реклама партнерів:
Головна › Новини › ПОГЛЯД

Віртуальна «республіка»: чого домагаються інтернет-сепаратисти?

Свого часу (у червні) поява в російській соціальній мережі «Вконтакте» сторінок «Черниговской Народной Республики» наробила чимало галасу. Адже, здавалося б, у нашій досить патріотичній області сепаратизму не може бути взагалі як явища. І раптом терористична Новоросія простягнула щупальці аж до Поліського краю.

Сторінка та відкрита група з однаковими назвами з’явилися «Вконтакте» майже одночасно. Звісно, і наповнення їхнє не надто відрізняється: усе про «героїчних ополченців» і таких-сяких «укропів-фашистів». Сторінка наразі має 248 підписників, а група – 56 учасників.

Не надто й численні, чи не так? А якщо ще врахувати, що багато і підписників, і учасників зареєструвалися, аби протидіяти віртуальному сепаратизму, то популярність «народної республіки», м’яко кажучи, не вражає.

Тож який сенс інтернет-сепаратизму? Відповідь на це питання може бути тільки одна. Через популярну соціальну мережу тиснути на молодь (і не тільки на молодь), провокувати паніку, розгойдувати суспільно-політичну ситуацію, створювати ілюзію, що сепаратизм підтримують не тільки на Донбасі.

Кому це потрібно? Так само повністю зрозуміло: доморощеним сепаратистам та їхнім господарям із східної держави-сусідки. Це спеціальна інформаційна операція, котра є одним із різновидів агресії проти України. Адже у наш час війни ведуться не тільки безпосередньо на полі бою. Не менш важливою є боротьба в інформаційному просторі.

Власне, хто її виграє, той і має найбільші шанси стати переможцем у війні взагалі. Саме тому інформаційна агресія проти України ведеться цілодобово і безкомпромісно.
Цілком очевидно й те, що віртуальна республіка створювалася не на голому ентузіазмі.

Кажуть, російські спецслужби не шкодують коштів на інтернет-сепаратизм. І наразі у мережі працюють сотні, якщо не тисячі, гарно оплачуваних найманців-тролів, які, подібно шакалам, зграями накидаються на все українське.

Нещодавні брати не надто переймаються морально-етичними засторогами. Цинічно збиткуються над жертвами протистояння, обпльовують і паплюжать українську історію і сучасність. Складається враження, що інтернет-терористи змагаються між собою у хамстві і підлості. Напевно, розцінки на їхню діяльність передбачають ще й преміальні для найхамовитіших.

До речі, активність і на сторінці, і в групі «Черниговской Народной Республики» згасла теж практично в один і той же час – у перших числах липня. Невже у господарів гроші скінчилися? Чи помітили неефективність витрачання коштів?

Варто нагадати і реальним, і віртуальним сепаратистам про кримінальну відповідальність за заклики і дії, спрямовані проти територіальної цілісності України. Стаття 110 Кримінального кодексу України передбачає:

1. Умисні дії, вчинені з метою зміни меж території або державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, а також публічні заклики чи розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, –
караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, якщо вони вчинені особою, яка є представником влади, або повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або поєднані з розпалюванням національної чи релігійної ворожнечі, – караються обмеженням волі на строк від трьох до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, які призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків, – караються позбавленням волі на строк від семи до дванадцяти років.

…Доки наші воїни-герої воюють, витісняючи зі сходу терористів-найманців, ми тут, на мирній землі, маємо протистояти натиску терористів інформаційних. І для цього багато не треба: завжди пам’ятати, що правда на нашому боці. А Бог є не в силі, а в правді.

Максим КРИВОНІС



Теги:фсб, агенти Москви, Сепаратизм, Черниговская народная республіка


Читайте також



Коментарі (0)
avatar