Не вже ти забув як у 2002 році ми всі на вимогу людей про об"єднання рухів, згорнувші власні прапори і амбіції, пішли підримувати нашого Ющенка.
Нас тільки тоді дуже дивувало чому у штабах(особливо в Києві) сидять "генерали" яких ми до того в очі не бачили і про них нічого доброго не чули...
Забув як усю роботу з людьми проводили такі як ти.
Але тупо на людях мовчали ... звісно, для згуртування і об"єднання усіх патріотів, комуністів і соціалістів, навіть націонал-соціалістів проти кучмізму...
Чим це закінчилося для України?
Не мені тобі пояснювати.
Бажаєш чергового повторення цієї ганьби... прапор у руки.
Невже істориків - історія ні чому не вчить?
avatar
5
На жаль, наші гетьманчики та вождики майже патологічно не здатні жертвувати чимось особистим заради спільної ідеї. Хіба кимось. Не дарма ж кажуть, що демократи об'єднуються лише перед розстрілом. Але останні два роки ми бачимо, що й цього немає, хоча "розстріл" вже почався давно. Фактично самоліквідовано Нашу Україну. Близький до загибелі й БЮТ. А янучари лише щеряться (поки що тихцем), й потирають волохаті лапи. Немає лідерів - немає й держави. Це аксіома.
avatar