реклама партнерів:
Головна › Новини › МЕДИЦИНА

ВІЛ атакує…

ЧОМУ НА ЧЕРНІГІВЩИНІ ШВИДКИМИ ТЕМПАМИ ПОШИРЮЄТЬСЯ ВІЛ/СНІД ТА ЯК ЦЬОМУ ЗАПОБІГТИ?

Це з’ясовували журналісти під час засідання Чернігівського прес-клубу реформ. З ними спілкувався головний лікар Обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Микола Дейкун та Анжела Мойсеєнко - директор Чернігівського обласного відділення Всеукраїнської благодійної організації „Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД”

Як повідомив Микола Петрович, на сьогодні в Чернігівській області офіційно зареєстровано 1942 ВІЛ-інфікованих, а хворих на СНІД – 198 чоловік. Це офіційна статистика. Для того, щоб дізнатися реальну цифру, треба помножити кількість інфікованих та хворих на 10.

Микола Дейкун наголосив на тому, що рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію в Чернігівській області зростає. Так протягом 2009 року він збільшився на 13% у порівнянні з 2008 роком. Щодо районів області, то найбільше хворих зареєстровано в Талалаївському та Щорському районах, а також в містах Прилуки та Чернігів.

Протягом минулого року на диспансерний облік взято 483 ВІЛ-інфікованих. Половина з них - 50,2% інфікувались через вживання ін’єкційних наркотиків, майже 40% - нфікувалися статевим шляхом, решта – діти, народжені інфікованих матерів. ВІЛ-інфіковані – це переважно люди репродуктивного та працездатного віку – від 15 до 49 років. Їх кількість по відношенню до всіх хворих становить 87%. Серед ВІЛ-інфікованих 47% становлять жінки, 53% - чоловіки.

Окрему увагу Микола Дейкун звернув на медичне обстеження з виявлення ВІЛ/СНІДу. Він наголосив, що його можна пройти в будь-якому медичному закладі області. Щороку на Чернігівщині обстежується близько 130 тисяч чоловік. Так білоу і минлуого року. З такої кількості обстежених 1362 людини виявилися ВІЛ-позитивними. Повний спектр медичної допомоги ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД в Чернігівській області можна отримати в Обласному центрі з профілактики та боротьби зі СНІДом.

Анжела Мойсеєнко розповіла, що поширення ВІЛ/СНІД – це більше соціальна проблема, аніж медична. І для її вирішення мають об’єднати свої зусилля освіта, медицина, соціальний захист і громадські організації. Фахівці вважають, що лікування – це вже наслідки. А треба постійно приділяти увагу профілактиці.

Учасники засідання висловили думку, якщо в Україні і надалі ВІЛ-інфекція поширюватиметься такими темпами, то за 5 років ми станемо першою індустріальною країною світу з епідемією ВІЛ/СНІД. Ситуація доволі критична через те, що зупинити епідемію тільки медичним втручанням не можливо – ВІЛ/СНІД така хвороба, яка більше залежить не від стану здоров’я людини, а від її поведінки. А для того, щоб її змінити, зусиль лише медицини замало. Потрібні спеціальні соціальні програми. Поки що цього в Україні немає.

Оксана Клименко




Теги:здоров'я, поширення, медицина, акція, ЗАПОБІГТИ, Чернігівщина, СПИД, ВІЛ/СНІД, швидкі темпи


Читайте також



Коментарі (1)
avatar
1
Для христианина тут нет ничего непонятного. Сделала свое черное дело т.н. "сексуальная революция". В то время как в США ее (революцию) уже отменили, запрещена реклама свободы сексуальных отношений и противозачаточных средств в школах. Ведется пропаганда воздержания от сексуальных контактов до женитьбы (замужества), в третьих странах продолжается реклама противозачаточных средств, которые якобы снимают все проблемя ("безопасное б..."). По отношению к Украине осуществляется программа "Золотой миллиард" средствами развращения молодежи + пиво + пропаганда насилия и ВСЁ - целое поколение потеряно.
avatar