реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Виставка братів - близнюків

23 березня 2016 року в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка відбувся вернісаж живописних та графічних робіт «Естетика буття» доцентів кафедри теорії та методики мистецького навчання Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, братів-близнюків Романа та Євгена Силків.

Модератор заходу – завідувач відділу мистецтв ЧОУНБ ім. В.Г. Короленка Лариса Поліщук – розповіла гостям заходу про становлення братів, як творчих особистостей та їх співпрацю з бібліотекою.

Роман та Євгеній народилися 6 травня 1982 року в Чернігові. Захоплення малюванням виникло ще в дитинстві, коли улюбленим заняттям для них стало зображення улюблених мультиплікаційних героїв. Закінчили міську художню школу та Чернігівський державний педагогічний інститут ім. Т.Г. Шевченка за спеціальністю «Початкове навчання. Образотворче та декоративно-прикладне мистецтво». Залишились працювати у ВУЗі як викладачі та майбутні науковці, а згодом Роман у 2011, Євген – у 2012 роках захистили кандидатські дисертації та отримали науковий ступінь кандидатів педагогічних наук.

Художники займаються живописом та графікою більше 14 років. Перша картина – ікона святого Миколи Чудотворця – була створена у 2005 році на прохання своєї бабусі, що мешкає в селі Киселівка Чернігівського району. Місцевий священик освятив ікону, а пізніше попросив художників розписати в сільській церкві стіни під стелею.

Викладацька, наукова та творча діяльність братів тісно пов’язана з образотворчим мистецтвом. На виставці «Естетика буття» представлені 20 живописних робіт, виконаних в техніці масляного живопису, графіки та в стилі Поп-арт, які є результатом творчого пошуку талановитих чернігівських митців. Головними художніми образами представлених картин є краса навколишньої природи, людей та речей. Розмаїття жанрів і технік не залишить байдужим жодного поціновувача мистецтва та пересічного глядача.

Добрим словом Романа та Євгена привітав наставник та колега, народний художник України, почесний громадянин Чернігова Володимир Ємець. «Наш університет є кузнею фахівців з образотворчого мистецтва на території Чернігівської області, і, я думаю, ця кузня в майбутньому буде підпорядкована братам Силкам, – сказав Володимир Володимирович. – Вони володіють композицією, натюрмортом, пейзажем, плакатом, але найважливіше – володіють деталлю. І якщо й надалі розвиватимуть свою майстерність, то досягнуть дуже високого рівня. Щасливої мистецької дороги та натхнення!»

Декан факультету початкового навчання Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, професор Олександр Бобир підкреслив, що виставку презентують не лише талановиті художники, а й доценти ВУЗу. Це дуже відповідально та почесно. Вони не тільки навчають студентів, а ще є прикладом для них. Бо частенько молодь собі думає: «Легко тобі сказати «зроби отак»! А сам вмієш?» На думку декана, виставка вражає різноманітністю – присутні різні жанри, але той ліризм, романтичність, що властивий стилю братів, відчувається в кожній роботі.

З вітальним словом виступили колеги Романа та Євгена Силків старший викладач Василь Михайлюк та кандидат педагогічних наук, член НСХУ Віра Жлудько. Вони розповіли про близнюків як чуйних і надійних людей та хороших спеціалістів з класичною живописною базою. Колеги побажали художникам продовжувати свої творчі пошуки та обов’язково спробувати себе ще й в інших видах мистецтв, зокрема декоративно-ужитковому.

Альбіна Колесниченко, студентка Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка, привітала викладачів від студентства. «Ми в захопленні від ваших робіт! Відомо, що картини не можуть існувати самі по собі – вони завжди є відображенням авторів та їх світосприйняття. Всі картини сонячні, наповнені світлом та позитивом, а викладачі завжди усміхнені та чуйні», – сказала дівчина та побажала їм залишатися такими ж і надалі, творити якомога більше та навчати якомога довше.

До привітань приєдналися рідні, друзі та колеги, побажавши наснаги, натхнення та творчих успіхів.

На завершення заходу прозвучало прохання відкрити секрет, як братам вдається все встигати, поєднуючи і наукову роботу, і викладацьку діяльність, і живопис, і сім’ю, і багаточисельні хобі. На що вони відповіли, що треба вміти правильно організовувати свій час та займатися тим, що цікаво. «Людина не має часу лише на те, до чого у неї не тягнеться душа. Ми раді, що віднайшли свою творчу дорогу та шлях по життю», – як завжди з посмішкою відповіли вони. Роман та Євген висловили вдячність батькам – за доброту та допомогу у виборі їх творчого та професійного життя, дружинам – за комфортні умови для творчості та підтримку, викладачам та наставникам – за знання та поради, студентам – за мистецькі імпровізації та взаємний ідейний обмін, гостям заходу – за увагу та проявлений інтерес до експозиції.

Музичним привітанням для художників став виступ лауреата міжнародних конкурсів, лауреата Чернігівської обласної літературної премії ім. Л. Глібова, солістки-вокалістки Чернігівського обласного філармонійного центру Тетяни Олійник. Співачка виконала пісню Н. Бучинської «Ми українці!», висловлюючи шану художникам за їх майстерність: «Перший раз переглянувши виставку, я відмітила для себе, що квіти так прекрасно та трепетно може написати лише жінка. А тут – хлопці! На скільки ж тоді багата в них душа! Та, я думаю, що така глибока чуттєва душа притаманна всім українцям і на нашій рідній землі обов’язково настане мир та злагода!»

Виставка буде тривати протягом місяця і неодмінно варта уваги. Встигніть завітати, відчути позитивну енергетику від робіт братів Силків та доторкнутись до прекрасного!

Катя СКРИПКА, провідний бібліотекар відділу мистецтв
Чернігівської ОУНБ ім. В.Г. Короленка



Теги:виставка, Володимир Ємець, обласна бібілотека імені Короленка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar