реклама партнерів:
Головна › Новини › КУЛЬТУРА

Вірне служіння літературі завершилося

Пішов з життя Дмитро Сергійович Наливайко, видатний вчений і педагог, яскрава людина неймовірної притягальної сили.

Про Дмитра Наливайка, науковця і педагога, мені довелось писати у збірнику наукових праць, присвячених його 90-літтю. Про Дмитра Сергійовича як людину можна говорити довго і з вдячністю.

Я був знайомий з Дмитром Сергійовичем протягом більше 50 років, з 1967 року. Я був його студентом, потім аспірантом кафедри Київського педінституту ім. М. Горького, де працював Дмитро Сергійович, декілька років брав участь у керованому ним проекті «Українське бароко», читав лекції і вів семінари у Могилянці, де Дмитро Сергійович завідував кафедрою, нарешті, з 2003 року ми працювали в Інституті літератури і часто зустрічались, обмінювались думками, згадували.

Велике вдоволення людині, коли можеш почути пораду чи навіть допомогу у почині. Похвалився якось ще в 90-ті, що збираюсь започаткувати видання «Гоголезнавчі студії». Дмитро Сергійович підтримав, а за тиждень каже: «Я підготую статтю про Гоголя», і написав блискучу статтю «Первинні образи в творчості Миколи Гоголя», яка стала прикрасою першого випуску і, здається, єдиним доробком вченого у гоголезнавстві. Дмитро Сергійович завжди був відкритий для спілкування, він охоче говорив про літературу. Він був людиною «літературоцентричною», як і всі шістдесятники. Аспіранти і докторанти, які вміли слухати його аналізи своїх наукових праць, могли прихопити багато ідей на майбутнє. Дмитро Сергійович щедро ними ділився.

Я за стільки років знайомства з ним жодного разу не чув про його конфлікти з колегами, він, мені здається, ніколи публічно не сказав бодай невтішного слова про своїх колег. Це при тому, що він був непоступливим і навіть категоричним у тих питаннях, які видавались йому принциповими.

Навколо нього було завжди особливе притягальне поле самовідданого служіння літературі, аура високої честі вченого, інтелігентності та національної гідності громадянина.
Світла пам’ять про Дмитра Сергійовича Наливайко залишиться у всіх, хто запізнав спілкування з ним.

Павло МИХЕД

Від редакції "Сіверщини".

Академік Дмитро Наливайко - уродженець Понорниці на Чернігівщині.



Теги:видатні українці, Павло Михед, Дмитро Наливайко, Понорниця


Читайте також



Коментарі (0)
avatar